Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Bróm

bróm tartalmú zöldségekA bróm szobahőmérsékleten folyékony, vörösesbarna színű, mérgező anyag. 1826-ban fedezte fel a francia kémikus, Antoine-Jérőme Balard a sós tengerek vizében.

Ezzel a nyomelemmel viszonylag sűrűn lehet találkozni a természetben, mind só formájában, a földkéregben, mind, pedig a tengerek vizében és a sóbányákban, de nyomokban több- kevesebb mennyiségben előfordul még néhány gyümölcsben (pl. alma, szőlő, eper, sárgadinnye), és nagyon sok zöldségben (fokhagyma, spárga, sárgarépa, zeller, kelkáposzta, hagyma, póréhagyma, paradicsom).

A bromidokat (vagyis a bróm-hidrogén színezékek előállításához, mint az ólomtartalmú benzin kopogásgátló adalékai, valamint a fényképészetben is alkalmazott vegyületet (ezüst-bromid).

A kálium-bromidból már régen is készítettek allopatikus gyógyszereket az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatásának köszönhetően, különösen az álmatlanság és az epilepsziás görcsrohamok kezelésére.

Régen ártalmatlannak gondolták a brómot is tartalmazó gyógyszerek hosszan tartó és túlzott alkalmazását, ma azonban már tudjuk, hogy káros, mert félfémes szennyezettsége jelentős.