Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Rhinophyma - krumpliorr - alkoholista orr - lelki háttere

RhinophymaHogy milyen ez az eltorzító tünet, azt már a neve is tökéletesen leírja. A rhino orrot jelent, a phyma pedig görögül daganatot, illetve növekedést. Afrikában a „rhino" egy orrszarvú (a rinocéroszból). Ami a jelenség szemléletes leírását illeti, a krumpliorr név sem hagy kívánnivalót maga után. A tünetet gyakran még egy második jellegzetesség, az úgynevezett rosacea súlyosbítja. A rosacea, ami latinul rózsaszínt jelent, az arc foltokban való piros elszíneződésére utal. A foltokon idővel korpa, pattanás és kiütés képződik. Ez ugyanúgy, mint a rhinophyma, az úgynevezett seborrhoeás alkat, azaz a faggyúmirigy-problémákra való hajlam talaján alakul ki. Időnként a rhinophymát a rosacea alformájaként, a rosacea hypertrophicans név alatt írják le, jelezve ezzel, hogy mind a faggyúmirigyek, mind a kötőszövetek túltengenek, illetve burjánzanak.

Az arc közepén, illetve az orron keletkező kinövésekről van szó, amelyek bőrmirigyekből indulnak ki. Ezek annak a zsírrétegnek a kiválasztásáért felelősek, amely a bőrünket fedi. A rosaceában és a rhinophymában mértéktelenül eltúlozzák e feladat teljesítését, az érintettek úgyszólván úsznak a zsírban.

A túltermelés következtében a faggyúmirigyek elzáródásra és emiatt gyulladásra is hajlamosak.

A tünet mindenkinek az illető arcára és főleg az orrára tereli a figyelmét. Mivel a testi kenőfolyadékot túlzott mennyiségben választja ki a szervezet, kézenfekvő a gyanú, hogy itt egy lelkileg hiányzó síkosító képesség kompenzálásáról van szó. A betegség azokra a témákra mutat rá, amelyek nemigen „csúsznak" az illetőnek. A népnyelv szimbolikus fallosznak tartja az orrot. Ezt a kapcsolatot a nemi szerveknek az orrkagylóban elhelyezkedő reflexzónái komolyabban is bizonyítják. Az embernek tilos a nyilvánosság előtt megérinteni az orrát, orrot túrni, pedig egyenesen tabu. Milyen más ok állhatna ennek a hátterében, mint valamilyen szimbolikus ok? Ehhez jön még a rhinophymánál a lángoló rózsavörös szín, amely a szégyent és a dühöt egyaránt kifejezheti, a szexuális izgalmat éppúgy, mint az agresszívet. A pattanások tömege és a sok kis gyulladásos „vulkán" a serdülőkori aknékra emlékeztet, amelyek szintén a seb orrhoeás alkat alapján fejlődnek ki. Sok szól amellett, hogy itt egy utolsó kétségbeesett pubertásról és arról a kísérletről van szó, hogy az ember felnőtté váljon. A serdülés helyett mindenesetre a genitális szexualitás az, ami itt szimbolikusan a tudatba nyomul. A betegség főleg az élet ötödik évtizedében jelentkezik, és majdnem kizárólag férfiaknál. A férfiak orra alkalmas arra, hogy nyilvánvalóvá tegye a maga kinövéseivel, hogy milyen szoros kapcsolatban áll a fallikus szexualitással. Alkalmas arra is, hogy bejelentse az elmaradt növekedésre való igényét, még mielőtt túl késő lenne. Amilyen mértékben nem vált súlyponti kérdéssé az érintettek fallikus ereje, olyan mértékben válik a szimbolikusan helyettesítő orr krumpliorrá, és mutatja az érintett téma súlyát.

