Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Ginseng gyökér

Ginseng növény

A Ginseng gyökér (Ginseng radix) a legismertebb ázsiai gyógyszer, s a világ egyik legrégibb gyógyhatású növénye. Már a legrégebbi írások is megemlítik a csodagyökeret, melynek neve „embergyökér". A ginsenget az ég adományának tekintették, Kelet-Ázsia tízezernyi fűszere, közül az első helyen állt. Így írtak róla: „Háromszáz év elteltével a gyökérből ember alakú lény fejlődik ki, amely kibújik a földből, és ég és föld között foglal majd helyet. A vére fehér, aki megissza, örök életet nyer és örökké egészséges marad. A legrégibb, Sheng Nongnak tulajdonított kínai gyógynövénytan szerint: „A gyökér erősíti az öt teljes szervet (szív, lép, tüdő, vese, máj), megnyugtatja az életerőt, harmóniát teremt a lélekben, kioltja a félelmet, elűzi a gonosz szellemeket, ragyogóvá teszi a szemet, felderíti a kedélyt, megvilágítja a gondolatot, ha hosszabb időn át fogyasztják, erősíti a testet, és meghosszabbítja az életet."

Ginseng gyökér (Ginseng radix). Kínában, Koreában, Japánban honos, a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban termesztett Panax ginseng és P. guinquefohum évelő növények gyökere. Keleten már évszázadok óta nagyra becsült, később, pedig már világszerte, így az utóbbi évtizedekben nálunk is megismert, mint többféle betegség hatásos gyógyszere. Keleten az „élet gyökerének" nevezik, amely meghosszabbítja az életet, erőt, egészséget adva ahhoz. A drog tartalmaz: glikozidákat, szaponint, panaxsavat, illóolajat, B- és C-vitamint, nyálkát, cseranyagot stb.

A kínai növénygyógyászat több ezer évre tekint vissza. E hosszú idő alatt a kínaiak rengeteg, orvosságként használható növényre bukkantak. Nem csoda, ha akadnak köztük olyanok is, amelyek meghosszabbítják az ember életét.

Ilyen hatalmat tulajdonítanak a keleti népek többek között a ginseng gyökérnek. Ámbár egyaránt szedhetik férfiak is, nők is, a kínaiak inkább „férfias" növénynek tekintik a ginsenget. Nőknek egy hasonló hatású, másik gyökeret ajánlanak: a dongkveit.

ginseng gyökérA ginseng gyökeret évezredek óta alkalmazzák Kínában, Koreában, Indokinában, Tibetben, Japánban és Indiában, különböző formában – tea, tinktúra, bor, pasztilla, kenőcs – fáradtság, „fejbajok", impotencia, emlékezetromlás és -kiesés, valamint öregedési tünetek ellen.

Egy koreai népmese szerint Kümgán, a Gyémánthegy királya annyira legyengült, megbetegedett, hogy jártányi ereje sem volt már, az orvosok nem tudtak rajta segíteni. Egy bölcs öregember az „emberforma" gyökeret ajánlotta gyógyszerként, aminek inszam (a ginseng szó koreai változata) a neve, és hatalmasabb a halálnál. A gyökérből készült ital valóban meggyógyította a királyt, aki az emberi kor végső határáig élt.

A nyugati orvostudomány csak néhány évtizede fedezte fel ezt az ősi gyógynövényt, és mindenben igazolta a keleti alkalmazásmódokat. A ginseng az idegrendszer kémiai izgatószereihez hasonlóan serkenti az agytevékenységet, de nem izgatószer, nem okoz álmatlanságot, ingerlékenységet, érzelmi változást. Fokozza a munkaképességet. Annál kifejezettebb a hatása, minél fáradtabb az egyén. A tonizáló-erősítő hatás–ami a kúra befejezése után egy-másfél hónapig fennállhat – nemcsak a teljesítmény növekedésében nyilvánul meg, hanem a testi és a lelkiállapot javulásában is. Elsősorban a szívműködés, a vérkeringés, a légzés és az anyagcsere változik előnyösen. Csökken a vérnyomás és a vércukorszint, növekszik az élettartam és normalizálódik a nemi működés.

