Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Nyolc állapot

A nyolc állapot egymástól kölcsönösen függő jellegzetességekből áll, és négy párosra bontható. Ez a párosításokat és ellentéteket alkalmazó megközelítés megfelel a taoista Yin Yang filozófiájának. Egészen pontosan, ebben a megközelítésben a Yin Yang páros mintegy felsőbbrendű, a többi pár ehhez képest másodlagos, de fontos szerepet kap. A nyolc állapotot alkotó négy páros:

 • Yin-Yang,
 • Meleg-Hideg,
 • Teltség-Üresség, és
 • Belső-Külső.

 

Ez a nyolc állapot bármilyen formában és arányban keveredhet egymással, leírva ezzel az összes diszharmónia típust, ami az emberben megjelenhet. Komplex betegségek esetén teljesen rendjén való, hogy ezek a párosok keverednek egymással, sőt, néha olyan ellentmondásokat is megtapasztalhatunk, mint pl. Meleg - Hideg.

 

yin-yang párosYin - Yang páros

Már szót ejtettünk a Yin- Yang elvről. Attól függően, hogy személyes karakterünk melyik alapminőséghez közelít, általános, képet kaphatunk testtípusunkról. Vajon a következő leírások közül melyik illik ránk legjobban?

 

Yin típus

A Yin típusú ember általában csendes, szívesen dolgoznak otthon, vagy olyan helyen, ahol mások segítségére lehetnek. Óvatosak, nyugodtak, szeretik a csendes, békés életet.

 

Yin betegségek

A krónikus betegségek hosszabb idő alatt alakulnak ki, ezeket nevezzük Yin típusú betegségeknek. A sok yin-nel bíró embereknek szükségük van melegre, száraz környezetre, yang erősítő, Nedvesség eloszlató gyógynövényekre.

 

Yang típus

A Yang típusú ember könnyen barátkozó, kifelé forduló, erőteljes, dinamikus. Nehezen lehet nem észrevenni őket. Általában olyan karriert építenek, ahol megmutatkoznak ezek a tulajdonságaik. Tele vannak energiával, nem érzik a hideget, és nem igazán szeretnek relaxálni.

 

Yang betegségek

A hirtelen kialakuló, gyors lefolyású      akut tünetek, mint pl. láz, duzzanat, szomjúság, görcsös roham, tipikus yang betegségek. Gyakran Forróság kíséri őket. A túl sok yang-gal bíró embereknek nyugalomra van szükségük, olyan hatású gyógynövényekre, amik erősítik a yin-t, nedvesítenek, nyugtatják a Lelket.

 

meleg - hideg párosMeleg - Hideg páros

Gyakori nem összeillő típus tartozik ebbe a csoportba. A yang típusú embereknél inkább a Meleg, míg a Yin típusúaknál inkább a Hideg kórképek a gyakoriak.

 

Meleg típusú kórképek jellegzetessége

Kivörösödés, láz, szomjúság, szárazság, hirtelen fellépő tünetek, gyakran (de nem mindig) a felső testfélén. A fájdalom gyakran égető jellegű, mely meleg hatására fokozódik, hisz már amúgy is Meleg többlettel állunk szemben. A Meleg ill. a Forróság a test folyadékait sötét sárgává, vagy zölddé és sűrűvé teszi.

Példák:

 • A gyomorrontás pl., amely túl sok alkohol hatására jön létre, égető, felfelé ható fájdalommal.
 • Típusos homloküreg gyulladás, hirtelen fájdalommal, sűrű zöldes-sárga orrváladékkal, esetleg lázzal kísérve.
 • Düh, irritáció, vörös arc, erős fejfájás, hajlam a magas vérnyomásra.

 

Hideg kórképek jellegzetessége

Sötétebb területek, hidegérzet, vizesedés, lassan fellépő tünetek, mozgásszegénység. Gyakoribb lokalizáció az alsó testfélen. A fájdalom nem annyira égető, mint inkább nyomó, csavaró feszítő jellegű. Világos, áttetsző folyadék fokozódó kiválasztása.

Példák:

 • Felfázás: hidegérzet, hátfájdalmak, szomjúság hiánya, sok világos színű vizelet.
 • A fájdalom erősödése hideg víz hatására, fáradtság, hasi görcsök, vizes hasmenést okozó hideg ételek.

 

Teltség - üresség párosTeltség - Üresség páros

A teltség - üresség elemzés lehetővé teszi, hogy megállapítsuk egy kórkép, illetve a beteg relatív erejét, gyengeségét.

 

Teltség kórképek jellemző vonása

A súlyos kórképek Teltség állapotot jeleznek. Gyakran hirtelen lépnek fel, majd hirtelen el is múlnak. A Teltség állapotok lényegében valaminek a testben történő felhalmozódását jelentik.

Tünetei hirtelen megjelenő intenzív fájdalom, izgalmi állapot, akut lefolyás.

Példák:

 • Közönséges megfázás, amely gyorsan alakul ki, sűrű hurut képződésével, izzadással, magas lázzal, kaparó torokkal jár, mindezek egyértelmű tünetei a Meleg többletnek.

 

Üresség típusú kórképek jellemzői

Valaminek a hiányát jelenti. Ez a kórképtípus rendszerint lassan alakul ki, krónikus lefolyású, relatívan enyhébb tünetekkel.

Tünetei a gyengeség, erőtlenség, enyhébb fájdalom, letargia, álmatagság, krónikus lefolyás.

Példák:

 • Hidegérzet a testben, mely melegítés hatására enyhül.

 

külső - belső párosKülső - Belső páros

Az utolsó pár a négyesből, és a diszharmónia testi lokalizációját írja le.

 

Külső típusú kórképek jellemző vonása

A Külső kórképek a bőrön, vagy az izomzatba jelennek meg. A Kínai medicinában ezek valójában hidegre, megfázásra, vírusokra utalnak, melyekben az első tünetek, izomfájdalmak, láz, hidegrázás, merev nyak, pörsenések. (Mindazonáltal nem minden bőrbetegség tartozik ebbe a csoportba, sőt, a legtöbb inkább valami Belső folyamatnak a megnyilvánulása a bőrön). Csak olyan bőrbetegségek tartoznak ide, mint pl. bárányhimlő, vagy kanyaró.

 

Belső kórképek jellemzői

Ide tartozik minden kórkép, amelyik nem Külső. A Kínai medicinában ide sorolunk minden olyan hatást, tényezőt, kórképet, mely a belső szerveket érinti - így a szívet, májat, tüdőt, lépet, vesét, stb. Ha a kisebb, enyhébb Külső kórképeket nem kezeljük ki, akkor azok elindulnak a Belső felé, ahol lassan krónikus, akár életveszélyes betegségekké alakulnak át.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!