Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Tűzmérgek - gyulladások

gyulladások - tűzmérgekA hagyományos kínai medicina szerint a tűzmérgek okozzák a keléseket, a tályogokat, csakúgy, mint az izületi gyulladások némelyikét.

Sok kínai gyógynövény leírásában megtalálható a következő titokzatos utalás: „eloszlatja a tűzmérgeket". Ez a kifejezés még a mikrobiológia előtti időkből származik, amikor a baktériumok helyett különféle rejtélyes mérgeket tartottak a gennyes sebek és elfertőződött gyulladások okozóinak.

A méreg (Tu) szónak rengeteg jelentése van a kínai medicina nyelvezetében: utalhat magára a kelésekből és karbunkulusokból távozó gennyre, vagy akár a fertőzéses megbetegedéssel járó lázas tünetekre is. A forró, gyulladt izületet a hagyományos kínai medicina „meleg (Zsö) duzzanatnak" nevezné, ám ha a páciens lázas, levert és láthatóan rosszul van, akkor valószínűleg „meleg méreggel" (Zsö Tu) vagy „tűzméreggel" (Huo Tu) állunk szemben, mely méregtelenítő hatású gyógynövénnyel kezelhető. Mindenféle tályog ide tartozik, a fogászati tályogoktól a furunkulusokon át a tejmirigy- vagy a vakbélgyulladásig.

A meleg- és tűzmérgek gyógyítására használt gyógynövények többnyire gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusölő és gombaölő hatásúak. Érdekes módon néhány növény esetében a laboratóriumi tesztek a felsorolt gyógyhatások egyikét sem igazolták, mégis hatékonyan csökkentik a gyulladt duzzanatokat. A méregtelenítő növények általában hűsítőek vagy kifejezetten hidegek, ízük eltérő. A használandó növényeket a gyulladás helye és a méreg jellege alapján választják ki, hogy minél nagyobb hatásfokkal célozhassák meg az adott belső szervet, illetve az érintett akupunktúrás meridiánt. Több súlyos betegség – pl. akut vakbélgyulladás – kialakulásáért is a tűzmérgeket tették felelőssé, és gyógynövények keverékével kezelték.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!