Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Agar-agar

agar agarTöbbféle tengeri vörösmoszat színpompás, szárnyasan elágazó páfrányra emlékeztető telepeiről van szó, amelyek a víz felszíne alatt akár 80 méter mélységben növekednek. Az agar-agar az algák növényi nyálkája, az agarophyta, amelynek rendkívüli hatását már 2000 évvel ezelőtt felfedezték a kínaiak és a japánok. (Neve maláj eredetű.)

 

Különböző, főként a Csendes-óceánban és a Földközi-tengerben előforduló moszatok szolgáltatják Kínán, Japánon, Koreán kívül Spanyolországban, Portugáliában, Marokkóban, az USA-ban az agar-agar „termést". Az alga anyagát forró vízzel kivonják, szűrik, majd lefagyasztják, vagy napon megszárítják.

 

 

 

Hatóanyagai

Az agar-agar íztelen, szagtalan és átlátszó anyag. Hideg vízben megduzzad, ezért kiválóan kocsonyásít gyümölcs- és zöldségzselét, dzsemet, kását. Használják deszszertek, pudingok, fagylaltok, tortamázak és aszpik készítésére. Az agar-agar hagyományosabb étkezési zselatin, mint az állatok bőréből és csontjából készülő kocsonyák. Messze túlszárnyalja azokat, mert nem merevedik meg olyan gyorsan, és tömörebb. Már 1%-os oldata szilárd gélt képez. Rendkívül gazdag jódban, kalciumban, vasban és még számos más értékes tápanyagban. Az ember számára az agar-agar teljesen kalóriamentes táplálék, mert a belekben nem bomlik le.

 

agarAz agar-agar kedvező hatásai

  • enyhe hashajtó, székrekedés ellen
  • gyulladásgátló hatású
  • méregteleníti a béltartalmat
  • erősíti a májat ás a tüdőket
  • jó hatású aranyér ellen
  • sikeres a fogyókúráknál

 

Alga – az ismeretlen élelmiszer

  • Különösen Japánban, Kínában és Koreában a különféle zöld, vörös és barna algák nemcsak ínyenc tengeri táplálékot szolgáltatnak, hanem alapvető élelmiszert is.
  • A legtöbb Németországban kapható étkezési alga főleg Japán Hokkaido szigetéről, illetve az atlanti partokról, Bretagne-ból származik.
  • A zselének feldolgozott algákon kívül, mint az agaragar vagy a carrageenan (például tej- és csokoládétermékekben), Németországban árulják többek között a wakame, a dulse, arame, nori, hijiki, kombu vagy a mekabu nevű algakészítményeket, amelyek Európában is egyre több hívet szereznek maguknak. Ezek többnyire biotermékeket árusító reformboltokban szerezhetők be.
  • Az algák bőven tartalmaznak biológiailag hasznos hatóanyagokat, például a wakame és az arame algában több kalcium van, mint a tejben, a hijiki tízszer több vasat tartalmaz, mint a marhahús, a kombu és arame jódtartalma 500-szor magasabb, mint az osztrigáé és 1000-szer több, mint a tengeri halaké.
  • Eme bámulatos tulajdonságok miatt helyet kellene kapniuk tányérunkon az algáknak. Az agar-agar egyben a tüdő és a gyomor-bél csatorna megfiatalítója is.

 

A tengeri moszatok ereje

tengeri algaA tengeri növények közül az algák bevonultak a japán konyhába: könnyű zöldségköretnek készítik el, vagy a jellegzetes sushi mellé tálalják.

A rákkutatás már bizonyította, hogy az algák miképpen szolgálják az ember egészségét. Az algákban ugyanis bőségesen található fucidin, egy olyan anyag, amely különösen az emlőrák kórlefolyására hat kedvezően, a betegséggel szemben védő hatású, vagy legalábbis késlelteti a megjelenését. Az algafőzelék rendszeres fogyasztása az emlőrák kezelésének hasznos kiegészítője. Való igaz, hogy a japán nők között az emlőrák ritkábban fordul elő, mint az európai nőknél, talán az algaevés miatt.

 

 

 

kombuTerápia algákkal

Mindegyik algafajta más és más bajban hatásos: a wakame a rákbetegségben és a vérszegénységben, a kombu magas vérnyomásnál, a laminaria magas koleszterinszint esetében, míg a nori a káros baktériumok felszaporodása ellen véd.

 

Figyelmeztetések és ellenjavallatok:

Az agar-agar nem alkalmas olyan ételek elkészítéséhez, amelyek gyümölcs- vagy borecetet tartalmaznak, illetve olyan élelmiszerek mellé sem való, amelyekben növényi oxálsav van, ilyen például a spenót, a rebarbara, a mangold, a sóska, a csokoládé vagy a fekete tea.

Időszakos vagy tartós hasmenés esetén, vagy ha valakinek gyakran van híg széklete, az agar-agar csak nagyon óvatosan fogyasztható. A gyógyszertárakban kapható agar-agar készítmények gyakran tartalmaznak olyan hatóanyagokat is (paraffinolaj vagy bélizgató), amelyek fokozhatják a bélpanaszokat, főleg a hasmenést, ezen kívül bőrkiütéseket (viszketést, égést), allergiát és májműködési zavarokat okozhatnak.

 



Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!