Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Hogyan hat az akupresszúra?

Az akupunktúra és az akupresszúra meggyőző eredményei sok orvosi kutatóintézetet arra késztettek, hogy ezeknek a gyógymódoknak a hatásmechanizmusát tanulmányozzák. Sokféle elmélet alakult már ki az akupunktúra hatásmechanizmusáról, de még egyetlen olyan magyarázat sincs, amely ne volna ellentmondásos. Az öngyógyítás szempontjából elsősorban nem az a fontos, hogy a gyógymód hogyan hat, hanem az, hogy hat. Mindazonáltal szeretnénk néhány olyan kutatási irányra rámutatni, amelyekkel a tudomány az egyes pontok ingerlését, vagyis az akupunktúra hatását igyekszik megmagyarázni.

Akupresszúra hatása

Gyakran elhangzik, azaz érv, hogy a hatás szuggesztión alapszik, és csupán placebó, vagyis látszathatás. Ennek egész egyszerűen ellentmond az, hogy az akupunktúra és az akupresszúra az eszméletlen embernél és az állatoknál is hatásos.

Kétségbevonhatatlan eredményeket tud felmutatni a szakember által vég akupunktúrás kezelés a következő betegségekben: a vér kóros összetételében (a vörösvérsejtek túltermelődése miatt), a szívműködés zavaraiban, a légző- és emésztőrendszer betegségeiben, az idegrendszer, a csontrendszer és az izomrendszer kórképeinél. Az akupunktúrás kezelés eredményeit vérképvizsgálatok, EKG és légzésfunkciós vizsgálatok igazolták.

Mindezeken túlmenően bebizonyosodott, hogy a gyógyító és ingerpontokon, valamint a meridiánokon különleges energetikai (elektromos) állapotok uralkodnak: a bőr vezetőképessége a kezelési pontokon nagyobb, mint egyebütt.

Újabban az a vélemény is kialakult, hogy a bőrben és a testben egy olyan információs rendszer van, amely a központi idegrendszerben már az embrionális életben kialakul. Így eljutottunk a biológia és az orvostudomány legbonyolultabb területéhez, az idegrendszerhez, és itt bámulatosan sok közös pontot találunk az évezredek során, tapasztalatokon gazdagodó orvostudomány és az élettan legújabb kutatási eredményei között. A bőr idegvégződései sokféle ingert érzékelnek, mint pl. hideget, meleget, nyomást. Az ingert az agy érzékeli fájdalomként. Kétféle idegrost felelős azért, hogy az ingerületet az agyhoz vezesse: az egyik az ingerületet lassan vezeti, a másik pedig, főként az erős ingert, rendkívül gyorsan továbbítja az agyhoz.

 

Ha ezen a gyors pályán egy erős ingerület halad végig, akkor ez alatt egy kevésbé erős inger számára ez az információs vezeték lezáródik (blokkolódik). Ez a tény - vagyis, hogy a fájdalomingerület továbbítása megakadályozható - megmagyarázza a tűszúrásos érzéstelenítés eredményeit.

 

akupresszúraEgy kanadai tudós azt is bebizonyította, hogy az akupunktúra és az akupresszúra a test saját fájdalomcsillapító vegyületét, az endomorfint felszabadítja. Ebben az összefüggésben rendkívül érdekes, hogy az agyban felszabaduló morfinnak éppen olyan intenzív hatása van, mint a fájdalomcsillapító céllal adott morfiumnak.

További bizonyítékokkal szolgálnak a bőrellenállás-mérések, az ingerlőpontok szöveti tulajdonságai és az agy ingerületátvivő anyagaira gyakorolt hatás.

Los Angelesben (USA) nemrégiben készült egy olyan jelentés, (H. Motoyama vezetésével), amely az energiapályákkal foglalkozott. Az eredmény: az életenergia ( Chi ) nem az idegrendszer pályáin áramlik, mint ahogy eddig gondoltuk, hanem a saját élettanilag bizonyítható vezetékein ( meridiánok ), ezek feltehetően azonosak a már említett információs rendszerrel, amely az embrionális stádiumában még a központi idegrendszer megjelenése előtt kialakul.

 

A test természetes regenerációs és gyógyulási képességét nem szükséges külön bizonyítani. Mindenki ismeri azokat az erőket, amelyek a kis horzsolástól a nagy műtéteknél ejtett sebekig a szövetek gyógyulását elősegítik. Már elfelejtettük, hogy miképpen tudjuk a test saját gyógyerejét felhasználni. Nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy ezeket az energiákat támogassuk, mert nem ismerjük a megfelelő eljárásokat. Az akupresszúra segít ezeket az energiákat felismerni. Az akupresszúra aktiválja a mindenkiben meglevő saját gyógyerőket, függetlenül attól, hogy ezt a folyamatot megértjük-e vagy a hatásmechanizmusát be tudjuk-e bizonyítani.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!