Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Epehólyag betegségek akupresszúra kezelése

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő kis zacskó, mely a  táplálkozásban játszik fontos szerepet. A máj állandóan epét termel, de annak jelenléte csak az emésztéshez kell, ezért van szükség arra, hogy elraktározódjék egy tároló szervben, ez visszatartja, amikor már nem hasznos, és szünetelteti a termelést, amikor éppen az kívánatos.

 

Tünetei és kialakulása

Az epehólyag betegségek tünetei három csoportra oszthatók:

 • láz
 • fájdalom
 • emésztési zavarok

Az eseteket többé-kevésbé ezek kísérik. Ehhez még egy szeszélyesen előforduló tünet is hozzáadódhat a sárgaság

A láz általában nagyon egyenetlen, hol lecsendesedik, hol 40 fokra szökik sorozatos egymás után következő borzongások, hidegrázások, magas láz és bőséges verítékezés jellemzik.

A fájdalomnak két fő típusa van:

 • Vagy tompa, súlyos, mintha kő nyomná a beteg oldalát.
 • Vagy ellenkezőleg nagyon éles, kiáltásokra készteti a beteget, görcsöket és kólikát okoz ugyanazon a területen.

Mindkét fájdalmaknak van egy közös vonása. A hát jobb oldalában jelentkeznek, és a lapocka alatt helyezkednek el. A lapocka felé irányuló kisugárzás majdnem minden esetben epehólyag eredetű.

Az emésztési zavarok sokfélék lehetnek például hasmenés, vagy ellenkezőleg székrekedés, émelygés és hányás, sőt nagyon gyakran böfögés és a felfúvódások szintén az epehólyag betegségére utalnak.

Végül különleges esetben a sárgaság is összefüggésben lehet az epehólyag bántalommal, ha az epekő eldugítja az epe kifolyásának csatornáját, az epevezetéket. Ez a legfőbb, de nem egyetlen oka az elzáródás okozta sárgaságnak.

Ezek a betegségek három csoportba sorolhatók:

 • a hólyagfertőzés vagy epehólyag gyulladás
 • az epeműködés zavarai
 • az epekövek és komplikációik.

Az epehólyag gyulladást a bélben megszaporodó baktériumok okozzák. Magas lázzal jár, néha gennyes, azonnali orvosi vagy sebészeti beavatkozást igényel. Az epeműködés zavarainál a szerv rossz összehúzódásának következménye, melynek, mint minden izomnak össze kell húzódnia, hogy tartalmát kiürítse. Az összehúzódás lehet elégtelen, vagy ellenkezőleg, túlságos, vagy váltakozóan hol ilyen, hol olyan, ez utóbbi a leggyakoribb. A legnagyobb problémát az epekövek jelentik. Ezek a kövek minden nagyságban és minden mennyiségben előfordulhatnak. Némelyik óriási, súlya több gramm, kitölti a szerv egész belsejét, a számtalan apró kő epe üledéket, sarat képez. Az epekövek, azonkívül hogy működési zavarokat okoznak vándorolhatnak az epeutakban, és megindíthatnak egy májgyulladást, vagy itt megrekednek, és a megrekedés dugulásos sárgaságot okoz.

 

Hagyományos kezelés

Megoszlik az orvosi és a sebészi gyógymód között.

 • Az epehólyag gyulladások gyakran erős antibiotikumos kezelést igényelnek.
 • Az epekövek és komplikációik az utolsó évekig kizárólag a sebészet hatáskörébe tartoztak. Nemrégen megjelentek olyan termékek, amelyek feloldják a köveket az epehólyagban, de csak a koleszterin köveket, és ezeket a gyógyszereket nem mindig tűrik jól a betegek.
 • Ami az epeműködés zavarainál  óriási piacot teremtett az epekiválasztást fokozó gyógyszereknek, amelyek javallottak a szerv összehúzódásának előmozdítására vagy lassítására. Valójában az a módszer a megfelelő, amely az epehólyag mozgásokat szabályozza, de a gyógyszerek nehezen érnek oda, nem hatékonyak.
 • A májgyulladásos kólika esetében a leghatásosabb nyugtatókat kell adni tablettában, kúpokban vagy injekcióban.

 

Akupresszúra pontok

epehólyag betegségek akupresszúra pontokHarmonizáló, szabályozó szerepe miatt nagyon értékes az epeműködés zavarainál minden esetében. Nagyon hatékony a súlyos heveny betegség, különösen a májgyulladás kezelésében is.

Az első pont a lábikra külső felén van, egytenyérnyire a bokacsont felett, a szárkapocscsont széle előtt. A második szintén a lábikra külső felén, a térd mellett; négyujjnyira a térdhajlat alatt van egy kis csont, a szárkapocscsont feje, a láb felé nyakrésze hosszabbítja meg. A pont éppen ez előtt van.

Kiegészítő pontok

Az első a háton van, a csípő kiugró csontjának magasságában, háromujjnyira a hátgerinctől, a jobb oldalon. A második még a lábszáron, de annak belső felén, egytenyérnyire a térd alatt, a sípcsont formálta szögben.

epehólyag gyulladás akupresszúra pontokepehólyag betegségek kiegészítő akupresszúra pontja

A jóindulatú bántalmaknál masszírozzunk rendszeresen délben és este, kb. 10 percig, emésztéskor. A diszpepszia, emésztési zavar így el fog múlni.  súlyos vagy fájdalmas rohamokkor főként a májgyulladás esetén stimuláljuk intenzíven a négy pontot, különösen az utolsót, minden eszközzel.Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!