Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Édesgyökér

édesgyökérA régi görögök és a rómaiak az édesgyökeret (Glycyrrhiza glabra L.) tonizálóként alkalmazták. A hinduk hittek abban, hogy tejjel elkészített italként fokozza a szexuális képességet. A kínaiak azt tartották, hogy erősekké és kitartókká teszi őket a belőle készült tea.

 

Köhögéscsillapító szerként is megemlékeznek róla már az egyiptomi papiruszok és régi kínai füvészkönyvek is. A magyar népi orvoslás influenza, köhögés, asztma gyógyszereként, szamárköhögés ellenszereként alkalmazza. Az édesgyökér triterpén jellegű vegyülete gyulladáscsökkentő, flavonidjai görcsoldóak. Használják gyógyszerekben és teakeverékekben íz javítónak, hatása nyálkaoldó, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító. Gyomorfekély és bélfekély gyógyítására is ajánlják.

 

Teofrasztosz, a botanika atyja (i. e. 390-305) ezt írta róla: „Csillapítja a szomjúságot, ha szájunkban tartjuk. Azt mondják, hogy a szkíták ezzel és kancatejjel, sajttal 11-22 napig is kibírják, anélkül hogy innának." Régi szerzők gyakran „szkítiai gyökér"-nek nevezik, mert – elsősorban Teofrasztosz nyomán – úgy tudták, hogy a szkíták, az ókor ezen, félelmetes harcosai édesgyökeret rágva képesek voltak napokig étlen-szomjan vándorolni. Tény, hogy Európa déli részein kívül vadon nő a Kaukázus és Irán azon területén is, melyet valaha a szkíták foglaltak el. Másrészt a gyökér glycyrrizin, glycyrrizinsav nevű anyaga a nádcukornál ötvenszer édesebb, és míg minden más édesség, cukorfajta növeli a szomjúságot, az édesgyökér éppen ellenkezőleg, csillapítja. Ezen kívül gyulladáscsökkentő, a gyomorfalizomzat tónusát fokozó, emésztésjavító, köptető, enyhe hashajtó hatása is van. Triterpén jellegű hatóanyagai a mellékvesék egyes hormonjaihoz hasonlóak, azokkal szinte azonos szerkezetűek. Márpedig a mellékvesekéreg hormonjainak döntő szerepük van a szervezet stresszekkel, fertőzésekkel szembeni védekezésében, általában dinamizmusát, életerejét biztosítják. A mellékvese hiányos működésekor egyre fokozódó gyengeség, elesettség, lesoványodás, izomgyengeség, vérnyomássüllyedés, étvágytalanság, hőmérséklet-csökkenés következik be. Nemcsak mellékvesehormon-szerű, hanem nőihormon-szerű hatóanyagok is találhatók az édesgyökérben.

édesgyökérDél-Európában sok édesgyökeres vizet fogyasztanak, mert jó vértisztítónak tartják. Törökországban népszerű az édesgyökér sörbet. Belgiumban és Franciaországban az acélipari dolgozók közül sokan isznak – népi gyógyszerként – víz helyett édesgyökéritalt, erősítő-frissítő és szomjoltó hatása miatt. Nálunk is a falusi Magyarországon elterjedt volt a gyerekek körében a külső kérgétől megfosztott édesgyökér rágcsálása. A kedvelt medvecukor is édesgyökérből készült. Jó lenne, ha felnőttek és gyerekek egyaránt országszerte felújítanák ezt a jó szokást, az egyre fokozódó, káros cukorfogyasztás rovására! A kockára vágott, gyógyszertárakban és gyógynövényszaküzletekben is kapható édesgyökér mokkáskanálnyi mennyiségét rágjuk el, a rostos részét köpjük ki. Két-háromszor egy kávéskanálnyi lehet a napi adag, ami 20-25 grammnak felel meg.

 

Főzet készítése: 40-50 g édesgyökeret tegyünk egy liter vízbe, főzzük tíz percig. A főzetet víz helyett igyuk. Másik elkészítési mód: 50 g gyökeret 1 liter állott vízben áztatunk 24 órán át, ánizs- és köménymaggal, néhány szelet citrommal együtt. Kitűnő frissítő, erősítő ital egészségeseknek és betegeknek egyaránt. A konzerváló anyagokat és sok cukrot tartalmazó gyümölcslevekkel, üdítő italokkal szemben valóban oltja a szomjúságot, frissít.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!