Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Bodza fekete

Bodza feketeBodza, fekete (Sambucus nigra Csete, fáibodza, gyepűbodza)

Fa vagy cserje, melynek fája és ága belül üres, barna kérge a fiatal korban szemölcsszerű pórusokkal van borítva. Levele sötétzöld, szárnyas, fűrészelt, bogernyő virágzata 5-6 ágú sárgásfehér. Gyümölcse ibolyakék gömbölyded, húsos bogyó.

Hazánkban, ritkás erdőben fordul elő. Főleg azonban ültetik. Virágzatát (flores), levelét (folium), kérgét (cortex), gyökerét (radix), gyümölcsét (fructus) gyűjtik. Ezek képezik a kereskedelmi árut.

Hatóanyaga: sambunigrin glycosida és illóolaj stb. Gyümölcsében tyrosin.

Virága elismert izzasztó. Ilyen minőségben (hűlésnél) és az ebből előálló fej-, fog-, fülfájásnál, valamint mellszúrásnál használják. Légcsőhurut (influenza), köhögés, nátha, rekedtség és gyomor elnyálkásodásnál, amikor rendesen citrommal ízesítjük a teát, igen jó hatást érünk el. Ezekben az esetekben 2-3 óránként kell a forró teát inni, míg tökéletes izzadás nem áll be.

fekete bodzaA bodza gyökér és kéreg kedvelt húgyhajtó. Gyökere ezen kívül hashajtó is. A friss és vékony fakéregből, vagy ágacskából készült főzetet elhájasodásnál és vízkórnál használták. Az öreg fakéreg értéktelen.

Gyökerét és virágját bőrkiütés, scrofulosis és elhájasodásnál adják.

A gyümölcs nedve (succus) a trigeminus-ideg zsábájának és köszvénynek dicsért gyógyszere. Forrázata fájdalomcsillapító, nyugtató. Nagyfokú fejfájás, mely görcsszerűen jelentkezik, a bodza rutával és kecskefűvel kevert teájával elmulasztható. A gyümölcsből készült befőtt és jam gyomor, vese-, hólyagöblítő, tüdőbajosoknak kitűnő tüdőtisztító házi-szer. Bélrenyheségnél is ajánlatos.

Mandula- és torokgyulladásnál rendszerint tejjel szokták a bodzavirágot leforrázni és így végzik a toroköblítést.

A bodzateának, illetve a tea gőzölgésének oszlató hatásánál fogva fülfájást, rekedtséget, a torokban képződő daganatot szokták gyógyítani vele, továbbá fájdalomcsillapító borogatásnak is kitűnő.

Izzasztónak rendszerint hársfavirággal, gyalogbodzával, sóskaborbolyával és diólevéllel rendelik.

(A néphit szerint, ha a bodza akkor, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, még mindig virágzik, hosszú télre van kilátás.)

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!