Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Meridián óra

A kínai medicina szerint a szervek biológiai aktivitása szorosan összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusával. Az energiafázisok, vagy meridián óra ismerete rendkívül hosszú történelemre tekint vissza. Eredete a Sárga Császár (Kr. e. 260-210) Belgyógyászati Könyvében találhatók meg, így ez a kínai medicina kincstárának egyik legrégebbi elmélete. Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le és ez alatt 2-2 órás ciklusokban, más-más meridiánban éri el csúcspontját az energiatelítettség, ugyanakkor összekapcsolódik az emberi szervezet 12 szervének vérkeringésével és chi keringésével is. Mindennap ismétlődő napi ritmus szerint egymást követően más és más szervrendszer jut aktivitásának csúcspontjára.

meridián óra

Tüdő meridián

Hajnali 3-5 között van a tüdő aktív időszaka. Ekkor a tüdő meridián a legaktívabb.

A földön ekkor alakul a yin energia yang energiává. Az emberi szervezetben ekkor a yin energia hanyatlani, a yang energia pedig erősödni kezd. Az idősebb emberek korábban kelnek, a tüdőbetegségben szenvedőkre, pedig köhögési roham jöhet, bár némelyeknél a köhögés gyakran már elalvás után nagyon erősen jelentkezik.

Javaslatok: Ilyenkor a szervezetnek bőséges oxigénellátásra van szüksége, ha mélyen alszunk, a légzésünk is megfelelően mély lesz. Ha köhögésre ébred, fogyasszon el egy pohár langyos vizet, ami enyhíti a kellemetlen tüneteket és segít újra álomba merülni.

 

Vastagbél meridián:

A vastagbél meridiánnak 5-7 között van az aktív időszaka.

Ekkor működik legélénkebben a vastagbél. Ilyen korra a tüdő már az egész szervezetet ellátja friss vérrel, és működésre serkenti a vastagbél meridiánt. Elvégzi a táplálékból a víz és a tápanyagok kivonását, illetve eltávolítja a salakanyagokat, méreganyagokat.

Javaslatok: Frissen keljünk ki az ágyból és igyunk egy pohár mézes langyos vizet, sétáljunk egyet. Szánjunk bőven időt a felhalmozódott salakanyagok ürítésére. Pihenjünk 10 percet, sétáljunk egy kicsit, igyunk egy pohár vizet, ébredjünk fel szellemileg is.

 

Gyomor meridián:

A gyomor meridián 7-9 között a legaktívabb. Ekkor a legerősebb az emésztőrendszer működése, ezért legyen bőséges a reggelink. A gyomor és a belek aktívan dolgoznak, és maximális a tápanyagok felszívódása.

Javaslatok: Ilyenkor mindenképpen reggelizzünk, fogyasszunk teát, hagyjuk, hogy a testünk lassan felébredjen. A reggelink kiadós és tápanyagokban dús legyen.

 

Lép meridián:

A lép meridián legaktívabb szakasza 9-11 között van.

Az emésztés, a felszívódás és a kiválasztás fő irányítója a lép, ugyanakkor a szervezet vérraktára is. Ha a lép működése megfelelő, jó lesz az emésztés és a felszívódás, jó lesz a vér minősége, ami az ajkak pirosas színéből is jól látható, máskülönben az ajkak sápadtak vagy lilás színűek.

Javaslatok: Ebben az időszakban fogyasszunk legalább 6 pohárnyi meleg teát lassanként elkortyolgatva, ezzel élénkíthetjük a lép működését. Ne csak akkor igyunk, amikor már megszomjaztunk, ezért gyakran kell inni, hogy folyamatos legyen a szervezet folyadékellátása.

 

Szív meridián:

A szív meridián legaktívabb szakasza 11-13 között van.

Ez a nap során a legenergikusabb időszakunk. A szív friss vért pumpál a szervekbe, táplálja a szellemet, az izmokat és inakat, erősíti a chi keringését. Ha ebben az időszakban le tudunk pihenni fél órára, az rendkívüli módon táplálja a szívet, hosszú távon, pedig jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ugyanakkor délutánra és az esti órákra energikusabbak leszünk.

Javaslatok: Ebben a periódusban fontos, hogy megőrizzük lelki békénket, legyünk nyugodtak, és ha lehetőség van rá, sziesztázzunk egy keveset, ami semmiképp ne legyen hosszabb egy óránál, mert különben esti álmatlanságot okozhat. A pihenő után mozogjunk egy kicsit, hogy szerveinkben megfelelő legyen a vérkeringés.

 

Vékonybél meridián:

A vékonybél meridiánnak 13-15 között van a legaktívabb időszaka.

A szervezet legnagyobb immunszerve a vékonybél, mely elválasztja a tisztát a tisztátalantól. Jelentős mennyiségű felszívódás és kisebb mennyiségű kiválasztás megy végbe benne, valamint a salakanyagokat továbbítja a vastagbél felé. Ez a ciklus fontos az egész napi tápanyag szabályozásának szempontjából. Ilyenkor fogyaszthatunk joghurtot, kefírt és jótékony bélbaktériumokat, tartalmazó készítményeket, amelyekkel sokat tehetünk az immunrendszer megfelelő működéséért.

