Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Vér megrekedés

vér megrekedés - vérkeringésA hagyományos kínai medicina szerint a vérkeringés igencsak eltér a nyugati orvostudomány álfal kialakított felfogástól.

A hagyományos kínai medicina gyakran használja a „megrekedt vér" kifejezést különféle szív- és menstruációs problémák magyarázatául. A tünet akkor lép fel, ha a véráram elzáródik, vagy megáll. A megrekedt vér okozhatja külső kórokozó, a vérzés helytelen kezelése, traumás sérülés, a chi pangása vagy a szülés után a gyermekágyi folyás késleltetett megindulása. A megrekedt vér gyakran jár erős fájdalommal, melyet sem meleg, sem hideg borogatás nem enyhít. További tünetei lehetnek a következők: vérzés, lilás bőrszín, sötét, lila ajkak, kiszáradt, hámló bőr.

A kínai medicina a trombózist, a helyi vértelenséget (vagyis a korlátozott vérellátás miatti szövetroncsolódást, a menstruációs problémákat, bizonyos szívrendellenességeket és a vérzést is gyakran a vér megrekedésére vezeti vissza.

 

Menstruációs problémák

Sok nőgyógyászati probléma oka a vér megrekedésében keresendő, hisz a hónapról hónapra újra megvastagodó méhnyálkahártya is kisebb mennyiségű megrekedt vagy álló vérnek tekinthető.

Nem meglepő tehát, hogy bizonyos menstruációs fájdalmak is a megrekedt vérhez köthetőek, főként, ha chi hiány vagy chi megrekedés is súlyosbítja a problémát. A tünetek között előkelő helyet foglalnak el a görcsös fájdalmak, melyek gyakran a szabálytalan időközökben jelentkező menstruáció kezdete előtti napokban kezdődnek, a vérzés maga, pedig többnyire sötét színű és vérrögök találhatóak benne. Ilyenkor az orvos általában valamilyen vértápláló gyógyszert javasol.

A kínai medicinában a petevezeték krónikus gyulladását is a menstruációs rendellenességek miatt megrekedt vérrel magyarázzák. A kezelés ez esetben is a vér áramlás élénkítésére, a fájdalom csillapítására és a máj energiáinak serkentésére koncentrál.

 

A vér táplálása

menstruációA menstruációs ciklus. A hagyományos kínai medicina szerint a vért a máj raktározza, így ez a szer szorosan kapcsolatban áll a menstruációs ciklussal.

 

A vérhiány tünetei a következők:

Sápadt arcszín, szédülés, gyenge látás, kimerültség, halláskárosodás vagy fülzúgás és száraz bőr. Egy nyugati orvos a fenti tünetek egy részé vérszegénységgel, vagyis a termékeny korban levő nők körében gyakran előforduló vashiány okozta szindrómával, magyarázná, annak ellenére, hogy némelyikük a szívműködés gyengeségét és krónikus májbetegséget is jelezhet.

A kínai medicina szerint a vérhiány tünetei szinte mindig a vért tároló máj vagy a vérkeringést felügyelő szív betegségére utalnak. Ilyenkor a kezelés során főként a „vért tápláló", élénkítő,

gyógynövényeket alkalmaznak. Ezek a gyógynövények tápanyagban gazdagok, így a szervezetet ellátják a vérképzéshez szükséges ásványi anyagokkal és vitaminokkal. A gyógynövényeket többnyire yin jellegű orvosságokkal kombinálják, hiszen mivel a vér főleg yin tulajdonságokkal bír, a vérhiány végső soron yin hiány is egyben. A chi és a vér szoros kapcsolata miatt a felírt orvosságok gyakran a vért és a chi-t egyaránt élénkítik.

 

Menstruációs fájdalmak

Bár sok, menstruációs problémát a megrekedt vérre vezetnek vissza, előfordul, hogy a gondot a chi és a vér hiánya okozza. Ennek megállapítása nagyon fontos, hiszen nem célszerű vértápláló orvosságot adni annak a betegnek, akinek vérkeringést serkentő gyógyszerre van szüksége. A vérhiány okozta menstruációs fájdalmak általában késlekedő menstruációval, görcsök helyett tompa fájással és halvány színű, vérrögöktől mentes vérzéssel járnak. A páciens gyengének, fáradtnak érzi magát, gyakran tapasztal remegést és szédülést.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!