Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Yin és Yang

yin és yangA taoista filozófiában fontos szerepet játszó yin és yang fogalma mára a nyugati világban is ismertté vált a két váltakozó teremtő erőként.

A hagyományos kínai felfogás szerint a yangot a tűz és a hozzá hasonló tulajdonságú dolgok határozzák meg, vagyis minden, ami meleg, fényes, könnyű, felfelé szálló, tevékeny és izgalmas, az a yanghoz köthető. Ezzel ellentétben a yint a víz képviseli, vagyis a hideg, halvány, nehéz, lefelé mozgó, passzív és gátló dolgok a yinhez tartoznak. A két őserő állandóan jelen van. A meleg, napos nyár például főként yang, ám vannak yin vonásai, és a yinhez kötődő nedves, hideg télben is megtalálhatjuk a yang jeleit.

A yin és a yang az emberi szervezetben is jelen van: az anyagok (vagyis a statikus elemek) inkább a yin, míg a funkciók (tevékenységek) inkább a yang felé tendálnak. A szervek, a vér és a testnedvek inkább yin, a test olyan funkciói, mint a légzés és az emésztés, pedig inkább yang jellegűek. Ehhez hasonlóan a külső inkább yang, míg a belső inkább yin, a fej (a test legfelső, vagyis a tűz lángjához kötődő része) yang, az alul található, a vízhez közel álló láb pedig yin jellegű.

A yin és a yang gyógynövényei A yin és a yang erőtlensége általában a tömör (Cang) és üreges (Fu) szervek között fellépő egyensúlytalanságból adódik, így a yint vagy a yangot tonizáló gyógynövények sokszor egy-egy adott szervet céloznak meg, például a vese yangot vagy a tüdő yint növelik. E gyógyszerek nagy része állati eredetű összetevőkön alapszik, ami a nyugati ember számára meglehetősen riasztó lehet.

 

Hajnaltól napnyugtáig

„Van yang a yinben és a yin a yangban. Hajnaltól délig a yang mennyországa a yangbeli yang. Déltől napnyugtáig a yang mennyországa a yangbeli yin. Napnyugtától éjfélig a yin mennyországa a yinbeli yin. Éjféltől hajnalig a yin mennyországa a yinbeli yang."

Sárga Császár, Kr. e. 2500 körül

 

A yin és yang egyensúlyban tartása

yin - yang egyensúlyAz egészséges szervezetben a yin és a yang viszonya állandóan változik. Ha tornázunk, a yang felé billen a mérleg nyelve, ám az otthoni pihenés után a yin erősödésével egyből helyreáll az egyensúly. Ez a két energia mindig alkalmazkodik változó szükségleteinkhez, amit a kínaiak „kölcsönös korlátozásnak" neveznek – más szóval a yin és a yang szabályozza egymást. Mikor betegség lép fel, a kölcsönös korlátozás rendszere összeomlik, és a yin és a yang egyensúlya megbomlik. A gyógynövények segítenek az egyensúlyi állapot helyreállításában, illetve a két őserő megerősítésében és regulálásában.

A hagyományos kínai medicina a yin és yang egyensúlytalanságának eseteit négy kategóriába sorolja:

  • yang károsodás a túlműködő yin miatt,
  • yin károsodás a túlműködő yang miatt,
  • yin hiány miatti yang többlet és
  • yang hiány miatti yin többlet.

 

A betegségeket e négy alapeset alapján csoportosíthatjuk, különleges figyelmet szentelve az egyensúlytalanság természetének, hisz csak így biztosíthatjuk a legmegfelelőbb kezelést. Egy lázzal és gyulladással járó betegség például yang túlsúlyt mutat, ami lehet túlműködő yang vagy akár gyenge yin következménye is.

A vizsgálat megfigyelési és kérdezési szakaszában az orvos adott ellentétpárok segítségével térképezi fel a yin és a yang állapotát. Egy yang hiányban szenvedő beteg valószínűleg halkan beszél, nyugodtan ül a széken, és lassan mozog. Túlműködő vagy erős yang esetén a páciens várhatóan élénk lesz, gyorsan mozog, és hangosat beszél. Az arcszín is sok mindent elárul, a sápadt, tompa arc túl sok yint, vagy yang hiányt tükröz, míg a vörös arcszín többnyire a túlzott yanghoz köthető.

 

Diagnózis

Jellegzetes yin-, ill. yang vonások, melyeket az orvos a vizsgálat során figyelembe vesz:

Yin

Yang

Hipoaktivitás

Hiperaktivitás

Visszafogottság

Izgalom

Nyugalom

Nyugtalanság

Sápadt, fakó arcszín

Piros, élénk arcszín

Halk hang

Erős hang

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!