Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Táplálkozás és egyensúly

táplálkozás - egyensúlyA yin és a yang egyensúlya.

A kínaiak nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az elfogyasztott ételek miként hatnak a yin és a yang belső egyensúlyára.

Miként a gyógynövényeknek, a testrészeknek, az évszakoknak és az ételeknek is megvannak a maguk yin és yang vonásai. Túl sok yin étel fogyasztása yang hiányhoz vagy yin túlsúlyhoz vezethet és fordítva.

Kulcsfontosságú tehát, hogy minden étkezés alkalmával fenntartsuk a yin és a yang egyensúlyát – ennek igényét a kínai konyhaművészetben is megtalálhatjuk. A savanyú, keserű és sós ízek a yinhez állnak közel, míg a csípős és édes étkek inkább a yanghoz köthetők. Fontos, hogy mindenféle ízű táplálékot magunkhoz vegyünk, de a nyugati kultúrában sokkal gyakrabban fogyasztanak csípős és édes ételeket, mint savanyúakat vagy keserűeket.

Hideg egészségügyi problémák (például megfázás vagy hasmenés) esetén melegítő hatású gyógynövényeket és ételeket célszerű fogyasztani, míg a meleg bajok (például a gyulladások) hűsítő ennivalókkal kezelhetők.

 

Ételek és évszakok

Régen a taoisták télen a hűsítő ételeket részesítették előnyben, hogy a szervezet harmóniába kerüljön fagyos környezetével. Ugyanezen ok miatt nyáron főleg fűszeres ennivalókat fogyasztottak, ami a trópusokon még ma is élő hagyomány.

A nyugati embert, aki télen a központi fűtés, nyáron, pedig a légkondicionálás előnyeit élvezheti, az évszakok hőingadozása kevésbé befolyásolja. Kiegyensúlyozott környezetünknek megfelelően kiegyensúlyozott étrendet kell követnünk, hogy a yin és a yang, a hideg és a meleg egész évben egyenletes szinten maradjon.

 

Az egyéni egyensúly

Minden emberi szervezet, különböző: egyesekben kicsit több a yin, másokban a yang. Vannak, akik többször éreznek hideget, mások inkább meleget észlelnek gyakrabban és sokszor szomjasak. Egy melegebb testhőmérsékletű embernek több hideg ételt kell fogyasztania, míg egy gyakran fázó személynek célszerű melegítő hatású ennivalókat választania.

 

Meleg és hideg ételek

Hideg ételek: bambuszrügy, banán, kagyló, rák, grépfrút, saláta, tengeri alga, sulyom, vízi-torma, görögdinnye

Hűvös ételek: alma, tofu, ízletes csiperke, uborka, saláta mangó, mungó bab, körte, spenót, eper, paradicsom

Semleges ételek: sárgabarack, marhahús, cékla, kínai kel, répa, zeller, kukorica, tojás, méz, hántolt fehér rizs, burgonya, tök, fehér cukor

Meleg ételek: barna cukor, meggy, csirkehús, metélőhagyma, datolya, sonka, birkahús, póréhagyma, őszibarack, málna, garnélarák, mogyoróhagyma, napraforgómag, dió, bor

Forró ételek: gyömbér, zöld- és pirospaprika, fekete- és zöldbors, szójababolaj

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!