Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Öt évszak

évszakokEgészségünk csak úgy tartható meg, ha harmóniában élünk az évszakok változásával. Tavasszal helyes dolog aktivizálnunk magunkat a hosszú téli esték után, nyáron relaxálhatunk, élvezhetjük a meleget, ősszel, pedig összegyűjthetjük erőtartalékainkat a télre.

A Kínai elgondolás szerint tulajdonképpen öt évszak van: tavasz, nyár, ősz, tél, és az ún. változás, vagy átmenet ideje minden egyes évszak végén. Minden évszak egy adott Elemhez tartozik, pl. a nyár a Tűz Elemhez, így a növekedéshez, meleghez, örömökhöz. Ezek a minőségek jelentik egyébként a valószínűsíthető gyengeségeket is egyben, melyekkel egy adott személy, aki az adott típusba tartozik vélhetően szembesülni fog. Így például a Víz típus (tél) sokkal érzékenyebb a hidegre, mint más emberek.

 

Az öt klimatikus tényező

Az öt klimatikus tényező voltaképpen rendes időjárási faktorok, amik egy-egy adott évszakban normálisan előfordulnak - Hőség nyáron, Hideg télen. Ha azonban az aktuális időjárás nem felel meg az adott évszaknak, mint ahogyan ez egyre gyakoribb a globális klímaváltozás miatt, úgy egyre gyakoribbak lesznek a szezonális megbetegedések.

 

tavaszTavasz

Tavasszal a nap első sugaraira a föld mélyében alvó erők felfelé törnek. Ez a gyors változások és a fejlődés ideje.

A tavasz eleme a fa, a szél ideje is. A szél (Feng) kínai írásjele tulajdonképpen egy arrogáns fuvallat, ami egy kis rovart ragad magával. Ez a kép gyakorlatilag szimbolizálja azt, hogy miként tud a betegség a levegőn át, terjedni. A szél, mozgást jelent. A tavasz sok új dolog kezdete, amikor az energiák, és a mozgás életerősek, feltörekvők. A szél szintén hordozza a változásnak, mozgásnak, növekedésnek ezt az allegóriáját.

 

Tanácsok tavaszra

Tavasszal hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, fertőzésekre, ilyenkor kezdődnek az allergia szezonok is. Fontos tehát védenünk magunkat az ártó széltől meleg öltözettel, különösen a nyakunkon és a mellkasunkon. Ha valaki amúgy is hajlamosabb a megfázásra, különösen, ha Fém típus, fogyasszon chi és tüdőerősítő gyógynövényeket. Ha valaki szénanáthás, fogyasszon váladékoldó növényeket, ezen kívül májra ható növényeket, mivel a szél a tavaszhoz tartozik, ami a máj évszaka.

Mozogjunk sokat, és élénken. Együnk kevesebbet és egyszerűbbet, vagy éppenséggel végezzünk méregtelenítést, hogy eltávolítsuk a télen felgyülemlett mérget és zsírokat. Fogyasszunk könnyű ételeket, friss zöldségeket, nyers, édes és csípős táplálékot. Az ételeket rövid ideig magas lángon főzzük.

 

nyárNyár

A nyár a növekedés beteljesítése. A hosszabb napok miatt erősebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat. Elvezzük az életet, a szeretetet.

A nyár eleme a tűz, a forróság évszaka. A forróság és a tűz yang minőségek. Nyáron a yang erők kiteljesednek a növekedésben, világosságban, aktivitásban, kreativitásban, örömökben. A forróság melegít, szárít, energetizál, aktivál. Meleg szükséges a legtöbb átalakító folyamathoz, pl. az étel megfőzéséhez, vagy a növények növekedéséhez. A hőség / tűz viszont egy sokkal inkább káros minőség, a kontrollját vesztett meleg.

A szív, a tűz elem szerve különösen érzékeny a meleg hatásokra. Jó példa erre, pl. hőguta, amikor az illető kifejezőkészsége zavarossá válik, nagymértékben izzad (a szív ellenőrzi a beszédet és a verejtékezést) Kevésbé akut esetekben, amikor a meleg, pl. diéta, vagy erős érzelmek hatására támad, az eredmény, hasonló, de kevésbé kifejezett (pl. álmatlanság, éjszakai verejtékezés)

 

Tanácsok nyárra

A tűz elemhez tartozó egyéneknek figyelniük kell arra, hogy ne akkumuláljanak magukban plusz meleget, sem belülről, sem kívülről (értsd, pl. a nyári meleg hónapokban) Fogyasszunk olyan teát, amik nyugtatják az elmét, a lelket, illetve méregtelenítő teákat, amennyiben túlárad bennünk a forróság / tűz.

