Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Szív meridián

Szív meridiánszív meridián akupunktúra pontok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szívtől indul, és rögtön három különböző nyomvonalon hala tovább, ebből kettő legbelül. Ezek közül az egyik a vékonybélhez ereszkedik le, keresztezi a rekeszizmot; a másik a légcső mellett haladva a szemhez fut fel, a harmadik, pedig a tüdő érintésével a hónalj külső részéhez érkezik, ahonnan leszáll a kar belső részéhez, a könyökhöz és az alkarhoz, majd végigfut a tenyéren, és a kisujj hegyének belső részénél végződik (ahol a vékonybél-meridiánnal kapcsolódik össze).

 

Az energiahiány néhány esetben a külső hasi rész általános ernyedtségét, a hasi idegközpont területén tapasztalható feszítő érzést, valamint a szívizom működésével összefüggő szívrendellenességeket eredményezhet. Az energia pangásának következtében gyakran érezhetünk a nyelvünkben szúró érzést, a tenyér, izzadóssá, a nyelv, pedig lepedékessé válik, állandósul a fáradtság érzése. A pszichológia szempontjából a szív meridiánon kialakuló energiahiány gyakran nyugtalansághoz, félelemérzéshez, bizonytalansághoz és az akaraterő hiányához vezethet.

 

Az energiatöbblet tünetei: nyomó-szorító érzés a mellkasban, állandó nyugtalanság, a hasi idegközpont területén tapasztalható feszülés, torok megbetegedésekre, tenyérizzadásra való hajlam, túlérzékeny bőr, vállfájdalmak, emésztési zavarok, tompa fejfájás, nehézkes nyálelválasztás. Azok a személyek, akiknél a szív meridiánon felborul az energetikai egyensúly, gyakran ellenségesek és introvertáltak.

A szív meridián szabályozza a vérkeringést és felelős a szervezet általános állapotáért.

A hagyományos kínai orvoslásban az őt érzékszerv és az agy segítségével a szívmeridián nemcsak a vérkeringést, hanem az érzelmeket is irányítja. Feladatai, közé tartozik az is, hogy felkészítse a szervezetet a külső ingerekkel szemben.

A hagyományos kínai orvoslásban a szív az öt tömör (Cang) szerv egyike, a vesével, a májjal, a léppel és a tüdővel egyetemben. Működését a nyugati felfogáshoz hasonlóan írják le: a szív a keringés irányítója, ő „szabályozza a vért és a vérereket". A szív energiájától, vagyis Chi -jétől függ, hogy mennyire vagyunk egészségesek és életerősek. A vérkeringés irányítása mellett a kínai orvosi felfogás szerint a szívnek számos más tulajdonsága van, melyek azonban a nyugati emberek számára furcsának tűnhetnek. Úgy tartják például, hogy a szív visszatükröződik az arcon, szoros kapcsolatban van a nyelvvel és az agyi tevékenységekre is nagy hatással, van. Vérerekkel való összeköttetésének köszönhetően a szív állapota jól látható az arcon. Ha a szív Chi -je erős, az arcszín egészséges és pirospozsgás, míg ha a szív Chi gyenge, az arc többnyire sápadt. Az öt elem tana szerint a szív és a nyelv közel állnak egymáshoz, ezért a kínai felfogás szerint az ízek valójában a szív Chi -jének erejét tükrözik.

A szellemhez és a lélekhez kapcsolódó tulajdonságok

Úgy tartják, hogy a szív a Cang-Fu szervek irányító tagja, ő szabályozza az összes életfunkciót. Ez a felfogás igen közel áll például az ajurvéda vagy az ók. Egyiptom hagyományos orvosi elméleteihez, melyek szerint a szív szorosan kapcsolódik a lélekhez és az érzelmekhez.

A hagyományos kínai elképzelés szerint a szív irányítja a „szellemi tevékenységeket", melyek a különböző gondolkodási folyamatokat, a szellemi egészséget és a viselkedést takarják. Az agy funkcióját az információ felfogásában és tárolásában látják, vagyis e szervnek nincs szerepe, a gondolkodás folyamatában.

A szellemi rendellenességek okát többnyire nem az agy, hanem a szív valamilyen károsodására vezetik vissza, és ezek ellen „a szellemet nyugtató" orvosságokat alkalmaznak, melyeket a nyugati orvoslásban a szív tevékenységének szabályozására használnának.

A szív szoros kapcsolatban áll az „öröm" érzésével. Ez hagyományosan nem csupán azt a kellemes érzelmet jelentette, amire a nyugati kultúra használja a szót: a konzervatív kínai társadalom szemében az öröm féktelen és helytelen viselkedést is takarhat.Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!