Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Csillagánizs

csillagánizsNépies neve: csillagos ánizs, kínai ánizs Latin neve: Illicium verum H.

Igen kellemes, az ánizshoz hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű fűszer, mely Dél-Kínában honos. Dél-Ázsiában több helyen termesztett örökzöld fának a termése (Anisi stellati fructus). A termés sugarasan helyezkedik el és 8 csontkemény tüszőből áll. Minden tüszőben egy 3-4 mm nagyságú mag fejlődik.csillagánizs termése

A csillagánizs, ugyanúgy, mint az ánizs, felhasználható sütemények, gyümölcslevesek, szilva- és birskompótok, puncs és egyéb likőrök ízesítésére. Illóolaj-, gyanta-, csersav-, cukor- stb. tartalmánál fogva nagyon jó görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő hatású.

A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, íz javító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert.

A kínai orvoslás a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektet, ezért az influenza elleni védekezés során is előnyben részesíti a természetes gyógynövényeket és ezek között kiemelt helyen, ajánlja a csillagánizs fogyasztását elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.

Nagyon jó szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő, valamint enyhíti a reumatikus eredetű fájdalmakat. Serkenti az emésztést; étvágynövelő teakeverékek kedvelt összetevője.

Az afrodiziákumként is számon tartott fűszert a kínaiak már 3000 éve használták, és mind a mai napig szerves részét képezi a kínai konyhának. A csillagánizst, amely az ánizshoz hasonlatos ízét és illatát az anetol nevű vegyületnek köszönheti a maláj és az indiai konyha is gyakorta használja.

japán csillagánizsFigyelem, ne keverd össze!

A japán csillagánizs, mely nagyon hasonlít a kínai csillagánizshoz. Mérgező anyagokat tartalmaz, ezért emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Szárított vagy feldolgozott állapotában a morfológiai hasonlóságaik miatt lehetetlen megkülönböztetni a csillagánizst a japán ánizstól. A japán csillagánizs anisatint, sikimint és sikimitoxint tartalmaz, melyek erős vesegyulladást, húgy- és emésztő szervrendszeri megbetegedéseket okoznak.

 

 

 

 

 

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!