Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Öt íz az öt elem tana szerint

öt íz érzékeléseAz öt elem tana szerint minden elemhez tartozik egy-egy íz minőség.

Ez, pl. úgy is megnyilvánulhat, hogy egyensúlytalanság esetén bizonyos ízek iránt erős vágyat érzünk - édes íz iránt vágyakozhatnak, pl. a gyenge föld energiákkal rendelkező emberek. Kis mennyiségben az ízek erősítik, stimulálják az adott Elemhez tartozó szerveket. Kísérletezzünk és próbáljunk meg minden ízfajtához általunk kedvelt természetes táplálékot találni.

Az egyes ízek chi erői meghatározó irányokkal is bírnak. Például az alkohol és a csípős íz chi erői felfelé törnek. Ez azt jelenti, hogy ezek az ételek a chi-t az adott irányba tolják. A citromlé például savanyú, így lefelé, befelé mutató chi erőkkel rendelkezik, így pl. vérzéscsillapításra, hasmenés vagy erős izzadás esetén hatékony.

 

 

 

Keserű íz - Tűz elem

A keserű Yin jellegű íz, hűtő hatással bír, süllyedő mozgás irányultságú, csökkenti a Túláradást, segíti az emésztést túl sok étel elfogyasztása esetén, szárít (jó), Szárazságot okoz (rossz).

Keserűjellegű ételek: kávé, rebarbara, rozs.

Édes íz - Föld elem

Az édes Yang típusú íz, hajlama, fogékonysága van változások előidézésére, felfelé és kifelé mozog, erősít, harmonizál, enyhíti a Szárazságot (jó), Nedvességet okozhat (rossz), táplálja, építi a szöveteket (jó), zsírt halmozhat fel (rossz).

Édes jellegű ételek: répa, gyümölcs, méz, paszternák, sütőtök.

öt íz

Csípős íz - Fém elem

A csípős íz Yang jellegű, melegítő, felfelé is kifelé mozgó, javítja a vérkeringést, emésztést, izzadást gerjeszt, szétoszlat (jó), rendezetlenül szétszór (rossz).

Csípős jellegű ételek: gyömbér, hagyma, káposzta.

 

Sós íz - Víz elem

A sós íz Yin jellegű, hűtő hatású, lefelé, befelé irányuló. Méregtelenít, szabályozza a folyadékokat, behatol a Vesébe, lágyít (jó), keményít (rossz). (a visszacsapás szabálya szerint az adott ízből elfogyasztott túl nagy mennyiség ellenkező jellegű hatást válthat ki.

Sós jellegű ételek: tengeri alga, zeller, szójaszósz.

 

Savanyú íz - Fa elem

A savanyú Yin típusú íz minőség, ezért hűtő összehúzó hatása van, csökkenti a vérzést, a szivárgást, megszilárdít (jó), merevséget okoz (rossz).

Savanyújellegű ételek: paradicsom, grapefruit, pisztráng

 

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!