Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Szélsőséges étrend

Számos tényező befolyásolja életünkben a Yin és Yang egyensúlyát, és ezek közt a legjelentősebbek egyike kétségtelenül az étrend. Háromszor vagy még többször étkezünk mindennap, életünk végéig. Yin és Yang szempontjából vizsgálva a tipikus modern étrendet, kitűnik, hogy túlnyomórészt a legszélsőségesebb Yin és Yang élelmiszerek alkotják. Mint az ábra szemlélteti, érthető, miért gyötri a mai társadalmat számtalan, felborult anyagcsere okozta testi és lélektani elváltozás.

szélsőséges étrend

Noha általánosan mindkét szélsőség jellemző az étkezésben, vannak emberek, akik viszonylag több Yin illetve Yang élelmiszert fogyasztanak. Eszerint a kiegyensúlyozatlan étrendből származó problémák háromféle úton léphetnek fel: túlzottan Yang, túlzottan Yin tápanyagok, vagy mindkettő fogyasztása miatt. A három esetben eltérő Energiaáramlás figyelhető meg.

Az első esetben, amikor nagymennyiségű Yang ételt fogyasztunk – pl. húst, tojást, sót –, a szervezet bizonyos részei összehúzódnak, megkeményednek, merevvé válnak. Ennek egy példája: jól ismeretes, hogy az állati zsiradékban gazdag étrend érelmeszesedést okoz, melynek hatására az artériák fala megvastagszik és elveszíti rugalmasságát.

 

A fölöslegben lévő Yang tápanyagok, mint láthatjuk, az Energia felgyülemlését idézik elő a testben. Ez erős feszültséggel és bezártság-érzettel jár. Az ilyen emberek puskaporos hordó benyomását keltik, rendszerint szigorúan uralkodnak érzelmeiken és életvitelükön, elnyomják indulataikat, logikusan és józanul reagálnak az eseményekre. „Palackba zárt" Energiájuk egyszer-egyszer kirobban, dühkitöréseket, türelmetlen és kiábrándult rohamokat okozva. Hajlamosak az idők folyamán mindinkább merevvé, konokká, begyepesedetté válni. Sokszor görcsösen ragaszkodnak nézeteikhez, szokásaikhoz, visszautasítják mások elképzeléseit, és nem tűrnek semmiféle változást az életükben. Átgondolva ismeretségi körünket, bizonyára több személyt is fel tudunk idézni, aki ilyen jellemvonásokkal bír.

 

Ha valaki nagy mennyiségben fogyasztja a legszélsőségesebben Yin élelmiszereket: cukrot, édességet, magas cukor-, méz- és fűszertartalmú termékeket, valamint trópusi gyümölcsöket és zöldségféléket, szervei kitágulnak, megnagyobbodnak és elgyengülnek. A szív megnagyobbodása vérkeringési elégtelenséghez, később szívbetegséghez vezethet. Meglehetősen gyakori a belek kitágulása, s az abból adódó szabálytalan bélmozgás, amelynek következménye eleinte csak hasmenés és székrekedés, majd súlyosabb problémák, például vastagbélgyulladás.

 

Erősen Yin jellegű ételektől az energia a testfelszínre tör. Velejárói inkább külső feszültségek, továbbá idegesség, szorongás, nagyfokú izgulékonyság, túlérzékeny viselkedés. Ugyanakkor a test belsejében megfogyatkozik az energia, s ez félelemben, aggodalmaskodásban, önbizalomhiányban vagy neurózisban megnyilvánuló belső gyengeséget okoz. Zavarossá válik a gondolkodás, „kihagy az agy". Munkára, feladatra koncentrálni bajos, és jön a félbehagyogatás: az érintetteknek nincs kitartása befejezni, amit elkezdtek. A pénz túlontúl könnyen „kicsúszik a kezükből", a lehetőségek szintén. Fussunk végig még egyszer ismerőseink körén, nyilván ráakadunk néhány ilyen személyre is.

 

Szélsőségesen Yin- és szélsőségesen Yang élelmiszereket közel azonos arányban tartalmazó étrendtől összehúzódással és tágulással járó elváltozások lépnek fel: például vese- és epekövek, számos bőrbetegség, emlőciszták és -daganatok. Elegyednek az előző kategóriáknál felsorolt érzelmi és gondolkodási zavarok, gyakran a hangulat rapszodikusan ingadozik a két szélsőség között, ijedtségből dühbe, búskomorságból agresszivitásba csapva át.

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!