Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Akupresszúra pontok

A különböző pontok és azok hatásai

akupresszúra pontokA különböző pontok egymástól eltérő reakciót váltanak ki. A test energiahelyzetének és az ezzel összefüggő kórképeknek megfelelően egyes pontok megnyugtató, tompító (szedáló) hatást, mások aktiváló, élénkítő, építő (tonizáló) hatást váltanak ki. Megelőző kezelésre a harmonizáló pontok alkalmasak. Többféle pontfajtát különböztetünk meg:

Harmonizáló pontok. Ezek az energiapályák elején és végén helyezkednek el, és az a szerepük, hogy a hozzájuk tartozó szervek és szervrendszerek összhangját biztosítsák.

Élénkítő (tonizáló) pontok. Minden energiapályán csak egyetlen élénkítő pont van. Ennek a pontnak a kezelése gyengeség esetén energiát aktivál. (Az ilyen energia-odajuttatást nevezzük tonizálásnak.) Az élénkítő pontok révén lehet erőtartalékokat felszabadítani.

Nyugtató (szedáló) pontok. Ezeket a pontokat kell kezelni a hiperfunkció (a túlságos energiaáramlás) és a feszültség - lazítás zavarának szinte minden formájában. A nyugtató pontok ingerlésének energia levezető hatása van.

Speciális pontok. Ezek általában az energiapályákon kívül helyezkednek el és bizonyos rendellenességben nagyon hatékony a szerepük.

Vészjelző (alarm) pontok. E pontok különösen érdekesek az akupresszúrában már jártasak számára. Szerepük kettős. Egyrészt diagnosztikus, másrészt elsősegély-nyújtási pontok.

 

Hogyan találhatók meg az egyes kezelési pontok?

akupresszúra kezelési pontokA kezelés eredményessége érdekében fontos, hogy mindig az akupresszúra pont közepét, centrumát kell kezelni. Hogy ezeket a pontokat hol találja, abban eligazítják Önt a rajzok, amelyeket az egyes kórképek mellett talál. Hogy ezeket a pontokat a saját testén megtalálja, ahhoz finoman kell éreznie ujjai hegyével.

Csinálja így:

Tapogassa ki figyelmesen azt a kis területet, ahol a pontnak lennie kell. Hamarosan érezni fogja, hogy van egy határozott pont, ahol önkéntelenül is érzi, hogy ez az igazi. Esetleg bemélyedést érez vagy a szövet feszességében, talál eltérést. Néha ez a hely, nyomásra kissé érzékenyebb, mint a környezete.

Kérem, figyeljen a következőkre. A megadott távolságok (pl. ujjszélesség) mindig a kezelt személyre vonatkoznak! Tehát, ha valaki a partnerét kezeli, akkor a mértéket az Ő méretei alapján kell számítani

Ma már kaphatók korszerűen kifejlesztett pontkereső és masszírozó készülékek, amelyek működése elsősorban a bőr elektromos ellenállásán alapszik. Ezek általában úgy működnek, hogy a keresett pont felett kigyullad egy kis jelzőlámpa, vagy pedig a keresett ponthoz jutva azonnal bekapcsolja a masszírozó szerkezetet. Lehet használni őket, csak nagyon drágák.

Nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi beleélő, érző kezet a legcsodálatosabb technika sem tudja helyettesíteni.

 

Nyomástechnika

nyomástechnika

Minden egyes akupresszúra pont kezelési javaslatnál megtalálható a nyomástechnika rövid leírása. Az alábbiakban közlöm az egyes nyomásformákat:

Nyomás. Ez a leggyakoribb mód az energiapálya valamelyik pontjának a befolyásolására. Az akupresszúrát a hüvelykujj vagy a mutatóujj, vagy a középső ujj ujjbegyével kell végezni. Az ujjbegyet a pont közepébe kell helyezni, és azt az óramutató járásával egyező irányban kell körkörösen masszírozni. Másodpercenként két-három kört kell az ujjal leírni, közben azonban nem szabad az ujjal a pont helyét elhagyni, csak a bőrt szabad mozgatni.

