Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Máj meridián

máj meridiánmáj meridián akupunktúra pontok

A nagylábujj végétől indul, felfelé halad a lábfej külső részén, majd miután elérte a sarkat, a lábszár belső részén fut tovább egészen a szeméremcsontig, ott megkerüli a külső nemi szerveket, belép a hasba és felszáll a májhoz, az epehólyaghoz, a bordákhoz, végül a tüdőhöz (ahol a tüdő meridiánnal egyesül). Innen még feljebb megy tovább a légcső irányába, áthalad a torkon, majd a szem környékén elágazik kétfelé: egyik része a homlokot keresztezi, majd a fejtetőnél áll meg, a másik része, pedig leszáll az archoz és belülről követi az ajkak vonalát.

 

Az energiahiány szédüléshez, anorexiához, a szexuális vágy hiányához vagy impotenciához vezethet. A méreganyagok a szervezetből nehezebben ürülnek, az izmok letapadnak, prosztatazavarok lépnek fel. Pszichológiai megközelítés szerint a máj meridiánon kialakult energiahiány következtében az egyén határozatlanná, türelmetlenné, ingerlékennyé válik.

 

Az energiatöbblet tompa fejfájásban nyilvánul meg, emésztési és májfunkció zavarokhoz, aranyér kialakulásához, prosztata problémákhoz, a vércukorszint emelkedéséhez, a női nemi szervek gyulladásához, bulimiához, érzelmi labilitáshoz vezethet. Az-az egyén, akinél e meridiánon felborul az egyensúly, gyakran önfejű, hajlamos túlzásokba esni, türelmetlen, lobbanékony és érzelmi szempontból labilisnak mutatkozik. Gyakori eset a bulémia kialakulása.

A máj meridián feladatai, közé tartozik a tápanyag és a fizikai erőnléthez szükséges energia raktározása. Növeli a szervezet ellenálló képességét és méregteleníti a vért.

A kínai medicina szerint a máj feladata „a vér tárolása" és „a Chi áramlásának szabályozása". A vérkeringést a szív irányítja, de magát a vért a máj raktározza, és az aktuális szükségleteknek megfelelően ő adagolja a testnek. Ez megmagyarázza, hogy a kínai felfogás szerint a máj miért áll szoros kapcsolatban a menstruációs ciklussal és hogy a nőgyógyászati gondokra miért májélénkítő orvosságokat javasolnak.

A máj szabályozza a Chi áramlását a testünkben. Az ideális Chi áramlás egyenletes, folyamatos és megrekedésektől mentes. Az akupunktúrás kezelések során az energia meridiánokat tűk segítségével stimulálják, hogy a Chi áramlását folyamatossá és akadálymentessé tegyék.

A kínaiak úgy tartják, hogy a máj „tárolja a szellemet". Ez utóbbi a kínai filozófiában igen összetett fogalom, beletartozik a szellemi tevékenység, a tudatosság, az eltökéltség, az állati energia és a Hun, vagyis a szellem anyagtalan része. A Hunt a máj tárolja.

 

Térdgyengeség

Mivel a kínai orvostudomány szerint a máj szabályozza az inakat, az inak gondjai miatt fellépő ízületi fájdalmakat a máj gyengeségével hozzák összefüggésbe. Ez leginkább a térden látszik: ha este sok alkoholt és nehéz ételeket fogyasztottunk és reggel sajgó térddel ébredünk, biztosak lehetünk abban, hogy a fájdalom a máj túlterhelésének köszönhető.

 

Különféle összefüggések

Úgy tartják, hogy a máj „látható a körmökön" és „kapcsolatban áll a szemmel". Ezek a testrészek ugyanis tájékoztathatnak a máj állapotáról: a nyugati orvostudomány szerint a halvány köröm vérszegénységre utalhat, ezt a betegséget a kínaiak májjal hozzák összefüggésbe (az egészséges, rózsaszín köröm a jó máj Chi jele). A gyenge látást a májban fellépő vérhiány megnyilvánulásaként értelmezik, míg az irritációval járó betegségek, például a kötőhártya-gyulladás a májat zavaró meleg vagy szél miatt alakulnak ki.

 

Kung-ho

A máj szoros kapcsolatban van a düh érzésével: a vörös arcú, hirtelen haragú, zsörtölődő embereknek szervezetében többnyire túlzott májtűz figyelhető meg. Nyugaton a „kung-ho" kifejezéssel illetik a durva katonai agressziót. A szó eredete nem tisztázott, egyesek szerint egy kínai iparvállalat nevéből származik, ennél valószínűbb azonban, hogy a Kan Huo, vagyis a „májtűz" kifejezés eldeformálódott alakjával állunk szemben.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!