Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Yin és yang élelmiszerek

Yin és yang szempontból vizsgálva élelmiszereinket, először két alapcsoportra kell osztanunk annak összetevőit: a növényi és állati eredetű tápanyagok csoportjára. A fenti tulajdonság párokból kiindulva megállapíthatjuk, hová tartozik inkább az állat, és hová a növény. Az állat mozgékony, testében a vér vörös és rendszerint meleg, szervezete koncentrált, mivel felépítéséhez testsúlyának többszörösét elfogyasztja. Energetikai jellege ennél fogva Yang-nak mondható. Ugyanakkor a növények passzívak, általában hidegek, és életük a zöld színű klorofilltól függ. Megjelenési formájuk kiterjedtebb, rengeteg levéllel és nagyszámú gyökérrel (az állatok felépítése tömörebb, „leveleik" a tüdejükben vannak, „gyökerük" pedig a bél). A növények tehát energetikailag Yin természetűek.

Megkülönböztetünk egy harmadik főbb tápanyag-kategóriát is. Sok élelmiszer – például cukor, olaj, tea, kávé, alkohol, fűszerek– különféle növények kivonatából készül. Majdnem mindegyik kivonat erősebben Yin jellegű, mint az a növény, amelyből előállították. Ezek, és néhány állati eredetű termék alkotja a növényekénél Yin-ebb tápanyagcsoportot. A három csoport:

Yang élelmiszerek

Kiegyensúlyozott élelmiszerek

Yin élelmiszerek

Hús

Gabona magvak

Olaj Gyümölcslé

Tojás

Zöldségfélék

Cukor

Baromfi

Hüvelyesek

Méz

Hal

Olajos magvak

Serkentőszerek

Tengeri állatok (rák, kagyló stb)

Csonthéjas magvak

Alkohol

Sajt

Mérsékelt égövi gyümölcsök

Tej, aludttej, tejszín

Algafélék

Fűszerek

Miso (szójakocsonya)

 

Szintetikus gyógyszerek

többsége

 

 

Finomított élelmiszerek

 

 

Mesterséges adalékanyagok

többsége

 

 

Trópusi gyümölcsök és zöldségek

 

A só nem szerves tápanyag, hanem ásvány, és erősen összehúzó hatású, ezért a Yang kategóriába került.

A tej táguló energiájú, ugyanakkor a tejtermékek jellege készítésük módjától függően eltér. A kemény sajtok sűrűbbek, tömörebbek, emellett általában elég sósak, így Yang természetűek. A joghurt és a tejszín híg, könnyű, energiája, pedig tágulóbb, mint a tejé.

Forró (Yang) éghajlaton többnyire Yin-ebb minőségű élelmiszernövények teremnek. Így tehát a trópusi gyümölcsök, mint a narancs, ananász, datolya, valamint a forró égövről származó zöldségfélék, amilyen a burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán, a Yin csoportba sorolandók.

Láthatjuk, hogy életünkben minden Yin-re és Yang-ra épül. E két erő táplálja és formálja egésszé testi, lelki, mentális és szellemi lényünket. Fizikai szinten a Yin és Yang egyensúlya igen mély benyomást gyakorol egészségünkre - ide tartozik a mindenek felett álló nátrium-kálium és sav-bázis egyensúly a vérben, az ellentétes hatású hormonok termelődése (pl. adrenalin-inzulin, ösztrogén-progeszteron), a szív, a tüdő, a belek kitáguló-összehúzódó mozgása, valamint a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus mechanizmusa. Elsősorban ezek felelősek az egész szervezet zavartalan működéséért.

Tapasztalatok szerint a Yang belső erőt és hőt, energiát és vitalitást, feszültséget, valamint munkavégző képességet teremt. A Yin kifelé viszi a mozgásra, tevékenységre, közlésmódokra felhasználandó energiát. Hűtő, ernyesztő hatású.

Érzelemvilágunkban a Yang erő kiegyensúlyozottságot, stabilitást, következetességet, megbízhatóságot hoz létre, míg a Yin a kifejezőkészséget, a kreativitást, a közösségi szellemet növeli.

Mentálisan a Yang mozgás fokozottabb összpontosítást eredményez, elősegíti az elvont, filozofikus gondolkodást, a Yin pedig a művészi, alkotó képzeletet, a széles látókörű, holisztikus szemléletet erősíti.

Ha a két erő egyensúlyban áll, testben-lélekben épnek érezzük magunkat. Ilyen értelemben az egészség úgy határozható meg, mint „Yin és Yang egyensúlya testi, lelki, mentális és szellemi lényünkben".

Annál is célszerűbb a Yin-Yang alapú egészségdefiníciót alkalmazni, hogy egybevág mindennapi élményeinkkel. Gyakran állítjuk energiánkkal kapcsolatban, hogy a „csúcson" vagy a „padlón" vagyunk, „nyomottnak" vagy „feldobottnak" érezzük magunkat, befelé vagy kifelé forduló (introvertált vagy extrovertált) a természetünk. Mikor „elakad bennünk valami", pontosan ez történik az energia áramlásával, és ha „kiborulunk", „magunkon kívül vagyunk", az energiaáramlás egyensúlya borul fel. Jókedvet szül az egyenletes, akadálytalan energiaáramlás, szomorúságot a döcögős.

yin yang élelmiszerek

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!