Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

A chi különböző fajtái

A testben sokféle chi található - némelyik a velünk születetett belső energiát, testesíti meg, míg másokat az elfogyasztott ételekből és a levegőből nyerünk. Ezeket a rossz étrend és környezet károsíthatja.

Chi fajtáiAz eredendő, vagyis a Jüan chi biztosítja a szervek működéséhez nélkülözhetetlen energiát, ám szükség szerint bármelyik más chi fajtává át tud alakulni. A Jüan chi a hát alsó részén, „az élet kapujának" nevezett területen tárolódik.

A gabona chit (Ku chi) az elfogyasztott ételekből a lép állítja elő. Ez összekapcsolódik a belélegzett levegőből képződő „természet chivel" (Kung chi), és együtt alkotják a mellkas chit (Cung chi), amely a mellkasban tárolódik. A mellkas chi a vérkeringés és a szívverés szabályozásában játszik fontos szerepet.

Az eredendő, a gabona- és a természet chi alkotja a rendes chit (Cseng chi). Mikor az egyes szervekkel kapcsolatban „chiről" beszélünk, ezt az egész testben jelen levő Cseng chit értjük alatta. A Cseng chi felmelegíti és erősíti a testet, illetve a vért és a testnedveket a megfelelő csatornákba tereli. Ezek mellett egyéb funkciói szerint további alkategóriákba sorolható.

A chi (Ying ősi) a vérerekben áramlik, segíti a vér mozgását, és tápanyagokat szállít a test különböző pontjaira. „Vérhiány" esetén a kínai orvos mindent meg fog tenni a Ying chi erősítésére.

 

A chi egyensúlytalansága

A chivel kapcsolatban négyfajta diszharmonikus állapot állhat elő: chi hiány (Chi Hszü), amikor az életenergia gyenge chi (Chi Hszien), amikor az életenergia képtelen a szerveket a helyükön tartani, megrekedt chi (Chi Cse), amikor az energia nem tud szabadon folyni a testben és lázadó chi (Chi Ni), amikor a chi rossz irányba áramlik.

 

Napi chi áramlás

A chi minden nap meghatározott rendszer szerint áramlik végig a test csatornarendszerén. Ha bármelyik szervben valamilyen probléma lappang, az nagy valószínűséggel egy-egy adott időpontban fog a felszínre törni:

 

Időpont

Meridián

Reggel 5-tól 7-ig

Vastagbél

Reggel 7-től 9-ig

Gyomor

Délelőtt 9-tól 11-ig

Lép

Délelőtt 11-től délután 1-ig

Szív

Délután 1-től 3-ig

Vékonybél

Délután 3-tól este 5-ig

Húgyhólyag

Este 5-től 7-ig

Vese

Este 7-től 9-ig

Szívburok

Este 9-től 11-ig

Hármas melegítő

Éjjel 11-től hajnali 1-ig

Epehólyag

Hajnali 1-től 3-ig

Máj

Hajnali 3-tól reggel 5-ig

Tüdő

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!