Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Yin és Yang

yin és yangA taoista filozófiában fontos szerepet játszó yin és yang fogalma mára a nyugati világban is ismertté vált a két váltakozó teremtő erőként.

A hagyományos kínai felfogás szerint a yangot a tűz és a hozzá hasonló tulajdonságú dolgok határozzák meg, vagyis minden, ami meleg, fényes, könnyű, felfelé szálló, tevékeny és izgalmas, az a yanghoz köthető. Ezzel ellentétben a yint a víz képviseli, vagyis a hideg, halvány, nehéz, lefelé mozgó, passzív és gátló dolgok a yinhez tartoznak. A két őserő állandóan jelen van. A meleg, napos nyár például főként yang, ám vannak yin vonásai, és a yinhez kötődő nedves, hideg télben is megtalálhatjuk a yang jeleit.

A yin és a yang az emberi szervezetben is jelen van: az anyagok (vagyis a statikus elemek) inkább a yin, míg a funkciók (tevékenységek) inkább a yang felé tendálnak. A szervek, a vér és a testnedvek inkább yin, a test olyan funkciói, mint a légzés és az emésztés, pedig inkább yang jellegűek. Ehhez hasonlóan a külső inkább yang, míg a belső inkább yin, a fej (a test legfelső, vagyis a tűz lángjához kötődő része) yang, az alul található, a vízhez közel álló láb pedig yin jellegű.

A yin és a yang gyógynövényei A yin és a yang erőtlensége általában a tömör (Cang) és üreges (Fu) szervek között fellépő egyensúlytalanságból adódik, így a yint vagy a yangot tonizáló gyógynövények sokszor egy-egy adott szervet céloznak meg, például a vese yangot vagy a tüdő yint növelik. E gyógyszerek nagy része állati eredetű összetevőkön alapszik, ami a nyugati ember számára meglehetősen riasztó lehet.

 

Hajnaltól napnyugtáig

„Van yang a yinben és a yin a yangban. Hajnaltól délig a yang mennyországa a yangbeli yang. Déltől napnyugtáig a yang mennyországa a yangbeli yin. Napnyugtától éjfélig a yin mennyországa a yinbeli yin. Éjféltől hajnalig a yin mennyországa a yinbeli yang."

Sárga Császár, Kr. e. 2500 körül

 

A yin és yang egyensúlyban tartása

yin - yang egyensúlyAz egészséges szervezetben a yin és a yang viszonya állandóan változik. Ha tornázunk, a yang felé billen a mérleg nyelve, ám az otthoni pihenés után a yin erősödésével egyből helyreáll az egyensúly. Ez a két energia mindig alkalmazkodik változó szükségleteinkhez, amit a kínaiak „kölcsönös korlátozásnak" neveznek – más szóval a yin és a yang szabályozza egymást. Mikor betegség lép fel, a kölcsönös korlátozás rendszere összeomlik, és a yin és a yang egyensúlya megbomlik. A gyógynövények segítenek az egyensúlyi állapot helyreállításában, illetve a két őserő megerősítésében és regulálásában.

A hagyományos kínai medicina a yin és yang egyensúlytalanságának eseteit négy kategóriába sorolja:

  • yang károsodás a túlműködő yin miatt,
  • yin károsodás a túlműködő yang miatt,
  • yin hiány miatti yang többlet és
  • yang hiány miatti yin többlet.

 

A betegségeket e négy alapeset alapján csoportosíthatjuk, különleges figyelmet szentelve az egyensúlytalanság természetének, hisz csak így biztosíthatjuk a legmegfelelőbb kezelést. Egy lázzal és gyulladással járó betegség például yang túlsúlyt mutat, ami lehet túlműködő yang vagy akár gyenge yin következménye is.

A vizsgálat megfigyelési és kérdezési szakaszában az orvos adott ellentétpárok segítségével térképezi fel a yin és a yang állapotát. Egy yang hiányban szenvedő beteg valószínűleg halkan beszél, nyugodtan ül a széken, és lassan mozog. Túlműködő vagy erős yang esetén a páciens várhatóan élénk lesz, gyorsan mozog, és hangosat beszél. Az arcszín is sok mindent elárul, a sápadt, tompa arc túl sok yint, vagy yang hiányt tükröz, míg a vörös arcszín többnyire a túlzott yanghoz köthető.

 

Diagnózis

Jellegzetes yin-, ill. yang vonások, melyeket az orvos a vizsgálat során figyelembe vesz:

Yin

Yang

Hipoaktivitás

Hiperaktivitás

Visszafogottság

Izgalom

Nyugalom

Nyugtalanság

Sápadt, fakó arcszín

Piros, élénk arcszín

Halk hang

Erős hang

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!