Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Kínai szervóra

szervekA kínai szervóra, testünk 12 csatornáját reprezentálja. Mindegyiknél megfigyelhető egy olyan kétórás periódus, amikor a chi áramlása maximális. Minden szervnek megvan a napi maga működési pihenési ciklusa. Ez azt jelenti, hogy az anyagcsere-folyamatoknak, a táplálkozásnak, pihenésnek, alvásnak, testmozgásnak megvan a megfelelő ideje.

Ezt 4000 évvel ezelőtt ismerte fel a kínai orvostudomány. Alapjait a Sárga Császár fektette le könyveiben. A kínai medicina szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia a chi, a vitalitást, életerőt jelenti. A keringés akadályoztatása betegséghez vezethet. Ha a beteg szervnél figyelembe vesszük, hogy mely időszakban működik a legaktívabban, és abban az időszakban juttatjuk be a szerv kezeléséhez segítséget, nyújtó anyagot, hatványozott sikert érünk el.

 

Máj: 1 és 3 óra között

A szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni. A máj veszi át az energetikai főszerepet a szervezetben, a méregtelenítés és a szervezet újjáépítése ebben az időszakban a legerőteljesebb. Éjfél, és az azt követő időszakban a legkisebb a szervezet terhelhetősége, a fájdalom ingerküszöb a legalacsonyabb, a fájdalom érzet jóval kifejezettebb. A máj kezelését azonban délután 2-3 között célszerű kivitelezni.

szervóra

Tüdő légutak: 3-5 óra között

A tüdő aktív ideje, ekkor készül fel az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon. A kínai emberek szerint hajnali 3 és 5 óra között van a tüdő órája. Ebben az időszakban célszerű

lenne légző gyakorlatokat végezni (pár perces gyakorlat elég), hogy kellő energiával telítődjünk fel az egész napra vonatkozóan (és savtalanítsuk légzéssel a szervezetet).

 

Vastagbél: 5-7 óra között

Ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni. Ez az időszak a méregtelenítés, az ürítés ideje, ha ebben az időszakban fizikai munkát végzünk, akkor nagyban elősegíthetjük a bélmozgást, kiküszöbölve ezzel a székrekedést és a nőgyógyászati panaszok többségét (candida és a szexuális panaszok). Ebben az időszakban termelődik a legtöbb férfi nemi hormon (erekciós készség nő), és mellékvesék kortikoszteroid hormon termelése nő.

 

Gyomor: 7-9 óra között

A gyomor ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni. Ez a bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggeli ideje. Ekkor kell táplálkozás útján energiával bőségesen feltöltődni. Kemoterápia és besugárzások alkalmazására, illetve védőoltások beadására alkalmas időpont.

 

Lép, idegrendszer: 9-11 óra között

Testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas. Ez a munka, tanulás ideje. Ekkor felszabadulnak az emésztéshez szükséges anyagok, energiák, tehát fontos, hogy ekkor már legyen is mit emészteni (tápanyagok energiaértéke, energiaigény). Ezért is nagyon lényeges a reggeli elfogyasztása (fogyókúra-egyszerű diétás trend).

 

Szív: 11-13 óra között

11 óra a szívciklus csúcspontja, ez a sportolás ideje.  Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására, mely igen sok energiát igényel, de optimális esetben ezt már biztosítja a hasnyálmirigy- időszak energia szolgáltatása. Ezek a délelőtti órák alkalmasak testedzésre, mert adott az energiatöbblet hozzá. Közben  12 óra környékén már a szervezet elkezd „éhezni”, azaz nő a gyomor savtermelése, a szellemi és fizikai teljesítmény elkezd csökkeni, a szervezet az energiát az emésztési folyamatokra kezdi koncentrálni.

 

Vékonybél: 13-15 óra között

Lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni. Ekkor a tápanyagoknak fel kell szívódniuk, a felesleg, pedig elraktározódhat. Jelentősen fokozódik az epetermelés, az epehajtó szereket ekkor érdemes leginkább alkalmazni. Ebben az időszakban célszerű orvosi kezeléseken részt venni, mert ekkor magasabb a fájdalom ingerküszöb, azaz a fájdalom érzékelése csökkent, (mivel a perifériás vérkeringés - végtagok, bőr -csökken, hogy az emésztési folyamatra összpontosíthasson a szervezet), az érzéstelenítők hatása is elhúzódóbb és aktívabb. Ebben az időszakban érdemes frissíteni és elmélyíteni a délelőtt tanultakat.

 

Húgyhólyag: 15-17 óra között

A húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes folyadékot.

Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energia bedobással.

 

Vese: 17-19 óra között

Vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal. Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. Ilyenkor érdemes elfogyasztani a könnyű vacsorát is.

 

Szívburok, erek: 19-21 óra között

Ilyenkor indul a szívburok és a vér munkaideje. Ha ilyenkor eszünk, azt már szervezetünk nem dolgozza fel, hanem elraktározza. Érzékeink kifinomulnak, menjünk színházba, olvassunk, hallgassunk zenét. Felkészül szervezetünk az éjszakai pihenésre.

 

Hármas melegítő: 21-23 óra között

A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. Ez az időszak a pihenés ideje, a testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát.

 

Epehólyag: 23-1 óra között

A legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.

Az epehólyag megfelelő anyagcsere folyamataihoz fontos, hogy ebben az időszakban pihenjünk, mert az epehólyag csak így tud dolgozni. Ekkor a leggyengébb viszont a szív, ezzel magyarázható, hogy ilyenkor a leggyakoribbak a szívpanaszok és a szívbetegségek okozta hirtelen elhalálozás. A szülések beindulásának, a görcsös fájdalmak és a keringési-szíveredetű fájdalmak időszaka.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!