Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Pajzsmirigytúltengés - lelki okai

pajzsmirigytúltengésKözismert dolog, hogy az ember szellemi-lelki állapota jelentős hatást gyakorol a szervezetben levő mirigyek működésére. Különösen igaz ez a pajzsmirigy esetében. Ha valaki ösztönös igényeit és érzelmeit szüntelenül elnyomja – különösen az agresszív és elutasító jellegű érzelmeit –, s ennek következtében állandó belső harcnak van kitéve, ez a folytonos riadókészültségi állapota pajzsmirigy túlműködéséhez vezet, ami a megfelelő hormon kiválasztódása révén tartós, vegetatív harci készültséget" teremt. Mivel azonban az érzelmek nem nyilvánulnak meg, mert elfojtják és megtagadják őket, erre a harcra bensőleg kerül sor.

Pajzsmirigytúltengés: elfojtott agresszív és elutasító érzelmek; „riadókészültség", túlfokozott belső aktivitás; állandó „vegetatív harci készültség"

A beteg gyakran határozottan körvonalazható félelmeinek és erős magányérzetének nem ad hangot, ezek különféle természetű erőfeszítésekben nyilvánulnak meg, például rendkívüli mértékű felelősségvállalásban, mértéktelen ambíciózusságban, a függetlenségre való korai és erőteljes törekvésben, ezen, jelzéseket azonban a környezete egyáltalán nem fogja. E tény tovább erősíti a beteg azon érzését, hogy őt „senki nem érti meg". Vágyát, hogy végre megértő társra találjon, nem szavakban fejezi ki, hanem azon szinte görcsös igényén keresztül, hogy másokról gondoskodjék. Az illető ez által mások szemében rendkívül rokonszenvessé válik, ő maga azonban egyre elégedetlenebb lesz, gyakran depresszióba süllyed, minthogy képtelen kiszabadulni maga választotta börtönéből. Pedig csupán nyíltan kellene vállalnia önnön igényeit, s olyannak mutatnia magát, amilyen valójában. Ezen csak egyetlen „orvosság" segíthet - légy önmagad!

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!