Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Betegség szindrómák

Külső bajok, betegség szindrómák.

 

külső bajok diagnosztizálásaA mikroszkóp feltalálása és a mirobiológia tudományának kialakulása előtt a fertőzések okát valamilyen váratlan külső gonoszban látták. Az ókori Kínában a közép-ázsia sztyeppék kontinentális klímájának durva időjárási változásait tekintették „a hat gonosz" (Liu Jin) okozójának.

Ezek a következők voltak:

 • szél (Feng), a tavaszhoz köthető,
 • hideg (Han), a tél jellegzetes problémája,
 • meleg (Zsö) vagy hőség (Su), főleg nyáron jelentkezik,
 • nedvesség (Si), az esős nyárutóhoz kötődik,
 • szárazság (Cang), nagyrészt ősszel okoz gondot,
 • tűz (Hua), a hőséghez hasonlóan a meleg bajokkal áll szoros kapcsolatban, de míg a hőség egy adott évszakhoz, a nyárhoz kapcsolódó „gonosz", a tűz bármikor kialakulhat.

 

Jellegzetes sémák

Mind a hat „gonosznak" megvoltak a jellegzetes tünetei, például a melegnek és a hidegnek a láz és a megfázás, a szélnek, pedig a változó fájdalom.

A nedvesség többnyire huruttal és ödémával járt, míg a hőséget többnyire a nyáron jelentkező lázas megbetegedésekért tartották felelősnek. A hideg tavaszt a kínai orvosok a hideggel kapcsolatos rendellenességek előjelének tartották. A hat külső gonosz együtt is támadhat, ezek között a leggyakoribb a szél-hideg és a szél-meleg szindróma, melyekhez kapcsolódhat a nedvesség is.

 

A külső gonoszok leküzdése

Ezeket a gyógynövényeket két fő csoportba oszthatjuk: a hideg, valamint a szél-hideg tüneteket elmulasztó meleg, csípős ízű növények, és a szél-meleg tünetekre felírt hűsítő, csípős ízű növények.

A hagyományos kínai medicinában a gyermekbetegségeket külső bajoknak tekintik. Csak az ilyen jellegű problémákra javasolt szereket szabad otthon alkalmazni. 3-4 éves gyereknek a felnőtt adag negyedét, 9-10 évesnek, pedig a felnőtt adag felét adjuk. 3 évesnél kisebb gyerek esetében mindig kérjük szakember véleményét.

 

Külső bajok betegségek diagnosztizálása

 

nyelvdiagnózisA diagnózis felállításakor a régi kínai orvosok csak látásukra, szaglásukra, hallásukra és tapintásukra hagyatkozhattak. A vizsgálat hagyományos négy szakaszát még a mai vizsgálatok során is követik:

 • A beteg megjelenésének, nyelvének, orrának, bőrének stb. szemrevételezése. A kínai medicina szerint a nyelv színe, felszíne és alakja fontos szerepet játszik a diagnózis felállításában.
 • A beteg hangjának, légzési ritmusának meghallgatása és a testszag vizsgálata.
 • Részletes kérdések segítségével a tünetek és az általános közérzet felderítése.
 • Tapintás: a pulzus megmérése és a testfelület megtapintása.

 

A felszíni problémák felismerése

A test külső részét érintő felszíni vagy külső bajok, közé tartozik az önmaguka szabályozó gyermekbetegségek nagy része, csakúgy, mint a közönséges nátha. Ezeket a betegségeket, melyek a fertőzés jellegzetes tüneteit (hőemelkedés, láz, hidegrázás) mutatják, a nyugati orvoslás kórokozó támadás (vírus vagy baktérium) következményének tulajdonítaná. Az adott tünetcsoport alapján a kínai medicina feltérképezi, melyik külső gonosz felelős a betegség kialakulásáért. Hideg bajok esetén az ember fázik és arcszíne sápadt, míg meleg problémák esetén melegünk lesz és izzadunk. Ha a betegség kialakulásában a szél is szerepet játszott, akkor a szélhez hasonlóan a tünetek hullámzóak lesznek. A reumás és ehhez hasonló fájdalmak például gyakran köthetők a szél támadásához.

