Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Hideg szindrómák

hideg-szindrómaA testben fellépő hideg hasonlít a természetben megjelenő hideghez, megfagyasztja a környezetét, lelassít mindenféle mozgást és az aktivitás hiányához vezet. A meridiánokat támadó hideg lassítja, vagy gátolja a chi és a vérkeringést, ami éles, görcsös fájdalomhoz vezet, melyet csak meleg borogatások enyhítenek. A végtagokban jelentkező hideg megdermeszti a testet, ezáltal nehézkessé válik a mozgás.

A kívülről támadó hidegen kívül a yin és a yang egyensúlyi állapotának felbomlása is könnyen hideg szindrómákhoz vezethet, hisz a yang hiány és a yin többlet is hamis hidegérzetet kelt a szervezetben.

 

Emésztési problémák

A hasmenéssel járó emésztési problémák hátterében sokszor belső hideg vagy yang hiány megjelenése áll. Ha a problémát belső hideg okozza, a betegség általában akut jellegű és többnyire híg széklet, enyhe láz és fejfájás kíséri. Ha a gondot – a szintén hidegérzetet keltő – yang hiány váltotta ki, akkor a lép- és a vesefunkciók előbb-utóbb károsodást fognak szenvedni. Ez azt jelenti, hogy a lép képtelen lesz szállítani és átalakítani a tápanyagokat, és a normális anyagcsere felborul, aminek következtében ödémák vagy duzzanatok formájában folyadék és nedvesség gyülemlik fel.

Ha a lép működése rendellenessé válik, gyakori bélmozgással, étvágytalansággal és hasi nyomással járó krónikus problémáról beszélünk. A veseelégtelenséget általában a hasmenés jellemzi, mikor is a hascsikarás miatt a beteg ébredés után kénytelen egyből az illemhelyre sietni, ami után a fájdalmak is azonnal elmúlnak.

A megfelelő kezelés biztosításának érdekében a hideg-szindrómák diagnosztizálásakor különösen körültekintően kell eljárni. Ha a szervezetet külső hideg támadta meg, melegítő hatású, aromás gyógynövényekre lesz szükség.

 

Hideg végtagok

A hideg-szindrómákról a beteg külseje, járása és beszédmódja árulkodik: viselkedése többnyire a „merev", „görcsös" és „lassú" jelzőkkel írható le.

 

Meleg és hideg

A yang hiánya külső hideget okoz, míg a yin hiánya belső meleghez vezet. A yang túlsúlya külső meleget, a yin túlsúlya pedig belső hideget eredményez.

 

Ahogy a meleg és a tűz is megtámadhatja a szervezet belsejét, úgy a hideg is. Sok belső hidegből eredő probléma viszonylag könnyű lefolyású, mint például a hasmenés vagy a hasban észlelt kellemetlen érzés. A súlyos bajok azonban „megrongált yanghoz° vagy „összeomlott chi-hez" vezetne Ezek többnyire komoly sokkot, jelentenek a testnek, jellemző tünetei, pedig a jéghideg végtagok, a túlzott izzadás, a hányinger és a hirtelen összeesés.

A belső gondok gyakran a léppel és a gyomorral állnak összefüggésben, így a test belsejét melegítő növények sokszor valójában a lépet vagy a vesét élénkítik. A nyugati orvostudományban ezeket a növényeket emésztés- vagy keringésserkentő orvosságokként írnánk le, némelyikük a hányingert és a hasmenést enyhíti, míg mások az idegrendszert stimulálják.

 

A hatszint-modell

Kr. u. 220 körül egy kínai orvos, Csang Csung-csie kiadta Sang Han Lun (A hideg okozta rendellenességek tárgyalása) című munkáját. Ebben bemutatta a hideg, okozta problémák hat szakaszát, a külső gonoszok felületi támadásától kezdve egészen a yin és a yang egyensúlyát felborító belső hideg elhatalmasodásáig:

  • Taj Jang (nagy yang), mely lázzal és fejfájással jár,
  • Jang Ming (fényes yang), melynek tünetei: láz, izzadás és irritációra való hajlam,
  • Sao Jang (kevesebb yang), mely váltakozó hidegrázást és lázat, étvágytalanságot és hányingert okoz,
  • Vaj Jin (nagy yin), melynek során a hideg bejut a szervezet belsejébe, ahol haspuffadást, szomjúságot, hányást és hasmenést idéz elő,
  • Sao Jin (kevesebb yin), mely hasmenéssel, kimerültséggel, nyugtalansággal, hideg végtagokkal és álmatlansággal jár,
  • Csüe Jin (abszolút yin), melynek tünetei a hidegség, hiányszindrómák, hasfájás, hányinger, hányás, hideg végtagok és nyugtalanság.

Bár későbbi kritikusai túlzott általánosításnak tekintették Csang Csung-csie elméletét, a fertőzés elfajulásának leírása viszonylag pontosnak tekinthető.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!