Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Maté

matéTöbb mint 300 évvel ezelőtt a jezsuita misszionáriusok megfigyelték, hogy a maté növény a dél-amerikai indiánoknál annak ellenére, hogy jóformán csak húsételen éltek, mégsem fejlődött ki skorbut. Ez a betegség megtizedelte az európai tengerészeket, akiknek hasonló étrendjük volt a tengeren. A jezsuiták szerint az indiánokat bizonyára a lopótökből készült tea védte meg, amelyből rengeteget ittak. A növényt maténak nevezték el, amely a spanyol „gourd" szóból származik. Ekkor kezdték a magyalra emlékeztető cserjét termeszteni, és inni a bőrszerű leveleiből készült teát.

A matét az Egyesült Államokban az 1970-es években koffeinmentes kávépótlóként vezették be. Ez tévedés volt, mivel a növény tartalmaz koffeint. Azonban tartalmaz C-vitamint is, amely nagyobb tápértékűvé teszi a többi koffeintartalmú növénynél (kávé, tea, kóla, kakaó).

 

Az európai telepeseket az indiánok szoktatták rá a matéra, s ma a növény Dél-Amerika legkedveltebb serkentője. Argentínában, Paraguayban és Uruguayban sokkal népszerűbb, mint akár a tea vagy a kávé. Egyedül Argentínában több mint 200-féle márka van jelenleg forgalomban. Ebben az országban a fejenkénti évi fogyasztás 5, míg Uruguayban 10 kilogramm. A dél-amerikai kenyerek gyakran tartalmaznak matét, s az egyik fő alkotórésze a népszerű dél-amerikai üdítőitalnak is. A dél-amerikaiak a matét nem csak kellemes serkentőnek, hanem étvágycsökkentőnek is tekintik. Habár mind ez ideig nem végeztek olyan tudományos kutatást, amely ezt alátámasztaná, a matét már régóta használják emésztést elősegítőnek. Az argentin tehénpásztorok (gauchos) néha csak húson és matén élnek, mint régen az indiánok.

 

maté teaA maté kedvező hatásai

Másfél deciliternyi maté kb. 50 milligramm koffeint tartalmaz, ugyan annyit, mint egy csésze tea vagy egy doboz kóla. Az instant kávé egy kicsivel többet, csészénként 65, míg egy csésze feketekávé 350 milligrammot

 

Megfázások és influenza

Néhány szakértő C-vitamint ajánl megfázásokra. A növény C-vitamin-tartalma meglehetősen magas, és a serkentő italok között valójában a legnagyobb a tápértéke. (A jezsuitáknak igazuk volt abban, hogy a maté megelőzi a skorbut kialakulását.) Megfázáskor eggyel több C-vitamin-forrás lehet.

 

Menstruáció előtti tünetek

A vízhajtók segítenek a menstruáció előtti folyadék-visszatartás okozta puffadtság érzésén könnyíteni. Azok az asszonyok, akiket e tünet nem hagy nyugodni, próbálják ki a matét a havi ciklust éppen megelőző napokban.

 

Figyelmeztetések és ellenjavallatok:

A koffein tipikusan olyan anyag, amelynek az ember könnyen rabja lehet, és nagy mennyiségben jelentős károsodásokat okozhat. De mert a maté kevesebb koffeint tartalmaz, kevesebb problémát is okoz.

A növény tanninokat tartalmaz, amelyeknek lehet egyaránt rák elleni és rákgyógyító hatásuk. Egy Uruguayban végzett vizsgálat eredménye szerint a rendkívül sok matét fogyasztók között növekszik a nyelőcsőrák kockázata. Az átlagos uruguayi évi tíz kilogrammot fogyaszt a növényből, úgyhogy csak az Isten tudja, mennyi az a rendkívül sok. Mindenesetre, akiknek nyelőcsőrákja van, ne igyanak e növényből készült főzetet.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!