A láb- és kézkörmök sarkaiban levő pontokat akácfából faragott vagy rézből, vagy műanyagból készített akupresszúra-botocskával is jól lehet kezelni.

Heveny (akut) fájdalom és első ízben történő kezelés esetén a pontot lágyan köröző mozgással masszírozza. Idült (krónikus) panaszok kezelését, ha egyébként a beteg jó állapotban van, középerős nyomással kell végezni. Erőteljes akupresszúrát csak kivételes esetekben indokolt végezni, mégpedig a hüvelykujjal (ahol erre szükség van, azt az egyes kórképek leírásánál megadtuk).

Pontozás. A mutató- vagy a középső ujjal kopogtató, vagy lüktető mozgást végzünk a kezelési ponton.

Csúsztatás. A mutató- vagy a középső ujjat végigcsúsztatjuk egy meghatározott vonal mentén. A masszírozó ujjat közben a lehetőség szerint meg kell feszíteni. A törzs irányába (proximálisan) haladó csúsztatás erősítő, építő hatást vált ki, míg az ellenkező irányú, tehát a törzstől a kéz- vagy lábujjak felé (disztálisan) haladó csúsztatásnak gyengítő, energia levezető hatása van.

Szétválasztás, egyesítés. A szétválasztáshoz a két hüvelykujjal a kezelés! Pontból kiindulva csúsztató mozgást végzünk kifelé, egymással ellenkező irányba. Az egyesítésnél a csúsztató mozgást visszafelé végezzük, míg a hüvelykujjak a pontban ismét találkoznak.

 

Mire kell figyelni kezelés közben?

 • Ne végezzen akupresszúrát közvetlenül étkezés után, alkoholfogyasztás után vagy ha nagyon fáradt.
 • A kezelést meleg, jól szellőztetett helyiségben kell végezni; a meleg és is a jó levegő kiküszöböli a feszültséget.
 • A kezeléshez nyugalom kell. Nem lehet közben televíziózni, rádiózni, de a telefon vagy az ajtócsengő se szóljon.
 • Sohase kezdjen a kezeléshez, ha nincs elég ideje rá; ha zaklatott, várja meg, míg elmúlik a feszültsége.
 • A kezelt testrészt helyezze nem elmozduló alapra, csak ez biztosítja, hogy a kezelés a pontra kellő intenzitással fog hatni.
 • A kezelő keze tiszta legyen és meleg. A körmöket rövidre kell vágni, mert különben fájdalmat, sőt sérülést is okozhatnak.
 • Kezelés közben mindig az életenergiáira koncentráljon, és ne azokra a tünetekre gondoljon, amelyek panaszt okoznak.
 • Ne kezeljen egymás után túl hamar több pontot. Hagyjon időt a testének, hogy a kapott ingert, feldolgozza! Ne legyen türelmetlen, ha a várt eredmény nem következik be azonnal. Vannak pontok, amelyeknél a kezelés után 20 perc is eltelik, mire a reakció érezhetővé válik.
 • Az egyes pontok akupresszúrájára nem minden ember reagál egyformán. Gyakran előfordul, hogy egy pont kezelése már elegendő ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérje, máskor azonban hosszabb időre is szükség `lehet, míg azt a pontot vagy pontkombinációt megtalálja, amely a leginkább megfelelő. Hogy az akupresszúra pontokat milyen sorrendben kezeli, azt végül is saját tapasztalata alapján saját magának kell eldöntenie. Legjobb; ha feljegyzéseket készít arról, hogy melyik pontok kezelése váltotta ki a kívánt eredményt.
 • Az akupresszúra kezelés időtartama egyénenként változik és függ a kezelt személy életkorától is. 30 másodperctől 10 percig is tarthat. Kisgyermeket legfeljebb fél percig szabad kezelni. Az egyes kórképek mellett megadott kezelési időtartamok tájékoztató jellegűek! Ha úgy érzi, hogy a pont kezelését jobb volna abbahagyni, fejezze be a kezelést! Szervezete jelzi, hogy a további ingert nem tudja felvenni, feldolgozni.
 • Általában naponta egyszer-kétszer végezzen akupresszúrát. Vannak olyan pontok, amelyeket szükség szerint, naponta többször is lehet kezelni. Erre vonatkozó útmutatást az egyes kórképeknél talál.
 • A nyomás intenzitását mindig a kezelt személy határozza meg! Ha partner végzi a kezelést, sohasem az a mérvadó, hogy Ő erősnek érzi-e a nyomást, hanem hogy azt a kezelt személy milyennek érzi, függetlenül attól, hogy a nyomás ténylegesen milyen erős.
 • Úgyszólván valamennyi pont (a szimmetriatengelyen elhelyezkedők kivételével) tükörképszerűen megtalálható a bal és a jobb testtélen egyaránt. A jobb és a bal lábon, a jobb és a bal karon, a gerinc mindkét oldalán. Mindig mindkét pontot kezelje! Ha lehet, egyszerre (pl. a fejen, a törzsön, a lábakon).

