Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Tüdő meridián

Tüdő meridián

A has központi részétől indul. Az első, mély szakaszban az energia a vékonybélbe áramlik le. Innen a rekeszizmon és a tüdőn keresztül felfelé folytatja útját, a tüdő és a torok között tör felszínre a kulcscsont magasságában, majd a karok központi részénél áramlik le a könyökig, aztán az alkar elülső része következik, majd az ütőeret elérve a csuklóban kettéágazik: az egyik rész a mutatóujj végénél fejezi be útját, ahol találkozik a vastagbél meridiánnal, a másik, pedig a hüvelykujj ujjbegyénél végződik.

 

Az energiahiány légzési nehézségeket, gyakori zihálást, elhízásra való hajlamot, fejfájást, köhögési ingert, a hideggel szembeni túlzott érzékenységet és általános fásultságot eredményez. Pszichológiai megközelítés szerint az energia hiánya gyakran vezet depressziós állapothoz, túlzott érzékenységhez, valamint a társas kapcsolatok kialakításának nehézségeihez.

 

Az energiatöbblet megfázásos betegségeket, vállfájdalmakat, asztmát, légcsőhurutot, szorongást és ellazulásra való képtelenséget idézhet elő.

Az energiaegyensúly felbomlásának tünetei: gyakori szúró érzés a hüvelykujjban, ahol is a tüdő meridián végződik, a mellkasi izmok összezsugorodása, légszomj.

 

A tüdő meridián elsődleges funkciója, hogy a szervezet oxigénfelvételéhez szükséges energiákat biztosítsa, és hogy kialakítsa a szervezet védekezőképességét. A másodlagos funkciója, nem utolsósorban, az, hogy a kilégzésen keresztül kiválassza a méreganyagokat (például a szén-dioxidot). A tüdő az életenergia áramlásának kezdőpontja.

A léphez hasonlóan a tüdő is tömör (Cang) szerv, mely szoros kapcsolatban áll a testnedvekkel és a víz anyagcseréjével.

A hagyományos kínai medicina szerint a tüdőnek a légzés irányításán kívül rengeteg más feladata is van. Az ajurvédikus orvoslás szerint a lélegzet az életenergiához köthető, melynek erejét mozgásgyakorlatokkal és megfelelő légzéssel fokozni lehet. Kínában a csi-kungnak hasonló funkciót tulajdonítanak, nevezetesen az energiaszintek erősítését a légzés szabályozásának segítségével.

Ezek alapján teljesen érthető, hogy a kínai medicina miért gondolja úgy, hogy a „tüdő irányítja a Chi –t”.

A Chi -nek rengeteg különböző fajtája közül a tüdő elsősorban a Vej Chi -vel, vagyis a védekező Chi -vel áll szorosabb kapcsolatban, melyet a testfelszín felé irányít, hogy védelmet nyújtson a kívülről támadó gonoszok ellen.

A tüdő Chi -je lefelé mozog, elősegítve a víz és a testnedvek (Csin-Je) testen való áthaladását a vesén át a húgyhólyagig, így az ödémák, és nedvesség megrekedésének okát a kínai medicina gyakran különféle tüdőproblémákban látja.

Mivel az orr a légzőrendszer bemeneti végén található, nem meglepő, hogy a tüdő szoros összeköttetésben áll vele, illetve rajta keresztül a szaglással is. A tüdőnek a Vej Chi -vel és a felszíni energiákkal való szoros kapcsolata érthetővé teszi a kínai medicina azon elméletét, miszerint „a tüdő állapota tükröződik a bőrön és a szőrzeten" – vagyis hogy az egészséges, fényes bőr erős tüdő Chi -t jelez.

A többi Cang szervhez hasonlóan a tüdőnek is van kötődése a spirituális területekhez. A tüdő a Póhoz, az életerőnek is fordított, a koncentráció fizikai oldalához, kapcsolódó elemhez áll közel.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!