Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Gyomor meridián

gyomor meridiángyomor meridián akupunktúra pontok

Meglehetősen összetett meridiánról van szó. Az orr mellett kezdődik (ahol a vastagbél meridián egyik része fejeződik be), innen felszáll az orr és a szem találkozási pontjához (ahol a húgyhólyag meridiánnal fut össze), újra alászáll az orrba, keresztezi a felső fogínyt, majd kívül haladva eljut az állkapocshoz, ahol szétágazik. Az első ága kívülről száll fel egészen a homlokig, útba ejtve a fül melletti részt, a második, pedig mélyen belül leszáll a rekeszizmot keresztezve a gyomorig (ahol a szív meridiánnal kapcsolódik össze), továbbmegy a has felé, és a lágyékhoz érkezik, ahol a gyomor meridián harmadik szakaszával találkozik, mely kívülről az állkapocs felől indulva keresztezi a nyakat, a mellkast és a has felületét. A lágyéktól a meridián a comb elülső részén egészen a térdig ereszkedik le, ahol ismét két irányba ágazik tovább. Az első a lábujjaknál ér véget, ahol újból kettéválik: egyik része a második lábujj végénél fejeződik be, a másik, pedig a nagylábujj belső oldalánál. A lágyéktól induló meridián második része a harmadik lábujjnál ér véget.

 

Az energiahiány következtében lassul az emésztés, krónikus gyomorpanaszok lépnek fel, anorexia jöhet létre, a petefészkek rendellenes működése nyomán fájhatnak a vállak, az izmok elveszthetik rugalmasságukat, állandó ásítozási kényszert érezhetünk, fáradékonyságot, és a test elülső részén a hideggel szembeni érzékenység tünetei mutatkozhatnak.

 

Az energiatöbblet bulimiához vezethet, vagyis az ételek iránti túlzott vágyhoz, de anorexiát, hányást, gyomorsav túltermelődést, állandó szomjúságot, hasi idegközpont tájéki feszítő érzést is eredményezhet. Energiatöbblet esetén gyakoribbak a megfázásos tünetek, az influenza, a szívtáji szorító fájdalom.

Ez a meridián szabályozza a gyomor, a nyelőcső és a nyombél működését, nem beszélve

a nemi közösülés mechanizmusáról, a menstruációs ciklusról, a szoptatásról és a szexuális funkciókról.

A lép üreges párja

A gyomor (Vej) a lép párja, mely az elfogyasztott étel megemésztésével foglalkozik, illetve a kínai felfogás szerint ez az étel és a víz „tárolómedencéje".

Az emésztés hatékony elindítása a gyomor Chi feladata – ha a gyomor Chi erős, akkor az étel „zavaros" alkotóelemei azonnal megindulnak a vékonybél irányába, ha azonban gyenge, az étel gyakran megreked a gyomorban.

A lép és a gyomor szorosabb kapcsolatban áll egymással, mint a Cang-Fu pár többi tagja, így nem meglepő, hogy a két szerv nevét néha felcserélik. A gyomor a „lefelé irányuló", míg a lép a „fel felé menő" tevékenységeket irányítja: a gyomor lefelé küldi a tápanyagokat és a salakanyagokat, a lép, pedig felfelé mozgatja a vizet, és viszolyog a túlzott nedvességtől.

A lép (Pi) a Cang, vagyis tömör szervek egyike, melynek a kínai medicina a nyugati felfogástól igencsak eltérő funkciókat tulajdonít –az emésztés és az izomfejlesztés kulcsszervének tartják.

A hagyományos elképzelés szerint a lép az elfogyasztott ételek tápanyagait elnyeli, majd serkenti ezek, összefoglaló néven az ételesszencia eloszlatását az egész testben. Ha a lép Chi -je erős, az emésztés és a tápanyagok elosztása jól működik és a szervezet egészséges, ha azonban a lép Chi meggyengül, a szövetek tápanyagellátása elégtelen lesz. A lép gondoskodik az ételből kinyert víz elosztásáról is, melynek célállomása tulajdonképpen a vese. A tápanyagokkal való szoros kapcsolata magyarázatul szolgál arra, hogy miért a lépet tartják felelősnek az erős végtagok és izmok kialakulásáért. A kínai felfogás szerint a lép irányítja a végtagokat és a húst, így az izmokban észlelt fájdalom vagy gyengeség gyakran a lépelégtelenség jele.

A normális vérkeringéshez is erős lép Chi -re van szükség – ha gyenge, bőr alatti, illetve felszíni vérzések jelentkezhetnek.

A lép a mentális tevékenységekben is fontos szerepet játszik: ő felelős a Ji állapotáért. A Jit szándéknak, akaraterőnek, eltökéltségnek is fordíthatjuk, de akkor is Jiről beszélünk, ha az előttünk álló lehetőségek különleges jelentőségéről, való tudomásunkról van szó.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!