Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Meridiánok ( energiacsatornák )

meridián csatornákA testen belül 72 meridián vonalon kering a Chi. Időnként néhol feltorlódik, máshol „kifogy", így aztán ez az elváltozott állapot szüli a betegségeket. Mivel zárt rendszerről beszélünk, az egyes energetikai pontok segíteni tudnak egymásnak abban, hogy ahol több van, onnan külső segítséggel átáramolhat oda, ahol kevesebb. Az energetikai, vagy akupunktúrás pontok saját feladatkörrel, szép számmal megtalálhatók a meridián vonalak mentén.

A meridiánokat a kínai medicina felfogása nem azonosítja az idegpályákkal, sem a vérrel, sem egyéb belső keringési folyamattal. A meridiánoknak nincs tapintható útvonala, viszont nélkülük (a Chi áramlása nélkül) nincs véráram sem, s nincs belső működés a testben. A Chi megtalálható ugyanakkor a véráramban is, az idegpályákban is, anélkül, hogy helyileg azonosítható lenne bármelyik formával.

  • Ismert 12 fővezeték (meridiánok), melyek a test mindkét oldalán az ujjaktól indulva eleinte a felszínen, majd a mélyben futnak. A test elején, és a belső felszínén találhatók a yin vezetékek (hat darab), a test hátsó és külső felszínén, pedig a yang vezetékek (hat darab).
  • Minden vezeték kapcsolatba hozható valamelyik szervvel, így egy általánosnak mondott fájdalom az értők számára a meridiánok mentén található belső szerv bajára hívhatja fel a figyelmet.
  • Létezik még nyolc raktározó csatorna (páratlan vezeték), melyekre akkor van szükség, ha többlet Chi jelentkezik a test valamely pontján. A többlet ide vándorol, és ha hiány van, innen meríthető. Ezért inkább tároló, mint vezető funkciót látnak el. Közülük kettővel foglalkozik kiemelten a kínai medicina, a test elején középen futó befogadó vezetékkel, és a test hátoldalán középen futó kormányzó vezetékkel. E két vezeték alkotja a „kis égi kört"
  • A csatornák a test bizonyos helyein mélyebben, máshol a bőrfelszín közelében lelhetők. A bőrfelszín közelében, pedig felkínálnak jó néhány csomópontot, melyek érintésével üzenet küldhető a test belső, bonyolult világába.
  • Léteznek olyan meridiánok, melyek az izmokért (12 darab), idegekért (12 darab), a bőrért (12 darab), és a csontokért (12 darab) felelnek.
  • A fennmaradó négy, pedig különleges meridiánok.

Noha a meridiánok szemmel nem láthatók és létezésük anatómiailag nem bizonyítható, az energiacsatornák mégis léteznek. Meglétüket olyan tudományos kutatási eredmények támasztják alá, amelyek igazolják az ősi kínai tudást. Felfedezték, hogy a bőr a meridiánok mentén vékonyabb, és az itt végződő idegek sokkal érzékenyebbek, mint a test más pontjain. Ezenkívül azt is megállapították, hogy a hanghullámok és az infravörös sugarak gyorsabban és magasabb frekvencián terjednek a csatornákon, mint a test egyéb helyein.

A jól ismert energiapontok csak a 12 fővezeték mentén találhatók.

A kínai medicina által meghatározott belső szervekről annyit érdemes tudni, hogy nem egészen azonosak a nyugati felfogás által behatárolt szervekkel. Inkább kapcsolatrendszereket határoznak meg, mint konkrét szerveket. A tüdő például kapcsolatban áll a vesével, valamint a bőrproblémákért is felelős. A máj összeköttetésben áll a szemmel. A belső világ összefüggéseit is a yin yang kapcsolaton működteti. A szerveket, funkciójuk szerint yin, illetve yang jellegű csoportra osztja.

Yin szerv a tüdő, szív, lép, máj, vese. Ezek az élet alapvető feltételeit biztosító szervek, hisz kering bennük a vér, a nyirok, a Chi, benne lakozik az értelem.

Yang szerv a gyomor, az epehólyag, vékonybél, vastagbél, húgyhólyag. Ezek, pedig a fennmaradást, a test működését biztosítják. Befogadnak, felhasználnak és ürítenek. A Yin szervek tömörek, a yang szervek barlangszerűek.