Javaslatok: Lehetőleg az ebédet 13 óra előtt fogyasszuk el, mert ebben az időszakban a leghatékonyabb a vékonybél működése, ekkor tudjuk leginkább hasznosítani az elfogyasztott táplálékot.

 

Húgyhólyag meridián:

Ennek a meridiánnak 15-17 között van a legaktívabb periódusa.

A húgyhólyag raktározza a vizeletet és a nedveket. A vizelet távozik, a nedvek, pedig tovább keringenek a szervezetben. Ebben a ciklusban a legmagasabb a test hőmérséklete, ami yin hiányos betegeknél a leginkább szembetűnő.

Javaslatok: Ilyenkor bátran fogyasszunk sok vizet, gyógyteát és levest, mivel a hólyag energiája a maximumon van. Nagyon fontos, hogy ne tartsuk vissza vizeletünket, mert káros következményei lehetnek, mert csökkenhet a húgyhólyag rugalmassága, ami húgyúti gyulladást, férfiaknál prosztatagyulladást is okozhat.

 

Vese meridián:

Legaktívabb időszaka 17-19 között van a vese meridiánnak.

A vese tárolja a szexuális energiát és a szervek esszenciális energiáját. A vesében tárolódik továbbá a veleszületett vagy esszenciális chi. Akinek veseenergia problémája van, például impotencia, annak ebben az időszakban érdemes stimulálni a megfelelő akupresszúrás pontokat.

Javaslatok: Vacsoránk ne legyen túl sós és zsíros, különben bizonyos idő elteltével magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség alakulhat ki, ami tovább növeli a vesékre nehezedő terheket.

 

Szívburok meridián:

A legaktívabb fázis 19-21 között van.

A szívburok meridián védi a szívet, őrzi a vitalitást. A szívburok fizikai szinten is védelmezi a szívet és ugyanakkor chi csatornaként, is funkcionál. Ebben a fázisban távolítható el leghatásosabban a szívet körülvevő káros energia, és erősíthető leginkább a működése.

Javaslatok: Ilyenkor kezdjünk el felkészülni az esti lefekvéshez. Már ne végezzünk intenzív testmozgást, mert álmatlanságot okozhat. Ajánlott egy 40 perces séta a szabadban, amely nemcsak a vacsora megemésztését teszi könnyebbé, de a szív védelmében is fontos szerepet játszik.

 

Hármas melegítő meridián:

A hármas melegítő meridián időszaka 21-23 között van.

A kínai medicina szerint a hármas melegítő hat szervet foglal magában, melyek ebben a két órában összehangoltan együttműködnek. A hármas melegítő meridián harmonizálja a szervezet vízháztartását, és átjárása van az összes meridiánhoz. Ez az időszak a nyugalomé, a szexuális együttlété, mely után pihentető az alvás és biztosított az egész test teljes feltöltődése.

Javaslatok: Ebben a periódusban őrizzük meg nyugalmunkat, kerüljük a szélsőséges érzelmeket, az idegességet. Hallgassunk relaxációs zenét, töltsünk kellemes perceket szeretteink vagy társunk társaságában. Ha ekkor komoly veszekedésbe, vitába bocsátkozunk, másnap bizonyosan nagyon levertek és depressziósak leszünk, ami súlyosan károsítja egészségünket.

 

Epehólyag meridián:

Az epehólyag meridián 23 órától 1 óráig aktív.

A megfelelő anyagcsere folyamataihoz fontos az epehólyag, és hogy ebben a ciklusban pihenjünk, mert az epehólyag csak így tud dolgozni. Ekkor a leggyengébb viszont a szív, ezzel magyarázható, hogy ilyenkor a leggyakoribbak a szívpanaszok, és a szívbetegségek okozta elhalálozás.

Javaslatok: 23 órakor mindenképpen feküdjünk le! Különös tekintettel, a szívvel kapcsolatos említett megfigyelésre, figyeljünk szívbetegséggel küzdő családunk tagjaira, mindig legyen kéznél a gyógyszerük. Ha ekkor lepihenünk, az jó hatással van a csontvelő vértermelésére, és másnap reggel frissen energiával telve ébredünk.

 

Máj meridián:

Éjszaka 1 és3 óra között a máj meridiánunk a legaktívabb.

Ez a máj regenerálódásához legalkalmasabb idő. Az emberi gondolkodás és tevékenység a máj vérminőségének függvénye. Az elhasználódott vért ki kell cserélni és friss vér képzésére, van szükség. Ez a folyamat többnyire a máj energia maximumának idején megy végbe.

Javaslatok: Ilyenkor nagyon fontos a mély alvás, hogy a máj fel tudjon töltődni energiával. Ha ekkor még nem alszunk, a máj nem tud feltöltődni, mert az ébrenlét leköti energiáit.

A meridiánok energiatartalma 12 óra elteltével a minimálisra csökken. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert ilyenkor a meridián órán szemben lévő meridián kezelésével is befolyásolhatjuk az energiaáramlást.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!