Fogyasszunk ezen kívül színes ételeket, használjunk fűszereket, az ételeket, pedig gyorsan, hirtelen tűzön főzzük meg. Kerüljük lehetőség szerint a sót, inkább igyunk nagyobb mennyiségű folyadékot. Általában véve fogyasszunk kevesebb táplálékot, könnyebb, légiesebb ételeket a forró nyári napokon.

 

Átmeneti évszak nyárutó

Fontos, hogy a korábban említett évszakok közötti átmenetek idején igyekezzünk adaptálódni az új klímatikul körülményekhez, ugyanis a legtöbb megbetegedés éppen ezekben az átmenti, időszakokban üti fel a fejét.

Eleme a föld. Ez nem más, mint az „ötödik" évszak, főként a nyárutó, de minden évszak végén megtalálható átmeneti időszak. Ilyenkor kell szervezetünket, életmódunkat mintegy átállítani a következő évszak sajátosságainak megfelelően. Ahogyan, a yin-yang átmenet sem egy hirtelen történés, úgy az évszakok közti váltás is inkább egy folyamat. Ez az időszak tükrözi a föld elem, változtató, átalakító minőségét. (A föld elemhez tartozó lép éppen az átalakítás szentélye.) Az elmélet szerint minden, ami átalakulni készül, először mintegy visszatér a földhöz, a földbe, és ez pontosan igaz az évszakokra is. A földet helyes úgy elképzelnünk, mint egy középen álló tengelyt, amely körül minden más elem és minőség forog.

 

Tanácsok az átmeneti évszakra

Táplálkozzuk egyszerűen. A föld jegyű embereknek különösen figyelniük kell emésztőrendszerükre. Rendszeres étkezések, lassú relaxált táplálékbevitel a kulcsszavak. Fogyasszunk édes gabonákat, zöldséget. Kevesebb szezonális ételt együnk ilyenkor, és minden étkezéskor csak keveset együnk.

 

őszŐsz

A tisztaság, egyszerűség ideje. Felkészülés a tél hibernáló nyugalmára.

A ősz eleme a fém, a szárazság, kiszáradás ideje, amikor az energiák befelé és lefelé törekszenek, vissza a földbe. Ahogyan a lombok, bőrünk is kiszárad. A tüdő és a vastagbél, a fém szervek megsérülhetnek a túlzott szárazság miatt. A tüdő, pl. különösen érzékeny klímaberendezésekre, vagy a központi fűtés korai bekapcsolására, különösen, ha a levegőt nem nedvesítjük megfelelő készülékkel. A tüdő sérülésének következménye lehet ilyenkor a székrekedés, vagy makacs köhögés. Bizonyos típusú asztmás betegségek romlanak ebben az időszakban.

 

Tanácsok őszre

Fogyasszunk chi és tüdő és bélrendszer erősítő, nedvesítő gyógynövényeket.

Igyekezzünk szaglóérzékeinket használni, erősíteni. Az ételeket inkább süssük, főzni kevés vízzel főzzünk, lassú tűzön. Fokozatosan növeljük a fanyar, sós, keserű ételek bevitelét.

 

télTél

A hosszú téli estéket zárt ajtók mögött töltjük, magunk felé fordulva, kevesebb aktivitással.

A tél hideg évszak. Eleme a víz, ami hűt és nedvesít. A víz mindig lefelé süllyed, ahol vagy nedvesít (mint a fa gyökereit) vagy gátol, blokkol (elégtelen keringés esetén). A víznek éppen ezért mozgásban kell maradnia! A víz hideg természetű.

Hideg hatására lassul a chi és a vér keringése. Összehúzó hatása az izmokat, ínakat merevvé, fájdalomra hajlamossá teszi, különösen a háton vagy a térdeknél. A víz elemhez tartozik a vese és a húgyhólyag, jelentős szerepet játszva a víz körforgásának vezérlésében. A hideg éppen ezért okozhat vizelettartási, ürítési problémákat.

 

Tanácsok télre

Érzékeny emberek válasszanak ebben az időszakban olyan növényeket, melyek yang és chi erősítő, illetve chi és vér mozgató hatással bírnak. (különösen fájdalom esetén)

Tartsuk magunkat melegen, pihenjünk sokat, őrizzük meglévő energiáinkat. Fogyasszunk melegítő hatású táplálékot, párolt zöldségeket. Főzzük az ételt sokáig, kevés vízzel, alacsony hőfokon. Használjunk kicsit több tengeri sót, keserű fanyar ízesítést, együnk befőtteket, erjesztett ételeket, szóját.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!