Életerő gyökér1947 óta több hatóanyagot különítettek el a ginseng gyökérben. A panaxin tónusfokozó, a panaxsav anyagcsere-fokozó hatású, a panax-villon glikazida a belső elválasztású mirigyek működését serkenti, illetve harmonizálja, a panacen nevű illóolaj a központi idegrendszert ösztönzi.

A ginseng gyökér a szervezet állapota szerint tonizál, stimulál, illetve csillapít, nyugtat. A legkülönbözőbb kimerüléses állapotokban, lázas betegségekben, mindenekelőtt azonban krónikus betegségekben alkalmazható. Idős korban, a gyengébb, de még nem beteg szervezet erősítésére tavaszi és őszi kúraként.

Egyéni adagolás, beállítás szükséges, mert előfordulhat, hogy nagyobb adagok izgatottságot, álmatlanságot, fokozott nemi ingert okoznak. Legjobb a por alakú – instant tea – készítmény, mely meleg vízben oldással készíthető el. Egy tasak az utasítás szerint egyszeri adagot tartalmaz, de adott esetben elegendő lehet ennek negyedrésze is napi adagként. Egyhónapos kúra után egyhónapos szünetet kell tartani. Havonként, kéthavonként egy-két hetes kúra is elég lehet.

A tea csomagján szereplő szöveg nem puszta reklám, kísérleti és klinikai eredmények igazolják: „Felfrissültnek érzed magad a ginseng tea elfogyasztása után”.

A csodálatos ginseng

Kínában a ginseng a gyógynövények királynője. A Távol-Keleten nemcsak gyógyító és fiatalító, hanem szexuális teljesítőképességet, fokozó hatást is tulajdonítanak neki. A kínaiak már évezredek óta használják férfiúi képességeik megújítására.

Persze mindig akadtak olyanok, akik megmosolyogták a „keleti kuruzslókat". Egy amerikai orvos dr. S. N. Chernych azonban nem volt rest utánajárni a dolognak. „A keleti gyógyítók – mondja Chernych – a ginsenggel eredményesen kezelték a legnehezebben gyógyítható bajok egyikét, az impotenciát. Magam is tanúsíthatom, hogy a keleti gyógymód, hatásosnak bizonyult számos olyan betegnél, akit én vagy más orvosok nem voltunk képesek meggyógyítani." A kínaiak meggyőződése szerint a ginseng nem „mesterséges" úton serkeneti élénkebb működésre a nemi mirigyeket, hanem egyszerűen helyreállítja normális működésüket.

A ginseng és a nemi mirigyek

A ginsengnek a nemi mirigyek működését fokozó hatását szovjet kutatók is alátámasztották, akik hosszú éveken át tanulmányozták ezt a növényt. Megállapították róla, hogy jótékony hatást gyakorol a belső elválasztású mirigyek működésére. Kutatásaikból az is kiderült, hogy a ginseng nem idézheti elő a szervezet idő előtti kifáradását, hiszen egyáltalán nem úgy hat, mint a serkentőszerek. A szovjetunióbeli vizsgálatok a kínai hagyományokkal összhangban arra utalnak, hogy a ginseng az élettani folyamatokat segíti elő, és így fejti ki hatását. Megjegyzés : A szovjet kutatók a Panax schinseng nevű növényfajjal végezték vizsgálataikat, nem, pedig a ginseng amerikai válfajával, a Panax quinquefoliummal. A kínai faj koreai közvetítéssel jutott el nyugatra.

A ginseng alkalmazása

A ginseng „mágikus" hatása nem érezhető azonnal. Mindenki, aki bizonyos ideig próbálkozott már vele, egyetért abban, hogy a nemi szervekre gyakorolt hatása lassan és fokozatosan jelentkezik.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!