Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Angina pectoris - lelki háttere

angina pectorisAngina pectoris a szívinfarktus első lépcsőfoka. A szív túl kevés táplálékot, energiát, oxigént kap, elszorul a koszorúér görcsbe rándulásának hatására.  Az energiaellátást biztosító útvonalak bebetonozódnak, „szűkkeblűség", szűkség = félelem: angina, a szív megkeményedik, kővé válik: „kőszívű"; „hatalmas kő ül a mellén". Az illető hatalmi törekvések és az egó áldozata, a megsemmisülés érzése, szorongató, nyomasztó élethelyzet, a bal, vagyis a női oldal segélykiáltása, belső harcok és görcsök a „szívügyekben", a szív, mint egyfajta „zsiványbarlang", megtelik gyűlölettel, haraggal és könnyekkel.

 

Amit tenni kell!

Nyugalmat engedélyezni magunknak, életünket a szív ügyeire fordítani. Hallgatni a szív szavára, meghallani, amit mondani akar nekünk, bevallani magunknak félelmeinket és a gyűlölet érzését, saját „szűkösségünk" megismerése központi kérdésekben, önmagunk elfogadása. Megtanulni „szívet lágyítóan" sírni, nem csinálni „zsiványtanyát" a szívünkből, saját középpontunkra és az élet lényeges momentumaira koncentrálni, a szív finomabb rezdüléseire is odafigyelni, mandala meditációk és -gyakorlatok, tai chi.

Odafigyelni a szívre, és életünk középpontjává tenni azt, a középpont körül forogni, „táncolni a tűz körül". Távolabbi cél az ellenpóluson, helyet csinálni a szív számára, kitárni a szívünket mások felé, és igényeiket figyelembe venni, „szeresd felebarátodat, mint tenmagadat", így a szívünk is új táplálékot kap, és képessé válik önmagából táplálkozni, kinyílni a szív bensőséges és bátor rezdüléseire.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!