Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Többlet szindrómák

kialvó gyertyalángAhogy a yin- vagy yang hiány egészségi problémákhoz vezet, úgy tútengésük, többletük is problémákat okoz.

 

Yang többlet

Mivel a yang szoros kapcsolatban ál meleggel és a tűzzel, úgy tartják, hogy akkor kerül túlsúlyba a szervezetben, külső meleg vagy tűz támadja meg a testet. A túlzott belső hőt, mely a yang erősítésével szintén a harmonikus állapot megszűnéséhez vezethet, sok minden okozhatja – többek között az érzelmi kiegyensúlyozatlanság. Az ingerre ellenhatásként a szervezet túltermelésbe kezd, ami hiperaktív anyagcseréhez és idegességhez vezet. A legjellemzőbb tünetek között találjuk a lázat, a szomjúságot és a szárazságérzetet – mindez a túlzott yang-nak a yinhez kapcsolódó testnedvekre gyakorolt pusztító hatásának következménye.

A túlsúlyba került yang túl sok hőt termel, ami a testben rekedve károsíthatja a yint, ahogy a hagyományos kínai medicina mondja, „a túlzott yang gátolja a yint". Ez azt jelenti, hogy a túlzott belső hő hamis külső hidegként kezd jelentkezni: a test külső részén levő yin kapcsolata megszűnik a túlzott belső yang-gal, így míg a páciens törzse normális hőmérsékletű marad, a végtagjai teljesen lehűlnek.

 

Yin többlet

A yin túltengési szindrómák kiváltó oka gyakran a külső nedvesség és hideg támadása, ami miatt a test képtelen elég hőt termelni az egyensúly fenntartásához. A szindróma másik oka a krónikus yang hiány lehet, melynek köszönhetően az életenergia nem tud szembeszállni a külső hideggel.

Miként a túlzott yang belső hőhöz vezet, a túlzott yin belső hideget eredményez. Ez a belső hideg gátolja a létfontosságú szerveket és lassítja az életfunkciókat. A yin túlsúly gyakran jár együtt hasfájással, hasmenéssel és hidegérzettel. A belső hidegtől az erek összehúzódnak, ezáltal zavarják a véráramot és a keringést, illetve fájdalmat okoznak.

A túlzott yin károsíthatja, vagyis „gátolhatja" a yangot, a belső hideg miatt a yin beszorul a szervezet belsejébe, így a test felszínén a látszólagos yang többletnek, vagyis „hamis melegnek" köszönhetően egyensúlytalan állapot jön létre. Ennek tünetei a láz, a szomjúság és a vörös nyelv.

 

A yin többlet kezelése

Először is csökkenteni kell a yin szintjét. A tünetektől függően ehhez gyakran száraz, meleg gyógynövények szükségesek, hiszen a yin a folyadékokkal és a nedvességgel áll szoros kapcsolatban. Mivel idővel a yin többlet károsíthatja a yangot, a yin szint csökkentése után yang élénkítő orvosság szedésére van szükség. Ha yang többlet esete forog fenn, a yang szintjének csökkentésére nedves, hűvös gyógynövényeket használnak, ezt követően, pedig helyreállítják és tonizálják a yint.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!