 

A kisebb „gonoszok"

A külső vagy felszíni bajokat a hat fő „gonosz" mellett más tényezők is okozhatják:

 • helytelen étrend – a táplálék ugyanis a létfontosságú energia forrása,
 • az életenergiát (chi) felőrlő és ez által a szervezetet gyengítő kimerültség,
 • tétlenség és túl sok szabadidő, melyek lassítják az energia- és vérkeringést, és pangáshoz, illetve a lép és a gyomor rendellenes működéséhez vezetnek,
 • szexuális élvezetek, amelyek károsítják a termékenységi energiát és a vesét,
 • traumák és balesetek,
 • pestisjárványok – a közegészségügy és a higiénia javulásának köszönhetően manapság ezek ritkán fordulnak elő;
 • rovarcsípés és állati harapás.

 

Belső betegségek szindrómák.

 

Míg a külső, vagyis felszíni gondok többnyire kevésbé súlyosak, és részben képeset önmaguk gyógyítására, a belső problémák sokkal veszélyesebbek.

A belső betegségek kialakulására a hagyományos kínai medicina három lehetséges magyarázattal rendelkezik. Előfordul egyrészt, hogy a helytelenül kezelt külső kórokozók bekerülnek a szervezetbe. Van olyan, hogy a kórokozók közvetlenül a belső szerveket támadják meg – ez történik, amikor túl sok hideg vagy nyers étel elfogyasztását követően „belső hideget" észlelünk Végül, de nem utolsósorban olykor a belső szerveket érzelmi nyugtalanság zavarja meg, mely rendellenes működéshez vezethet. Rengetegféle belső betegség létezik, és mindegyiknek megvannak a jellegzetes tünetei, ám ezeket igencsak nehéz pontosan kategorizálni a nyugati terminológia szerint.

 

A négy szint

1798-ban egy kínai doktor, Je Tien-si a tünetcsoportok, meghatározására bevezette a hagyományos orvoslásba a Vej, chi, Jing és Hszüe elméletét. Je Tien-si elmélete szerint a külső „gonosz" meleg a Vej chi-től, vagyis a védekező energiától indulva egymás után éri el a szervezet egyes részeit.

A „négy szint tana" Vej Chi Jing Hszüe Pien Cseng leírja a külső hideg útját a külső, felszíni Vej szakasztól az egyes szerveket érintő chi szakaszon keresztül a Jing, vagyis a tápláló chi, végül pedig a vér megtámadásáig.

 

Belső meleg szindrómák

Ahogy a négy szinten át a külső hideg benyomul a szervezetbe, különböző tünetek és egyensúlytalanságok tapasztalhatók az egyes szervekben. A chi szinten például a tüdőt és a beleket érheti támadás – az előbbi köhögéssel és légzési nehézségekkel, az utóbbi székrekedéssel és puffadással jár. Az egyes szerveket, érintő tüneteket majdnem mindig láz, szomjúság, idegesség és nyugtalanság kíséri.

A Jing szinten a meleg eléri a testnedveket, és szájszárazságot, éjszakai lázat, álmatlanságot, halvány bőrkiütéseket okoz. A továbbterjedő, Hszüe (vér) szintre lépő meleg orrvérzéssel, véres széklettel, véres köpettel, vérhányással és gyulladt bőrkiütésekkel jár.

A belső meleggel kapcsolatos problémák tüneteit a nyugati orvoslás többnyin fertőzésekkel hozza összefüggésbe. Ilyenek például a belső meleg és nedvesség okozta vérhas, hasmenés vagy sárgaság, illetve a vérben lévő meleg miatt megjelenő bőrkiütések. A vérben megjelenő meleg jellegzetes tünetei az orrvérzés, a vér a vizeletben, a véres köpet és a vérhányás. A fenti tünetek többnyire vérmérgezéshez, akut májbetegségekhez, kelésekhez és karbunkulusokhoz kapcsolódnak.

A meleg az egyes akupunktúrás meridiánokat (csatornákat), a belső szerveket és az életenergiát is zavarhatja. A máj-meridiánt megtámadó meleg általában szemgyulladással, magas vérnyomással és emésztési zavarral jár. Ezeket a tüneteket legtöbbször akut kötőhártya-gyulladás, hepatitisz, epehólyag-gyulladás, prosztatagyulladás és akut medencegyulladás okozza.

A túlzott meleg ellen alkalmazott gyógynövények mindig hideg jellegűek és gyakran keserű ízűek.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!