 

krumpliorrEz az illető életében különbözőképpen fejeződhet ki, ám mindig a tudatosság hiányáról árulkodik. Egyrészt a rhinophyma leképezheti a szexualitással kapcsolatos konkrét élethelyzetet, másrészt utalhat a ki nem élt, ám tudatos fantáziákra, és harmadrészt azt is megmutathatja, hogy mi játszódik le észrevétlenül a tudattalanban. Még akkor sem tudatosulnak a szexualitás terén a kinövések és a züllöttség, amikor kiélik őket. A kis vulkánok mutatnak rá arra a nyomásra, amely alatt az érintett áll. Az agresszív és a vénuszi komponens kéz a kézben jár. A krumpliorr egy korhely emberre emlékeztet. A felszínen elfogadhatja az ember az ilyen mintát, és vörös orrát kihívóan, mint egy bohóc viselheti. Ám szégyellheti is magát miatta, és az is lehet, hogy az egész tartalmi vonatkozást elfojtja, és semmit sem akar tudni saját burjánzó fantáziáiról és álmairól. Az átvitt értelemben megrövidült növekedési időszakok öltenek testet a helyszínen. Amit az ember a gyümölcsöző folyadékból konkrétan vagy fantáziában elpazarolt, azt örvendetesnek nem mondható mértékben a faggyúmirigyek kiválasztják helyette. Az orr kötőszöveteinek élénk növekedésében épp a termékenység aspektusa fejeződik ki. Az ember úgyszólván az orrával ütközik bele a problémájába, és hogy mi is az, azt az egész világ látja az orra hegyén.

 

alkoholista orrA tünet gyakran alkoholizmussal társul, amelynek a vörös alkoholista orr a következménye. Az alkohol a mi társadalmunk klasszikus menekülésre használt kábítószere. Épp amikor a reklám az ellenkezőjét szuggerálja, világossá válik, hogy különösen azok az emberek, akik semmilyen szempontból sem tudják megállni a helyüket, mert túl puhák, azok nyúlnak az üveghez. Míg a kisgyerekek joggal kapaszkodnak a cumisüvegükbe, ha a nagyok is ugyanezt teszik, az már függőségre, regressziós tendenciára és visszavonulásra utal. A többi alkoholtünet is ezt az irányt hangsúlyozza: az ember úgy imbolyog, mint egy gyerek, mielőtt biztosan tudna járni, és úgy gőgicsél, mintha még nem uralná a nyelvet. Azt a tényt, hogy az alkohol erős kábítószer, még az is mutatja, hogy a szenvedélybeteg nem tud ráállni a saját lábára, hanem inkább magára akarja húzni a takarót, és el akarja tompítani a kudarc felett érzett fájdalmát. Ez a kép látszólag teljesen ellentmond a brutális alkoholistákról kialakult szokásos képnek, akik túl keménynek és férfiasnak látszanak. Amikor azonban valaki így bizonygatja, hogy a tettlegességig elmenő kemény férfi, az ugyanúgy, mintha a potenciájával hivalkodna, a saját bizonytalanságának és gyengeségének a kompenzálására tesz kísérletet.

 

Így aztán hamar kialakul a tipikus ördögi kör: az alkohol minden szinten az impotencia drogja, az ember az italba fojtja a saját képtelensége feletti bánatát. Másrészt kevés olyan dolog van, ami olyan hamar impotenssé tehetné az embert, mint a rendszeres alkoholfogyasztás. Nem erős emberekről van tehát szó, hanem ellenkezőleg. Magukat ámítva az alkoholból próbálnak egy kis bátorságot meríteni. Sokszor az egész akció nagy erőfitogtatásban végződik. Az orr világító pirossága mindenki számára megmutatja, hogy valójában mi a baj, ugyanis a szó legszorosabb értelmében oda van írva az illető orra hegyére. A betegség egyrészt arra figyelmeztetheti, hogy ne üsse bele mindenbe az orrát, és főleg ne dugja túl mélyre a poharába. Másrészt azonban egy feladatra is rámutat, hogy saját magát orron, illetve fülön ragadva, menjen neki azoknak az égető témáknak, amelyek világító színnel és tulajdonképpen vérrel írták rá magukat az arcára.

 

A rhinophymánál és az alkoholista orrnál a megtanulandó lecke a szenvedélyes szexualitás és annak megfelelő megoldása körül forog. Az a dolga, hogy „megismerjen" egy nőt, ami csak úgy megy, hogy az ember a nemi szerelem minden síkján bebocsátást nyer. A fallikus erő a középpontba nyomul, és azt akarja, hogy uralkodjanak rajta. Az erőről van szó nem, pedig annak rikoltva fitogtatott változatáról, ami nem más, mint a gyengeség hangos maszkja. Erőről és hatalomról a mélyebb síkon.