Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Izlandi zuzmó

Izlandi zuzmóIzlandi zuzmó (Cetraria islandica)

5-10 cm magas telepeket alkot, szürkésbarna, a fonákon világosabb, elágazó levélszerű képletekkel. Frissen puha, szárazon bőrszerűen porcos.

Hazánkban a havasalji tájakon, a kontinensen, az északi hegyvidékeken, főleg Izland szigetén fordul elő.

A telep egész taraja gyűjtendő (Lichen Islandicus).

Hatóanyaga: lichenin (zuzmó keményítő), cetrársav, nyálka, kovasavas-kálium stb.

Idült hörghurut, nyálkás köhögés esetében kitűnő hatása van.

A zuzmó szinte szagtalan főzete kocsonyás és keserű, gyengén összehúzó ízű; üdítően erősítő, tápláló, a légzőszervek kiválasztását ingerlő hatású. Súlyos betegségek után erősítő és jó hatással van hasmenésnél, amikor az előírt keverékhez még cserfakérget (5 gr) teszünk. Keserű anyaga bélmozgást idéz elő, szaporítja a vörös vértestecskéket. Lábadozó betegeknél és cukorbajosoknál elért hatását magas keményítő tartalma magyarázza.

Izlandi zuzmóVegyünk 10 gr izlandi zuzmót, ugyanannyi ánizst és édesgyökeret, főzzük azt rövid ideig 1/41 vízzel. A szüredék kitűnő, könnyen megemészthető, ingercsillapító, főleg a légzőszervekre, a belekre is nyugtató, erősítő szer. Ugyanez a főzet készíthető elnyálkásodás, rekedtség, köhögési inger, bélfájdalmak, hirtelen lesoványodás eseteiben is. Hörghurut és tüdőbajoknál (10 gr 1 1 vízre), sápadtságnál, de vese- és hólyagöblítőnek is használják újabban. A tüdővészt nem befolyásolja lényegesen, mindamellett átmeneti könnyítést idéz elő, mert az étvágyat is felfokozza. 20:100 alkoholos kivonatából 20-30 csepp hisztérikus hányást szüntet.

Tejfakasztónak is ajánlják, golyvánál is itatják főzetét. Lázas állapotban nem kell inni.

A teákat cukorral vagy mézzel ízesíthetjük. Kis idei főzéssel készüljenek, mert különben hatóanyaguk elbomlik.

Izlandi zuzmó jam. Lassú tűzön 1 órán át, főzzünk 20 gr izlandi zuzmót 1 1 vízzel. A tűzről levett főzethez 1 citrom levét és 200 gr cukrot tegyünk.

Izlandi zuzmó szirup. 15 gr izlandi zuzmót 1/4 1 vízzel megfőzzük, és kihűlés után átszűrjük. A szűrőn levő maradékot újból kifőzzük 1/4 1 vízzel. A két szüredéket összeöntjük és mézzel, kristálycukorral szirupot főzünk.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!