Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Hiány szindrómák

hiány szindrómákA hiány szindrómákat a yin vagy a yang gyengesége is okozhatja. Az előbbi esetében „meleg hiány szindróma", az utóbbi esetében „hideg hiány szindróma" tüneteit észleljük.

 

Yang hiány

Mivel a yang az aktív energiával és a tűzzel hozható összefüggésbe, yang hiány esetén ezek a vonások meggyengülnek. Ezzel magyarázható, hogy a yang hiány gyakran fáradtságérzéssel, illetve fázással jár együtt.

Elsődleges fontosságú, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban yang hiánnyal állunk-e szemben vagy csupán a túltengő yin okozta látszólagos yang gyengeségről van-e szó. A yang hiány miatt kialakuló jellegzetes problémák között találjuk a náthával járó, újra és újra visszatérő fertőzéseket, illetve a hajlamot, hogy „mindenféle nyavalyákat elkapjunk". Az egyes szervekben felmerülő yang hiány szolgálhat magyarázata az impotenciára (gyenge vese yang), az emésztési zavarokra (gyenge lép yang) és a szívproblémákra (gyenge szív yang A yang hiányt diagnosztizáló orvos melegítő és élénkítő hatású, meleg vagy forró gyógynövényeket fog előírni.

 

Yin hiány

A yin a nyugalommal és a passzivitással áll szoros kapcsolatban, így nem meglepő, hogy yin hiány esetén ezek elnyomódnak, és a yanghoz, illetve a meleghez kapcsolódó tüneteket tapasztalhatunk: nyugtalanságot, vörös arcszínt, belső melegérzetet, lázat. A yin hiány gyakran krónikus, ezért a pontos diagnózis felállítása nem egyszerű feladat.

A yin hiány főbb tünetei a következők: éjszakai izzadás, alvászavar, természetellenesen piros arc. A pulzus gyakran gyors, de nehezen kitapintható. A klimax problémáit például sokszor a májban vagy a vesében fellépő yin hiányra vezetik vissza.

Míg az öt elem tanában az üreges szervek (Fa) a yanghoz köthetők, a tömör szervek (Cang) – máj, szív, vese, tüdő és lép – inkább a yinhez állnak közel.

A folyadékok is yin jelleggel bírnak, tehát a vér (Hszüe) és a testnedvek Csin-Je is elsősorban a yinhez kapcsolhatóak. Így a szomjúság és a szárazság érzése yin hiányra utal, a száraz köhögés gyenge tüdőbeli yint sejtet, a vizelési problémák, pedig a vese yin-jének gyengeségét jelzik.

 

Emésztési zavarok

A hiányszindrómák a test több szervét is érinthetik. A lép yang hiánya például szoros kapcsolatban áll az emésztési zavarokkal.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!