Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Alapvető testnedvek

testnedvekA csin és a véren kívül az öt alapvető anyag közé tartoznak a te nedvek Csin-Je, az esszencia Csing és a szellem Sen. Ez utóbbiak „a három kincs" néven is emlegetik, hiszen fontos szerepet játszanak az egészség és az egyensúly fenntartásában.

 

Csin-Je

A vérhez hasonlóan a testnedvek is yin természetűek. Az elnevezés a „tiszta folyadék" Csin és a „zavaros folyadék Je szavak kombinálásával született.

A testnedvek közé tartozik a nyál, a gyomornedv, a nyálka, a könny és az izzadtság – mindegyik az elfogyasztott ételekből és vízből származik, és a lép és a gyomor alakítja őket Csinné és Jevé.

A Csin nedvek részben a vérben utaznak, és izzadságként törnek a felszínre. A sűrűbb Je nedvek a test belső részeit, például az ízületeket, a nyílásokat, az agyat és a csontvelőt táplálják. A testnedvek nagyrészt a lép, a tüdő és a vese irányítása alatt keringenek a szervezetben, így a három szerv bármelyikét érintő gyengeség testnedvhiányt vagy működési rendellenességet okozhat.

 

Csing

Bár a nyugati kultúrában a chi-nél kevésbé ismerik a Csinget, vagyis az esszenciát, a kínai felfogásban ez a legalapvetőbb anyag – az összes élő szervezet forrásaként az esszencia a legfontosabb az „alapvető anyagok" közül. A vesében tárolódik, és két fajtája van: a velünk született, vagyis a szüleinktől öröklött és a lép által az elfogyasztott ételből, vízből és a belélegzett levegőből előállított esszencia. A velünk született Csing szabályozza a reprodukciót és a kreativitást, míg a szerzett Csing az étrendünk és életformánk milyenségét tükrözi. A velünk született esszencia mennyisége már a születésnél adott, és életünk folyamán egyre fogy, ami az öregedés fizikai jeleiben nyilvánul meg. A helyes táplálkozás és az egészséges életmód során szerzett esszencia azonban kompenzálni tudja az öröklött esszencia apadásának folyamatát.

 

Sen

Általában „szellemnek" fordítják, és az esszencia és az életenergia hátterében munkálkodó belső erőként értelmezik. Néha „tudatosságként" is magyarázzák. A Sen is szoros kapcsolatban áll az életmóddal és a kreativitással. Ha károsodik, az ember feledékennyé, lassú észjárásúvá válik, és álmatlanságban szenved.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!