Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Chi energia ( életerő )

A gyógyító Chi a hagyományos kínai medicina egyik ága. A Chi, amely levegőt, lélegzetet vagy „életerőt” jelent, azt a téves benyomást kelti, hogy a Chi légzőgyakorlat, amelynek célja a megnövekedett oxigén bevitel. A változatok különböző elveken nyugszanak, mint a yin yang, Öt elem, stb., de mind egyetért abban, hogy a Chi az élet alapja.

A leánygyermekek hétéves korukban bővében vannak a vese Chi energiáknak, fogaikat váltani kezdik és nő a hajuk. Tizennégy éves korukban megérkezik a„mennyei harmat" a Befogadó Csatornájuk akadálytalanná válik, a Kereszteződés Különleges Csatornája telítődik, havi bajuk rendszeres időközönként jelentkezik, ezért képesek a megtermékenyülésre. (A nőknek) huszonegy éves korukra vese Chi szabályossá válik, így aztán utolsó fogaik is kinőnek és elérik teljes (testmagasságukat). Huszonnyolc éves korukra az inaik és a csontjaik erősek lesznek, hajuk eléri a teljes hosszúságát, testük, pedig erőssé és termékennyé válik. Harmincöt éves korukra a Yang Ming csatornájuk lankadni kezd, arcukon ráncok jelennek meg, hajuk pedig hullani kezd. Negyvenkét éves korukra a három Yang csatorna lankadni kezd a (test) felső részében, és az arc teljes felületén ráncok jelennek meg, a hajuk, pedig őszülni kezd. Negyvenkilenc éves korukra a Befogadó Csatornájuk kiürül, a Kereszteződés Különleges Csatornája ellankad, peteérésük megszűnik, menstruációjuk elmarad, ezért testük öregedni kezd és nem képesek többé megtermékenyülni.

A fiúgyermekeknek nyolcéves korukra telítődik a vese Chi, hajuk növekszik, fogaikat váltani kezdik. Tizenhat éves korukra bővében vannak a vese Chi energiának, ondótermelésük kezdetét veszi, magömlésük lesz, (képesek) közösülni és képesek gyermeket nemzeni. (A férfiaknak) huszonnégy éves korukra vese Chi szabályossá válik, az inaik és a csontjaik erősek lesznek, így aztán utolsó fogaik is kinőnek és elérik teljes (testmagasságukat). Harminckét éves korukra az izmaik és a csontjaik erejük teljében vannak, húsuk bővelkedő és termékeny. Negyvenéves korukra vese Chi lankadni kezd, hajuk hullani, fogaik, pedig szuvasodni kezdenek. Negyvennyolc éves korukra a (testük) felső részében Yang Chi lankadni kezd és elapad, arcuk ráncosodik, hajuk, pedig halántéktájon őszülni kezd. Ötvenhat éves korukra a máj Chi ellankad, izmaik nem képesek többé (a megfelelő) mozgásra, ondótermelésük elapad, magjuk kevesebb lesz, vese Chi ellankad, fizikai erejük a végére ér. Hatvannégy éves korukra fogaik, és hajuk kihull.

chi ying yangAz egészséges ember állandó Chi -jét a gyomor fogadja be. A gyomor tehát az egészséges ember állandó Chi -éért felelős. Ha viszont a gyomrából hiányzik a Chi, akkor háborgásról beszélünk, a háborgás, pedig halálhoz vezet.

Ha a Chi sérülést szenved, akkor fájdalom (érzet) keletkezik, ha a test sérülést szenved, akkor duzzanat keletkezik. Ezért, amikor előbb jön létre a fájdalom és csak utána a duzzanat, akkor a Chi okozott sérülést a testnek; ha viszont előbb jön létre a duzzanat, és csak utána jelentkezik a fájdalom, akkor a test okozott sérülést a Chi -nek.

Ezért van az, hogy a tavaszi Chi a fejben okoz megbetegedést; a nyári Chi a Zang szervekben okoz megbetegedést; az őszi Chi a váll és a hát tájékokon okoz megbetegedést; a téli Chi, pedig a négy végtagban okoz megbetegedést.

Az Égi Chi átjárja a tüdőt; a Földi Chi átjárja a torkot; a szél Chi -je átjárja a májat; a mennydörgés Chi -je átjárja a szívet; a völgy Chi -je átjárja a lépet, az eső Chi -je átjárja a vesét. A hat meridián a folyamok; a has és a gyomor a tengerek; a kilenc testnyílás az áramló Chi torkolatai; az Ég és a Föld pedig a Yin és a Yang.

A Yang -jellegű verejték ugyanolyan fontos, mint az Ég és a Föld esője. A Yang -jellegű Chi ugyanolyan fontos, mint az Ég és a Föld viharos szelei. A dühöngés Chi -je olyan, mint a mennydörgés; a csökönyösség Chi -je pedig olyan, mint a Yang.

A nagy bajok a páciens Chi -jének ellenkező irányba áramlását idézik elő, és hátfájdalmat okoznak, valamint ingerültté teszik az embert. A tökéletlenség zihálást okoz a páciensnek, a ki- és belégzés során csak kevés Chii jut a szervezetbe, ami köhögést eredményez; ha (a betegség) felfelé húzódik, akkor láthatóvá lesz a vér, ha pedig lefelé húzódik, akkor jól hallhatóan betegesnek tűnik a páciens hangja.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!