Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Moxaterápia

moxaterápiaEgy olyan gyógyító eljárásnál, melyről azt tartják, hogy ott is tud segíteni, ahol az akupunktúra hatástalan.

A moxaterápia, vagy moxibustio az akupunktúra elméletét használja fel a gyógyításra.

A bőr melegítése révén éri el az érintett energiapálya zavarainak megszüntetését. Ritkábban alkalmazott módszer, talán nem annyira ismert, esetleg csak a tűk, és a forróság együttes elviselése késztet visszakozásra, midőn választani kell a lehetséges gyógymódok közül.

A moxaterápia melegítésen alapul, melyet többféleképp érhet el a gyógyító. Ne riasszon el a látvány, midőn füstölgő bőrfelületeket pillantasz meg egyes moxakezelés felvételén. A módszer igen hatékony, aminek legjobb bizonyítéka, hogy ősrégi eljárás, mégsem tudott a múlt szürke hamuréteget fedni reá.

A moxaterápia lényege, hogy az akupunktúrás pontok fölött gyógynövénygolyót, vagy -rudat éget a gyógyító. Az égő moxa nem érintkezik a bőrrel, csupán a hő hatol be az energiapontokon a testbe.

Mi a moxa? Jól, és sokáig parázsló gyógynövény szárítmány, az ürömfű. A ürömfű égetése során keletkező nagy meleg az az energiaforma, mely a test belső folyamataiban akadályelhárító szerepet tölt be.

A moxázás lényegében egy energetikai kiegyensúlyozó folyamat. Biztosítja a lehetőséget a belső energia növelésére, ezáltal krónikus, elhúzódó, mélyen beivódó betegségek gyökereit piszkálja. Azokra a bajokra hoz enyhülést, mely egyensúlyvesztésből ered, az-az a diszharmónia még visszaállítható.

A kis moxa labdacsok a test bármely akupunktúrás pontján felhelyezhetők. S mivel energiablokádokat oldanak, ezért kiválóan alkalmasak fájdalom csillapítására, az általános jó közérzet beállítására.

moxaterápia égetésAz égetés módjai

 • Alátétre helyezve a moxa golyókat, -kúpokat, majdnem közvetlenül a bőr felett zajlik az égés folyamata. A hő bejut az érintett pontba, azon keresztül az egész meridiánba, így segítve annak kifogástalan működését. Az alátét lehet gyömbér, fehérrépa, fokhagyma. Ezek saját tulajdonságaiknál fogva is gyógyhatással bírnak.
 • Kiválóan kiegészíti egymást a hőenergia és az akupunktúrás tű pontosan célzott szúrása. Ekkor az akupunktúrás tűk tetejére kis ürömfű labdacsokat helyeznek, meggyújtják, s míg szépen, nagyon lassan megtörténik az égés, a hőenergia a tűkön keresztül egészen pontosan a kívánt meridián-pontba áramlik.
 • Készülnek speciális moxa rudacskák is, melyeket meggyújtott állapotban a terapeuta mozgat a nem jól működő meridián mentén, illetve a meridián-pontok fölött.
 • Helyi melegítés elérhető más formákban is, például meleg sóval, vagy bőrpírt okozó, melegítő hatású krémek felkenésével, elektromos készülék igénybevételével. Az ősi moxa technikákat azonban nem váltja ki semmilyen más módszer.

Mire jó a moxaterápia?

moxakezelésA hő hatására visszarendeződik a szabályos energiaáramlás a meridiánokban, így számtalan probléma sikeresen, akár véglegesen eltüntethető a testből.

 • Alapvetően a yin túlsúlya esetén jelent megoldást, hiszen a moxázás hővel járó gyógymód, az-az yang energia.
 • Yin túlsúly, illetve yang energia hiány van jelen akkor, ha fáradékony, aluszékony, gyenge, sápadt, lelassult, fázós, alulmotivált, kedvetlen, nehézkes vagy.
 • A meleg ellazítja a görcsös izmokat, oldja a fejet sokszor abroncsként szorító fájdalmat (fejfájás).
 • Merev, nehezen mozgó izületek, izmok, kéz, láb, nyak, váll - hideg okozta blokkolt állapotok megszüntetésére.
 • Segíti a véráram frissülését, a pangó salakanyag kiürülését, így renyhe bélmozgás esetén - ami rendszeres tornával, vagy valamilyen mozgásformával teljesen el is kerülhető - hatással van a feldolgozásra már alkalmatlan „anyag" távozására.
 • Minden megfázásból eredő betegség ellen érdemes bevetni. Gondolj a melegvizes terápiákra, gyógyvizes fürdőkre, forró kádfürdőre, vagy a takaró alatti izzadásra, melyek mind a test melegítésével űzik ki a hideg, okozta betegséget. A megfázás rendkívül gyakori, és persze elkerülhető kór, csak hát sem belső védelmed nincs hozzá, sem figyelmed arra, hogy védd magad, amikor a természet (a hideg, a szél, és a csapadék) erre szólít fel.
 • S nem beszéltünk még a kínai medicina alapvető látásmódjáról, a meg előzésről, azaz az immunrendszer edzéséről. Moxázni akkor is érdemes, amikor nincs semmi baj, ezzel együtt szeretnéd, hogy ne is legyen.
 • A legyengült, energiahiányos szervezet védtelenné válik a külső rosszal szemben, s kapaszkodik a belső rossz által megvetett talajba. Ezt úgy értem, hogy a fáradékonyság, fázósság, gyengeség, alapvető örömforrások hiányán, lelki hegeken, vagy akut, vérző sebek nyomán alakul ki. Amikor hagyod, hogy az örömök elillanjanak, mert nem arra vágysz, amire vágyhatsz, hanem olyan dolgokra, melyek hiánya miatt életed végéig szenvedhetsz. Pedig nem kellene. Fogod a bajaid, és nem engeded be az örömöket.

Azaz kezd kihűlni a tested.

Nem javasolt a moxaterápia:

 • kismamáknak,
 • fertőző, lázas betegeknek,
 • heveny betegségtünetek jelentkezésekor,
 • sebes bőrön,
 • sem jóllakott, sem éhes emberen,
 • az arcon, és más intim, érzékeny testrészen.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!