Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Meridiánrendszer

A meridiánrendszer azaz energiarendszer, a meridiánok rendszere. Mind a tizenkét szerv egy-egy meridiánhoz, azaz energiacsatornához kapcsolódik, így van máj meridián, szív meridián stb. A meridiánok részben testünk felszínén, részben annak belsejében futnak, különféle szervek és csakrákkal teremtve összeköttetést. A tüdő meridián például áthalad a tüdő mindkét felén és a torkon, majd a váll első oldalán kilép a felszínre, végül a kar mentén lefut a hüvelykujjra. Mindegyik meridián egyik vége a test belsejében, másik vége a kézen vagy lábfejen található.

A tizenkét fő meridián kétoldali, ami azt jelenti, hogy szimmetrikusan megtalálhatók a test mindkét oldalán. Ezeken kívül még két meridián ismeretes a kínai medicinában: a hát középvonalán felfutó hátsó középmeridián, valamint a test elején, középen végighaladó elülső középmeridián.

Tehát életenergiáink tizenkét yinre és yangra osztható, párosával futó fő meridiánon keringenek testünkben. A hat yin meridián a karok és a lábak belső, a yang szervek másik hat meridiánja pedig a külső oldalán fut. Minden yin meridián összeköttetésben áll egy-egy yang meridiánnal és fordítva, ezért az egyik energiacsatorna energiafolyamában bekövetkező zavar sajnos a másik csatornára is átterjed. A kínai medicina szervekhez kapcsolódó meridiánok mellett még két középső meridiánt is megkülönböztet. Ezek a test elülső, illetve hátulsó oldalán futnak.

A meridiánok bizonyos pontjain különösen nagy hatásfokkal avatkozhatunk be az egész csatorna energiaáramlásába. Ezeket hívjuk akupunktúrás vagy akupresszúrás pontoknak.

meridiánrendszer elölnézet meridiánrendszer hátulnézet

Energia a csakrákból és a test szerveiből áramlik a meridiánokba, valamint kívülről is, a kézen illetve lábfejen, levő végpontokon, keresztül. Mindegyik meridiánt rövid összekötő csatorna kapcsolja össze két másik meridiánnal, biztosítva az energia átadását, e felépítés révén a tizenkét fő meridiánban ciklikus az energiaáramlás.

Meridián ciklusok

A meridiánok kezelése többféle hatást vált ki. Először is, mivel a testfelszínről a szervezet belsejébe vezetnek, külső beavatkozással módosítható a szervek belső működése.

Másodszor, az energia áramlása a meridiánok felszíni szakaszain hatást gyakorol a bőrre, az izmokra és ízületekre. Ezáltal enyhíthetők kezeléssel a felületi problémákon is, beleértve különböző típusú fejfájásokat, izomfeszültségeket, hátfájásokat. Harmadszor, az energia áramlása a meridiánokban érinti hangulatunkat, érzelmeinket, gondolkodásunkat is, tehát a kezelés sokszor hozzájárulhat a negatív elmeállapotok megszüntetéséhez, az eluralkodott, nemkívánatos érzelmek, hangulatok feloldásához. Mindenekelőtt az a szép az energiaáramlás befolyásolásában, hogy egyaránt hat az ember fizikai, elmebeli és spirituális állapotára. Mivel e három eltérő oldalunkat ugyanúgy energia alkotja, az energia áramlásának bármely megváltozása létünk minden szintjére hatást fejt ki (más-más személyeknél egyik vagy másik szintre erősebben).

Az ember különböző energiarendszerei összeköttetésben állnak egymással, így az egyik rendszeren végzett kezelés érinti a többit is. Ha tehát kezeléseket alkalmazunk a meridiánokon, éppúgy fellépnek változások a csakrák és különleges rendszerek szintjén.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!