A szervek párosával töltik be funkciójukat, azaz a yin yang egyensúlyt. Ez azt jelenti, hogy minden yin szervnek van yang párja: tüdő-vastagbél, gyomor-lép, szív-vékonybél, hólyag-vese, szívburok-hármas melegítő, epehólyag-máj. Az energia szabályos, kétórás ciklusokban halad át az egyes szerveken. Amikor az egyikben telítődik, a vele ellentétes oldalon levő szervben energiahiány lép fel.

A szervek működési szabályzatát a kínai szervóra tartalmazza. E szerint minden szervünk naponta egyszer eléri energiacsúcsát, a vele szemben levő szerv, pedig éppen akkor éli át energiahiányos állapotát. Például, amikor a szív energiája a csúcspontján van (11 és 13 óra között), akkor az epehólyag energiája éppen a minimumom van (23 és 1 óra között).

 

energiacsúcsok szervóra

Energiacsúcsok

3 és 5 óra között a tüdőben

5 és 7 óra között a vastagbélben;

I 7 és 9 óra között a gyomorban

9 és 11 között a lépben

11 és 13 óra között a szívben

13 és 15 óra között a vékonybélben

15 és 17 óra között a hólyagban

17 és 19 óra között a vesében

19 és 21 óra között a szívburokban

21 és 23 óra között a hármas melegítőn

23 és 1 óra között az epehólyagban

1 és 3 óra között a májban.

Az egészségmegőrzés és betegségűzés szempontjából most az- az érdekes számunkra, hogyan befolyásolható a testben keringő életenergia. Mivel zárt rendszert alkotnak a meridiánok, a gyógyítás módja is a belső rendszerben keresendő. Azaz, ahol energiatúltengés tapasztalható, onnan el kell vezetni a felesleget oda, ahol viszont krónikus hiányállapot lépett fel.

A meridiánok mentén meghatározott helyeken lelhetők fel azok az energiapontok, melyek meglétét a kínaiak oly pontosan ismerik. Az akupunktúra, mint a tűszúrásos gyógykezelés módszere tapasztalati tudomány, hatását az évszázadok sokasága alatt figyelték meg és foglalták rendszerbe a mintegy 365 energiapontot.

Testünk mindkét oldalán megtalálható a 12 fő energiavezeték, mindegyiken egy serkentő és egy nyugtató ponttal. Kezelendő pontnak számítanak a bőrfelszínhez legközelebb eső, érzékenynek mondott apró kis területek a bőrön.

A tűszúrást kizárólag szakember, képzett akupunktúrás orvos végezheti. Gyakorlatilag nagyon vékony, steril tűket szúrnak a megfelelő pontokba, melyeket finoman mozgásba hozva beindul az energiakiegyenlítődés. Ha a tűszúrásra válaszreakció érkezik, létrejön a gyógyulás.

Nem minden esetben, és nem mindenkin alkalmazható ez az eljárás, illetve nem kizárólagos a hatása. A kezelőorvos dolga eldönteni, lehet-e, szabad-e tűszúrással kezelni a beteget.

Az akupunktúra eredményes azokban az esetekben, amikor még újra lendületbe hozható az érintett terület, azaz nincs még végleges károsodás.

Jó eredményt lehet elérni a stressz káros hatásainak csökkentésében, amibe sok minden beletartozik, mint álmatlanság, fáradtság, rossz közérzet, idegeskedés, satöbbi. Továbbá fájdalomcsillapításban, izom- és izületi fájdalmak csökkentésében, allergia kezelésében, fogyásban, bélrendszeri problémákban, betegségből való felépülésben.

Nem alkalmazható azonnali orvosi ellátást igénylő beteg (sérült) esetén, daganatos betegség fennállásakor, illetve babát váró nőknél, idős embereken, és erősen leromlott állapot esetén.

Az akupunktúra komoly felkészültséget igényel, bevetése előtt alapos állapotfelmérést végez az orvos.

Nagyobb a gyógyulás esélye, ha a páciens még fiatal, illetve a probléma nem oly régen ütötte fel a fejét a testben. Számít az is, milyen erős a kezelt Chi -je, valamint az, hogy a kezelésen kívül hajlandó-e más kiegészítő gyógymódot is bevonni életébe. Erre mondja a nyugati orvos is, hogy életmódváltás nélkül nehezebb!

A testben jelentkező panaszok mindig az energetikai csomópontokban, vagy reflexpontokban mutatkoznak. Így, ha nem is érzékeli még tudatod a betegséget, az energiapontok érzékenysége már előre jelzi a hamarosan beálló bajt. Mivel az energiahálón végig jelentkezik az elváltozás, ezért a baj forrásától legtávolabbi ponton is fellelhető az érzékenység.

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!