Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Ma Huang - kínai csikófark

kínai csikófarkEphedra sinica

A Ma Huang az asztmás és hurutos betegségekre alkalmazott efedrin természetes forrása. Sárga Császár szerint a malária és a fejfájás ellenszereként is használható. A VI. században alkotó Tao Hong Jing „a hideg miatti károsodás elleni elsődleges orvosságként" említi. Manapság főként a külső vagy felszíni problémákra, azon belül is elsősorban a szél-hideg szindrómára alkalmazzák. A gyökere (Ma Huang Ken) kiválóan alkalmas a belső hiánybetegségek miatti túlzott izzadás kezelésére.

Felhasználandó része:

Ágai és szára

 

 

Tulajdonságai:

Csípős, kicsit keserű

 

Érintett meridián csatornák:

Tüdő meridián, húgyhólyag meridián

 

Hatásai:

Görcsoldó, antibakteriális, vírusölő, elősegíti az izzadást, serkenti a vizelet kiválasztást, csökkenti a lázat

 

Ephedra sinica - Ma HuangAlkalmazása:

  • a szél-hideg szindrómával járó külső bajokra
  • az izzadás elősegítésére
  • a tüdő chi mozgósítására
  • a vizelet kiválasztás serkentésére

 

Adagolása:

2-6 gramm

 

Együttes alkalmazása:

A szél-hideg problémákra a Kul Csével együtt használják. Gyakran alkalmazzák Hszing Zsennel / a Prunus armeniaca, vagyis sárgabarack magja és Kan Canggal a tüdő chi-jének pangása miatti asztma és légzési nehézségek esetén, Huang Csinnel, Szang Fal Pivel és Si Kaóval / kálcium-szulfát) a tüdőt elzáró meleg eloszlatására, illetve Kan Csianggal a feltorlódott testnedvek ellen

 

Ellenjavallat:

Ne alkalmazzuk álmatlanság, hiány szindróma és magas vérnyomás esetén. Az efedrin mérgező hatása miatt sok nyugati országban nem kapható.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!