Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Ínhüvelygyulladás - lelki háttere

inhüvelygyulladásAz ínhüvelyek gyulladása is a túlzott igénybevételnek köszönhető. Itt azonban nem az eltúlzottan erős emelőhatásból és az erőszakos ütésekből fakad a baj, hanem inkább a hosszabb időn át, végzett kisebb és görcsös mozgásokból, mint a kötés vagy a gépelés. Itt sem maga a tevékenység okozza a problémát, hanem a dolog görcsös kivitelezése. A kötés természetesen nyugtató is lehet. Aki azonban azt állítja, hogy őt nyugtatja a kötés, és közben ínhüvelygyulladást kap tőle, abból rögtön világos, hogy az illetőben nem tudatosult, hogy milyen görcsösen csinálja. Cseppet sem nyugtató dolog lopódzott a kötés szemei közé. Talán valakit be kellene hálózni azokkal a szemekkel, vagy valakinek bele kellene sétálnia abba a hurokba, mint ahogy a légy berepül a pók hálójába? Az ilyen sorssal terhes motiváció el tudja venni a megnyugtató tevékenység lazaságát. A tudattalan konfliktus aztán az ínhüvelyekben gyullad be, amelyektől minden, legalábbis az izmok összes ereje függ. Ahelyett, hogy akadálytalanul közvetítenék az izmok erejét, nehézségeket okoznak, és fájdalomkiáltások közepette követelik ki maguknak és a tulajdonosuknak a gondolkodási szünetet. Minden terápiás forma pihenést ír elő, akár még idejében ésszerű pihenés, akár később a gipsz formájában.

 

Ínhüvelygyulladás gépelésA tanulni való feladat főleg a nyugalmat célozza. A nyugalomban, pedig tudatosulnia kellene a fájdalmas helyzetnek. Fel kellene, hogy ismerjék azok mélyebb értelmét és az ezzel összefüggő szándékaikat. A görcs nyilvánvalóvá teszi, hogy ellenállás is van a dologban. Ki kell találni, hogy mi ellen irányul. Az ellenállást okozó erős súrlódást, pedig a teljesen kialakult ínhüvelygyulladás súrlódó érzékleteiben érezni és majdhogynem hallani is lehet. Az ín szinte sistereg és serceg a hüvelyében, és ez feszüléssel és fájdalommal jár. Minden finom mozdulat fáradságos megerőltetéssel jön létre azzal a mottóval, hogy „csak azért is". Így az ínhüvelygyulladáshoz mindig egy bizonyos elkeseredettség járul. Az embernek erősen össze kell szorítania a fogát, hogy figyelmen kívül tudja hagyni a világosan jelentkező figyelmeztető jeleket és a betegség teljes kialakulásáig tartani, tudja magát.

A dolognak többféle háttere lehet. Természetesen nem mindig arról van szó, hogy egy pulóvernek még gyorsan el kell készülnie. Ez a helyzet csak azért olyan tipikus, mert jól kifejezi a tudatos kívánság, azaz a hatékonyság és a munka befejezése iránti vágy és a beláthatatlan munka elleni tudattalan ellenállás közötti konfliktust. Az ínhüvelyek más kézimunkáknál is erős konfliktusok színterévé válhatnak. Ilyen pl. a gépelés is. A munka önmagában véve egyik esetben sem igényel nagy erőkifejtéssel járó mozgásokat. Mindkettő igen monoton, és mindegyikben ott van a be nem vallott ellenállás, amely az ember ínhüvelyében ölt testet és ugyanakkor rejtőzik el.

Nem nagy, és veszélyes ellenállásról van szó, amely arra ösztökélné az embert, hogy jó nagyot csapjon maga köré - ha az lenne, akkor inkább a felkar izmaiban testesülne meg -, hanem egy állandóbb és (az ínhüvelyekben) jól elbújt ellenállásról, amely még átvitt értelemben is kellemesen csengő szólamok mögé rejtőzik, mint pl. a „de hát olyan szívesen csinálom a páromnak (vagy gyerekeknek) és tényleg csak szeretetből". Szeretetből vagy barátságból ugyan lehetséges monoton tevékenységet végezni, ám nehéz feladat, amely önmagában véve semmilyen örömet nem szerez, és a szíve mélyén kielégítetlenül hagyja az embert.

 

Célorientált, céltudatos gondolkodással valami halál unalmas dolgot odaadással csinálni - majdhogynem lehetetlen. Az ilyesmi csak úgy sikerülhet, ha az ember rituálisan átadja magát a pillanatnak.

 

Akkor válik különösen világossá a probléma, amikor olyan tevékenységek közben alakul ki a gyulladás, amelyeket általában véve nem értékelnek sokra. Ahol a „saját kötésű" pulóver a derék, dolgos ember és a sikk hiányának a szinonimája, nem csoda, hogy nem okoz mély kielégülést a kötögetés. Aki meg olyasmit gépei, amit valaki más gondolt ki, annak mélyen azonosulnia kell az illetővel ahhoz, hogy jól érezze magát, mialatt ezt az „elidegenedett" munkát végzi. Ilyen tevékenységek közepette gyakran ellenállások alakulnak ki az emberben. Ahelyett, hogy ugyanúgy tovább csinálná, a dolgot, mint eddig, azzal előzhetné meg igazán az ínhüvelygyulladását, hogy tisztázza a tevékenységhez való viszonyát, és adandó alkalommal (még a gipszszünet előtt) egy pihenőidőt iktat be magának, és vagy a munkán, vagy a munkához való hozzáállásán változtat.

 

  1. Szívem mélyén milyen hozzáállással végzem ezt a tevékenységet?
  2. Milyen (görcsös) célokat követek vele titokban? Milyen motiváció van bennem a mélyben, ami hajt, hogy kössek, vagy gépeljek?
  3. Milyen elkeseredetten melengetem ezeket a titkos szándékaimat?
  4. Titokban milyen kivetnivalóm van a munkám ellen? Honnan származik az ellenállásom, pontosan mire vonatkozik?
  5. Mennyiben van köze ahhoz, hogy általában milyen értékesnek tartják a munkámat? Merek-e több és igényesebb tevékenységeket vállalni?
  6. Milyen a monotóniához való viszonyom? Csak az eltompultságot vagy a rituális aspektust is látom benne?

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!