Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Galagonya

galagonyaFa vagy cserje, fényes levelei 4-5 karéjúak, fehér virágjai az ágak végén fürtökben foglalnak helyet. Kerek, tojás alakú, sárgáshúsú gyümölcse van.

A galagonya (Crataegus oxyacantha L.)-virág és -levél a leggyakrabban alkalmazott és legjobb eredményt adó növényi szívszer. Az ókorban a galagonya hatását még nem ismerték. Az első erről szóló beszámoló Petrus de Quercetanustól származik, 1305-ből. Köszvény ellen ajánlotta. A népi orvoslás szívpanaszok ellen is élt vele. A XIX. században angol és francia orvosok ellenőrző vizsgálatai ezt az alkalmazásmódot igazolták. A legutóbbi évtizedek rendszeres kutatásai kellettek ahhoz, hogy a galagonyát a legértékesebb szívre ható gyógynövénynek ismerjük el, mely erősíti és szabályozza a szívműködést, amellett teljesen ártalmatlan, így tartós kezelés végezhető vele.

Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok; kvercetint és rutint is tartalmaz. Ezek együttesen kedvezően befolyásolják a szívműködést és a vérkeringést. Három hatást különböztethetünk meg: a galagonya javítja a szív koszorúserében a véráramlást, csökkenti, vagy megszünteti a készséget az angina pectoris (szívérgörcs, szívnyomás)-rohamokra. Közvetlenül erősíti a szívizomsejteket, növeli a szívizom munkabírását, teljesítményét. Szünteti a szív ritmuszavarait, főként az extraszisztolékat, valamint a szapora szívverést. (Extraszisztolénak nevezzük azt a ritmuszavart, amikor két gyorsabban egymás után következő szívdobbanás után rövid szünet következik. A magasabb vérnyomást csökkenti, az alacsonyabbat emeli, de ez a tulajdonsága csak megfelelő teakeverékben érvényesül. Nyugtató (szedatív) hatása is van. Ennek fokozására macskagyökérrel, komlóval társítható.

Fő alkalmazási területe: érelmeszesedés, ezen belül koszorúér-elmeszesedés és szívizom-elfajulás miatti öregkori szívpanaszok („Altersherz") elhárítása. A galagonya az idősödő szív támogatója, gondozója. Magas vérnyomás betegség miatti szívműködési elégtelenségben, szívgyengeségben is jól hat. Nemcsak érelmeszesedéses, hanem ideges eredetű szívérgörcs (pseudo angina pectoris), valamint a szívritmus zavarainak kezelésére is alkalmas. Infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segíti elő, a pulzusszámot és a vérnyomást csökkenti, a szervek és az izmok, vérellátását fokozza. A koszorúérbántalmak miatti szívbajokban az esetek felében megszűnnek a panaszok a galagonyakúra nyomán. Jó szolgálatot tesz a „menedzserbetegség"-ben, amely túlterhelés, izgalmak, gondok, szorongás, szeszesital-fogyasztás, dohányzás, helytelen táplálkozás miatt keletkezik, és főként a szívműködés zavaraiban mutatkozik (szívtáji nyomás, ritmuszavar stb.). Fertőző betegségek, például influenza utáni ritmuszavarok, szívizomgyengeség ellen szintén jól hat.

Mivel általános nyugtató hatása is van, akkor is eredményesen alkalmazható, ha az általános testi gyengeséget ideges megnyilvánulások, a szellemi teljesítőképesség hanyatlása, fokozott ingerlékenység és álmatlanság kísérik.

galagonya virágNagyon fontos a tartós, naponkénti alkalmazás, rövid kúrától nem várhatunk eredményt. Tartós kezelésnél is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, nem halmozódik fel a szervezetben.

Ha egymagában adjuk, forrázzuk le 2 deci vízzel 2 tetézett kávéskanálnyi galagonyavirág, és -levél egyforma arányú keverékét és hagyjuk állni 20 percig. A teából reggel és este igyunk egy-egy csészényit, a kúra kezdetén egy hétig délben is egyet. Édesíthetjük egy kávéskanálnyi mézzel.

A virágjából és gyümölcséből készült kivonat a szívizomgyengeség kitűnő gyógyszere,. az elernyedt szívet nagyobb teljesítményre teszi képessé. A szívműködés megerősödik, szabályozódik, az ideggócok megnyugodnak. Szédülés, szorongóérzés, szívdobogás, szabálytalan szívműködés, rövid légzés, ideges görcsök gyorsan megszűnnek. A virágjából készült tinktúra inkább csak húgyhajtó.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!