Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Szellem (Sen)

sen - szellemA gyakran „a Csing és a chi mögött álló életerőként" emlegetett Sen, vagyis a szellem az öt „alapvető anyag" egyike – az, amely az embert emberré teszi. Alapvetően yang természetű; a Csinggel és a chi-vel együtt alkotja „a három kincset". Fogalma a nyugatiak számára zavarosnak tűnhet, hiszen magában foglalja a szellemi tudatot, az életerőt és egy bizonyos belső nyugalmat.

Ha a Sent károsodás éri, mentális problémák, és dühöngő őrület léphet fel, de lehetnek kevésbé „drámai" hatásai is, például zavart, lassú gondolkodás, álmatlanság vagy feledékenység. A szeszélyesen viselkedő, beszélgetéskor csapongó emberek esetében gyakran kimutatható a Sen diszharmonikus állapota.

A Sen a szívben tárolódik, így a vele kapcsolatos problémák gyakran szívbetegségek például túlzott szívdobogás formájában öltenek testet.

 

A szellem megnyugtatása

kagylóhéjA nyugati orvostudomány által nyugtatóként kategorizált orvosságokat a hagyományos kínai orvoslás a „Sen megnyugtatására és lecsendesítésére" alkalmazza. Ezek között sok ásványi anyagot és kagylóhéjat találunk, ugyanis ezek nagyobb tömegüknek köszönhetően képesek „lenyomni", vagyis megnyugtatni és lehűteni a tüzes jellemet.

Az egyik leggyakrabban használt Sen orvosság a Lung Ku, más néven sárkánycsont. Ezt rég elpusztult emlősök, megkövesedett csontjaiból – azon belül is a csigolyákból és ujjcsontokból – nyerik. Hasonló funkciójuk van, a megkövesedett fogaknak (Lung Csi) is. A kevésbé egzotikus alapanyagok többek között a következők: Mu Li osztrigahéj, Ce Si (magnetit – vas-oxidot tartalmazó érc), Csu Sa (cinnabarit), Csen Csa (gyongy) és Hu Po (borostyán). Ezeket általában először porrá törik, majd tablettát készítenek belőlük.

A tüzes jellem, megnyugtatására a Sent lenyomó nehéz anyagok helyett a szívet, tápláló gyógynövényeket is alkalmazhatunk. Ezeket a növényeket elsősorban a szellemet megzavaró szívelégtelenség esetén, a szívdobogás, az aggodalom és az álmatlanság csillapítására használják. Mivel a szellem felzaklatásának hátterében néha a májban fellépő yin hiány áll, az alkalmazott gyógynövények ezt a problémát is igyekeznek kiküszöbölni.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!