Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Bi-szindróma - izületek

ízületekA hagyományos kínai medicina szerint az izületi gyulladások a szél-, hideg-, meleg, vagy nedvesség elzáródásoknak köszönhetőek.

A hagyományos kínai medicina az izületi gyulladásnak négy lehetséges okát ismeri. Mindegyik esetben a Bi-szindrómát (Bi Cseng), egy adott külső gonosz okozza, mely miatt a végtagokba futó meridiánban elzáródás keletkezik.

A négy lehetséges eset a következő:

  • szél elzáródás – a szél változékony jellege határozza meg; a fájdalom izületről izületre terjed tovább, emellett sokszor láz és hidegrázás is észlelhető,
  • hideg elzáródás – merev, sajgó izülettel, ami hideg időben és az adott végtag mozgatása során rosszabbodik, ám meleg borogatással a fájdalom enyhíthető,
  • nedvesség elzáródás – a fájdalom állandó, illetve nedves időben fokozódik, az érintett izület duzzadt és zsibbadt,
  • meleg elzáródás – duzzadt izületek, fájdalom és láz jellemzi.

 

A fenti tünetek általában vegyesen jelentkeznek az idős kori izületi gyulladásokban, így például előfordulhat, hogy szél-hideg-nedvesség a kiváltó ok. A reumás izületi gyulladás többnyire a meleghez köthető, így gyakran lehet szó melegnedvesség és meleg-szél elzáródásokról.

 

A gyulladással, lázzal és bőrkiütésekkel járó izületi betegségeket a kínai felfogás szerint a meridiánokban megjelenő meleg elzáródások okozzák. A reumás izületi gyulladás komoly meleg jellegű betegség, mely hosszú távon az izületek deformálódásához vezethet. A pikkelysömörhöz (krónikus bőrrendellenesség) kapcsolódó izületi gyulladás is a meleg betegségek, közé tartozik. Ez utóbbit a nyugati medicina autoimmun betegségként kategorizálná, melynek során a test saját egészséges sejtjeit pusztítja el.

A szél-meleg Bi-szindrómákat fájó, merev izületek, nehézkes mozgás, láz és szomjúság jellemzi. A nedvesség-meleg Bi-szindrómák során is tapasztalható láz, illetve szomjúság, ám ez esetben sokkal gyakrabban lehetünk tanúi bőrkiütések megjelenésének, és az izületek is sokkal fájdalmasabbak és duzzadtabbak, mint az előző esetben.

A reumás ízületi gyulladások során a tünetek gyakran változóak, és a különféle szindrómák közül egyszer az egyik, másszor a másik válik dominánsabbá.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!