Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Étel megrekedés

Étel megrekedés - emésztési zavarAz étel megrekedés a nyugaton használt „emésztési zavar" kifejezéssel rokonítható, ám sokkal kiterjedtebb hatású és összetettebb. Az étel megrekedést általában az érzelmi kiegyensúlyozatlanság vagy a helytelen étkezési szokások miatt fellépő chi megrekedés okozza – a túl gyors evés, a nem megfelelő vagy túl nagy mennyiségű étel mind-mind súlyosbítja a problémát.

A meleg étel megrekedés, mely többnyire a lépet és a gyomrot megtámadó külső gonoszok miatt lép fel, kellemetlen lehelettel, hasi puffadással és hideg ételek utáni vággyal jár. A problémát, a meleget eloszlató, hűsítő gyógynövényekkel kezelik.

A hideg étel megrekedés általában lép-vagy gyomorelégtelenség következtében, illetve túl sok hideg étel elfogyasztása miatt kialakuló belső hideg hatására lép fel. A kínaiak ezért tartózkodnak a kifejezetten hideg ételektől (pl. fagylalt), hisz ezek fogyasztásával veszélybe sodornák szervezetüket. A hideg ételmegrekedés hányingerrel, túlzott nyálképződéssel vagy tiszta folyadék szájba való felöklendezésével, illetve a meleg ételek, és italok utáni vággyal jár.

 

Pangó étel

 

Ha a gyomor túlságosan tele van nehéz étellel, vagy késői napszakban étkezünk, az étel stagnálhat a gyomorban. Ez a gyermekeknél leggyakrabban előforduló diszharmóniakép.

 

Gyermekek

A csecsemők még rendkívül gyenge emésztőrendszerrel bírnak, és a „modern', üveges, készítményes táplálási módszerek, vagy a túl korai leszoktatást rendkívüli módon túlterhelik azt. Nagyon sok gyermeket táplálnak túl sok gyümölcsitallal, banánnal, joghurttal, chips-szel.

Ezek mind az étel pangásához vezethetnek, ez, pedig Nyirkosságot és Nyálkát termel. A leggyakoribb pediátriás betegségek (asztma, colica, láz, orrfolyás, köhögés, hyperaktivitás, éjjeli felsírás) megfigyelésekor észre fogjuk venni a táplálkozás, és az egészség közötti összefüggéseket.

A csecsemők étkezése az első kilenc hónapban anyatejből álljon. Ha ez nem lehetséges, akkor inkább sterilizált juhtejet adjunk neki, ami sokkal közelebb áll az emberi tejhez, mint a tehéntej. 12-18 hónapos kora között lassan szoktassuk hozzá a zabkásához, amit vízzel készítsünk el. Hároméves korára adhatunk párolt és főtt zöldségeket és gyümölcsöket. Gyenge húsból készült zöldséges húslevest adhatunk, ha különösen legyengült állapotban van.

 

Felnőttek

Felnőtteknél sajnos akut és krónikus stagnálás egyaránt előfordulhat. Akut kép általában túl sok étel elfogyasztásakor alakul ki, fájdalmakkal és puffadással kísérve. Ez a tünet csak az emésztés előre haladtával, esetleg hányás után szűnik.

Krónikus kép ezzel szemben általában akkor alakul ki, amikor valaki rosszul vagy túl sokat diétázik. Általában Nyirkosság vagy Nyálka kép tartozik hozzá, sokfajta ételérzékenység okozója is lehet.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!