Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Hármas melegítő

San JiaoA többnyire hármas melegítőnek fordított San Jiao fogalma a Sárga császár koráig megy vissza, amikor megpróbálták leképezni a szervezet, emésztési funkcióit.

Az elnevezés szó szerint azt jelenti: „három, ami melegít". Ezt a nehezen megfogható szervet az öt elem-modellt kiegészítve gyakran nevezik a hatodik Fu vagyis üreges szervnek. (Az öt elem tanában a következő üreges szerveket találhatjuk meg: a gyomrot, a vastagbelet, a vékonybelet, az epehólyagot és a húgyhólyagot. A hármas melegítő tömör, vagyis Zang párja a szívburok.

A hármas melegítőt alaktalan csatornahálózatként képzelik el, mely a tápanyagokat szállítja és alakítja át, emellett kiküszöböli a salakanyagokat. Néhány ősi irat szerint a san jiao a chi egyes fajtáit is hordozza. A kínai medicina néha úgy említik, mint „alaktalan név", és a különböző szervek közötti funkcionális kapcsolatok fenntartásán kívül valóban nincs önálló élete.

A San Jiao fogalma teljesen idegen a nyugati medicina által felvázolt élettani ismeretektől. Nemcsak a szerveket köti össze, hanem emésztési funkciókkal is rendelkezik. A San Jiao feladatát úgy érthetjük meg legkönnyebben, ha a vízháztartáshoz és az emésztéshez kapcsolódó belső tevékenységek általánosításaként képzeljük el. Három részből áll:

  • A felső melegítő, mely a mellkas rekeszizom feletti részéhez kapcsolódik. A szívvel és a tüdővel áll szoros kapcsolatban.
  • A középső melegítő, mely a rekeszizom és a köldök között található. Elsősorban a lépre és a gyomorra koncentrál.
  • Az alsó melegítő, mely a köldök alatti területhez tartozik. A vese és a húgyhólyag áll hozzá a legközelebb. A májat - a meridiánt, nem, pedig magát a szervet – is általában ide sorolják.

A hármas melegítő orvosságai

Sok gyógynövény a San Jiao erősítését célozza, melyre számos rendellenesség esetén szükség van. Ha külső szél-meleg árasztja el a hármas melegítőt, fejfájás és láz jelentkezik, míg a középső melegítőben (Cseng Csiao) fellépő nedvesség gyakran az étel megrekedéséhez és lassú emésztéshez vezet.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!