Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai akupunktúraakupunktúra pontokakupunktúraakupunktúra kezelés

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Vese meridián

vese meridiánvese meridián akupunktúra pontok

Az ötödik lábujjnál indul útnak, felmegy a talpboltozathoz, keresztezi a sarkat, megkerüli a bokát, majd belülről végigfut a láb felszínén egészen a gerincoszlop vonaláig. Itt a mélybe hatol, és eléri a vesét, ahonnan két irányba megy tovább: egyik része a húgyhólyag felé, azután a felszínre törve a szeméremcsont, majd a mellkas következik, ahonnan, pedig leszáll a hasba. A másik része a máj, a rekeszizom és a tüdők érintésével a torokba érkezik, és a nyelv hegyénél ér véget. A tüdőkből elindul egy másik nyomvonal is, mely a szívhez jut, és egyesül a szívburok meridiánnal.

 

Az energiahiány következtében a bőr szürkéssé válik, száraz lesz és rugalmatlan, a csontok törékennyé válnak, a körmöknél például megfigyelhető a szaruréteg elvékonyodása, a törzs és a has izmai bemerevednek, gyakori vizelési inger lép fel. A hasi és az ágyéki vérkeringés elégtelenné válhat, a belső elválasztású mirigyek működésében zavarok állnak be, álmatlanság lép fel, és a nemzőszervek területén is felborul az egyensúlyi állapot. Azok a személyek, akiknél e meridiánon az energiaegyensúly felborult, gyakran szoronganak, nyugtalanok, hiányzik az akaraterejük, képtelenek döntéseket hozni, és hajlamosak a pesszimizmusra.

 

Az energiatöbblet orrvérzést, fejfájást, torokgyulladást, fülzúgást eredményezhet, a hát izmai befeszülnek, hányinger lép fel, gyulladásos megbetegedések veszik kezdetüket, a törzs izmaiban, pedig feszítő érzés tapasztalható. Pszichológiai megközelítésből azok az emberek, akiknél a vese meridiánon energiatúltengés jön létre, gyakran türelmetlenné, panaszossá válnak, magatartásukra a hiperérzékenység és a döntéshozatali képtelenség lesz a jellemző.

 

A vese meridián szabályozza a belső elválasztású mirigyek működését, tisztítja és méregteleníti a vért, és kiküszöböli a szervezet savasodását. E meridián a belső elválasztású mirigyeken keresztül segít a pszichikai fáradtság leküzdésében.

A hagyományos kínai medicina szerint a vese (Sen) szoros kapcsolatban van a víz anyagcseréjével és körforgásának irányításával. Ugyanezekkel a funkciókkal a tüdőt is felruházza, így „cserébe" a vesének is fontos szerep jut a légzés koordinálásában.

A kínai medicina a víz irányítását a testnedvekkel is összefüggésbe hozza. Ezek között vannak „tiszta folyadékok", melyek a szervek és a szövetek között áramlanak, illetve „zavaros folyadékok", melyek verejtékké és vizeletté alakulva távoznak a testből. A vese a tiszta nedveket felfelé, a zavarosakat, pedig lefelé irányítja. A vese a Chi lefelé áramlását is segíti – segédkezet nyújtva a tüdőnek a belélegzés során. Ha a vese Chi -je gyenge, légzési problémák léphetnek fel. A vese másik feladata a Csing csontvelővé alakítása, mely azután a gerinccsatornában az agy felé továbbítódik. A vese és az agy (ill. ez által a fej) ilyetén kapcsolata magyarázatot ad arra, miért vélik úgy a kínaiak, hogy a dús haj az egészséges vese Chi és az erős Csing jele.

Mivel a kínai felfogás szerint a fogak valójában csontkitüremkedések, a csontokkal együtt a vese irányítja a fogakat is, míg a fül a vese „külső nyílása". A szaporodással való szoros kapcsolatának köszönhetően a vese a külső ivarszervekkel is összefüggésbe hozható. A vese spirituális aspektusa a Cse, melyet „akaratként" vagy „határozottságként" fordíthatunk.

 

A vese a klimax idején

A klimaxos panaszokat a velünk született Csing apadása okozza. A gyenge vese képleten a tüzek kontrollálására, amitől a szív túlzott izgalmi állapotba kerül – ez éjszakai izzadáshoz, érzelmi zavarokhoz, szívdobogáshoz és fáradtsághoz vezet. A szabálytalan menstruáció a vért és a májat is megzavarhatja. A problémát legtöbbször a vese és a máj energiáinak egyensúlytalansága jelenti, így a kezelés a Chi és a vér élénkítését célozza.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!