 

A kezelések lehetőségei és határai

akupresszúraAz akupresszúra nem csodaszer. Ahhoz, hogy az önkezelés eredményes legyen, ismerni kell a módszer lehetőségeit és határait.

Az akupresszúra nem gyógyít meg minden bajt, nem mindig és nem mindenkinél alkalmazható.

Fontos! Az akupresszúra nem helyettesíthet orvosilag szükséges beavatkozást vagy gyógykezelést! Ha a betegség oka valamilyen szervi károsodásban rejlik, akkor akupresszúrától tartós gyógyulást nem lehet várni, legfeljebb átmeneti fájdalomcsillapítást.

Minden olyan esetben, amikor a betegség okát az életerők egyensúlyának felborulásában lehet keresni, az akupresszúrával az egészségkárosodást, a panaszokat hatásosan le lehet küzdeni, ki lehet kapcsolni.

Az akupresszúra, mint természetes gyógymód minden más eljárásnál alkalmasabb fájdalomcsillapításra, általános nyugtatóként, elsősegélyként az orvosi segélynyújtásig, megelőző gondozásra, a testi-lelki összhang megteremtésére, a feszültség levezetésére, a jó közérzet fokozására.

Amikor akupresszúrával el tudjuk érni a test saját energia-háztartásunk általános harmóniáját, a tünetek, az emberi szervezetnek ezek a jelzései, fölöslegessé válnak. Az akupresszúrának ezen, túlmenően kiemelkedő szerepe van az idegrendszer hibás működésének a kijavításában. Orvosi felmérések szerint a panaszok mintegy kétharmad részének az idegrendszer hibás működése az oka.

A felelősségteljes kezelésnek előfeltétele a pontos diagnózis.

Senki nem kezelheti magát akupresszúrával, ha súlyos szervi szívbaja vagy keringési betegsége van, ha a kezelési pont tájékán bőrelváltozása van, pl. övsömör, gombás fertőzés vagy gennyesedés.

Terhességben lehetőleg ne végezzen akupresszúrát, de legalábbis mindenképpen beszélje meg a kezelőorvosával!

Ha a kezelés következtében esetleg rossz közérzete támadna, akkor egész egyszerűen hagyja abba a kezelést. Akkor is meg kell szakítani a kezelést, ha közben a panaszok fokozódnának. Ez azonban, ha a szabályokat betartja, nagyon ritkán fordul elő. A kezelés szakszerű alkalmazásakor a panaszok rövid idő alatt javulnak, és némi türelemmel tartósan meg is lehet szüntetni őket.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!