Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Egres

egresAz egrest köszmétének is nevezik, népiesen meg piszkének, pöszmétének. A rebarbara és ribiszke mellett az egres a legsavanyúbb gyümölcsök egyike. A tüskés bokrok szőrös álbogyótermése igazi lekvárnak való, de ugyanolyan jó püré is készíthető belőle, különösen akkor, ha megőrzi sárgásvörös színezőanyagát.

Az egrescserje őshonos Európában, Észak-Skandiná­via kivételével. Ligeterdőkben, sziklaerdőkben, magas­hegységekben él, az Atlasz hegységtől a Kaukázusig, 1400 m-ig felhatol. Németországban a 16. század óta termesztik. Észak-Amerikában más köszmétefajok ős­honosak, ezekkel is keresztezték a kultúrfajtákat.

 

Hatóanyagai

Minél tovább érik az egres, annál szívósabb a héja. Ezért van az, hogy az egrest gyakran zölden szedik le és árusítják, akkor, amikor a héja még puhább. Kár, hogy a gyümölcs értékes hatóanyagai csak később alakulnak ki. Az egres különösen gazdag szilíciumban (olyan elem, amely szükséges a kötőszövet felépítéséhez és a nehézfémek méregtelenítéséhez), és sok ballasztanyagot tartalmaz (tisztítja a beleket).

Az egresben nagy mennyiségű A-provitamin (védi a nyálkahártyákat, fontos a sejthártyák megerősítéséhez), piridoxin (B6-vitamin, fontos szerepe van a fehérje-anyagcserében, az idegek és a szív működésénél, a haj növekedésénél), biotin (az egészséges haj őre) és mindenekelőtt C-vitamin (az immunrendszer és az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen) is található. Fontos anyagai még a mangán és a magnézium (a sejtanyagcserében játszanak szerepet, különösen az izomzatban és a szívben), továbbá a kálium (vizelethajtó) és a cink (kötőszövetben található, és a hormonok termeléséhez szükséges). Szívós héja többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek a gyümölcs belsejében lévő karotinok jobb hasznosíthatóságát eredményezik.

 

köszméteAz egres kedvező hatásai

 • különösen az agyat méregteleníti a nehézfémektől
 • tisztítja és salaktalanítja a beleket
 • vizelethajtó hatású, és segíti a víz kiürülését
 • javítja a fehérjék hasznosíthatóságát
 • fokozza a hajnövekedést, az egészséges bőr őrzője
 • erősíti a véredényeket és a kötőszövetet

 

Az egres jó hatása az artériákra és a vénákra

 • Míg az állati eredetű táplálék szilíciumban szegény, a növények bőségesen felhasználják ezt a nyomelemet vázuk felépítéséhez, így például a termések héjának vagy a tápanyagokat szállító kapillárisok falának megerősítéséhez.
 • Az emberi szervezet is hasznosítja a szilíciumot, főleg a véredények falának megszilárdítására és stabilitásának fokozására fordítja. Egres fogyasztásával tehát erősíthetjük ereinket.
 • A gyenge falú artériáknál és vénáknál, a visszértágulatoknál az egyhetes egreskúra további rosszabbodást előzhet meg.
 • Az egreskúra nem kell, hogy savanyú legyen, vásároljunk inkább érettebb, sárgás vagy piros egrest, és tehetjük süteményekbe is.
 • Egészséges és ízletes egressel készült sütemény: 250 g omlós tésztával kibéleljük a tortaformát, és akár nyersen, akár előre megfőzve beborítjuk 1 kg egressel, amelyet tojáshabbal, cukorral (ízlés szerint), apróra vágott mandulával kevertünk össze. Kb. 30 percig süssük.

 

Az erek falát erősíti

Mivel az állati eredetű táplálék szinte semmi szilíciumot nem tartalmaz, kevéske szükségletünket bizonyos növényi táplálékkal fedezhetjük. Ez a nyomelem különösen a sejtek falának stabilitásához és így az erős és egészséges kötőszövet felépítéséhez kell. Tartósan elegendő mennyiségű szilícium pótlása gyümölcsökkel az érbetegségek megelőzésénél figyelmet érdemel.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!