Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Bojtorján

BojtorjánKözönséges bojtorján, lapu, bogáncs, ragadvány, útszéli vagy keserűlapu. Nagy bojtorján (Arctium lappa L.).  Kis bojtorján (Arctium minus Bernh.)  Pókhálós bojtorján (Arctium tomentosum Mill.)

Néha 1 1/2 m magasra is megnő. Alsó tőlevelei feltűnően nagyok, sötétzöld színűek. Virága bíborvörös színű, gyökere karóalakú, kívül szürkés-barna, belül szürke; csak frissen van szaga.

Gyűjtjük gyökerét (bardanae radix) és leveleit (bardanae folium).

Hatóanyaga: inulin, csersav, sók és nyálka.

A bojtorjánnak mindhárom felsorolt faja gyógynövény. A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartoznak, házak körül, utak mentén, parlagokon, televényes helyeken, erdők szélén, helyenként nagy csoportokban teremnek, kétnyáriak.

Gyökerük karó alakú, 1-2 arasznyi hosszú, 1-2 ujjnyi vastag, alig elágazó, kívül szürkésbarna színű, belül piszkosfehér, szagtalan, fanyar, undorító ízű. Az elsőéves növények gyökerei tömörek, húsosak, virágzásuk alatt szivacsosak, majd egész üregesek, pudvásak lesznek. A virágfészkek gömbösek, a virágok pirosak, a fészekpikkelyek horgas csúcsúak, amellyel ruhára és az állatok szőrébe kapaszkodnak. Az első évben csupán nagy, egészen 60 cm átmérőjű, hosszúnyelű tőlevelei fejlődnek, a második évben jelenik meg erőteljes, virágzó száruk.

bojtorjángyökérAz elsőéves, tehát virágzó szárat még nem hajtott növények gyökerét kell gyűjteni. A szárat fejlesztett növények pudvás gyökerei gyógyászati célokra nem alkalmasak. A gyökerek a rájuk tapadt talajszennyeződéstől és a gyökérfejen pókhálósnak tűnő levélalap maradványtól megtisztítandók, s csupán a vastagabbakat kell szárításra hosszában felhasogatni. 4-5 kg friss gyökérből nyerhető 1 kg száraz áru.

A drog (Bardanae radix) kevés illóolajat, cseranyagot, gyantát, szterineket, 20-50% inulint, nyálkát, zsírt, cukrot, szerves savakat és keserűanyagot tartalmaz.

Főzetét magában vagy teakeverékekben vizelethajtónak, izzasztónak, epe- és vesekőoldónak, vértisztítónak, epehajtónak használják. Külsőleg különféle bőrbajok, sömör, ekcéma, ótvar ellen öblögetőnek, torokgyulladás ellen gargarizmának alkalmazzák. Mint hajápoló szer is megbecsült. Főzetét hajmosó víznek használják hajhullás, korpásodás és hajzsírosodás ellen. A bojtorjángyökér-olajként (Klettenwurzelöl) kapható hajkenő olyan oliva-, esetleg paraffinolaj, amelyben bojtorjángyökeret főztek ki. A hajkenőt a túlzott kozmetikázástól élettelenné, törékennyé vált haj kezelésére, valamint hajhullás és korpaképződés ellen használják.

A lapulevél (Bardanae folium) nyálkát, cseranyagot, inulint és nyomokban illóolajat tartalmaz. Hatása epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító. Bőrbajok és daganatok gyógyítására használt népies szer.

A lapu magja (Bardanae semen) arktinglikozidát, kb. 15-20% zsíros olajat, egy glikozidikus keserűanyagot, sárga festéket, gyantát és viaszt tartalmaz. A népi gyógyászatban epe-és vesebántalmak ellen használják. Madáreledelnek is gyűjtik.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!