Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Vöröshagyma

VöröshagymaVöröshagyma (Allium cepa Zsidószalonna, cap, csáp, hagyma)

Általánosan ismert, nálunk egyes vidéken speciálisan termelt konyhafűszer. A gumó héja vékonyabb, vastagabb, egymást szorosan fedő részekből áll. A gumóját használjuk fel, leginkább nyersen, de szárítva is kerül a forgalomba.

Hatóanyaga: illóolaj, querceti, citromsav, inuli, pektin, pentose, allyrhodanid stb. Olajában sulfidok. Fluor.

vöröshagymaA hagyma étvágygerjesztő és vizelethajtó, ha nem sokat eszünk belőle, ennél fogva felhasználása is sokoldalú.

Altesti bántalmaknál, gyermekeknek különösen bélférgeknél tejbefőzött hagymát adunk. Vizelési zavarnál mézzel keverve és rozmaringgal főzve vizelet elválasztó házi-szert kapunk.

Nyitott rosszindulatú, gennyedző sebre és daganatra, megkeményedett mirigyekre pirított hagymát rakjunk fel, melynek hatása tisztító, érlelő. Köhögés és torokgyulladáskor igen jó hatást fogunk elérni, ha mézzel, cukorral szirupot főzünk belőle.

A besózott hagyma, levet ereszt, mely elsőrendűen alkalmas fagyás gyógyítására, olymódon, hogy ezzel a lével a fagyott helyet bedörzsöljük. Reumatikus fülfájásnál 1-2 csepp felmelegített hagymalevet cseppentünk a fülbe, fülfájásnál, vagy általában fülzúgásnál, összezúzott nyers, nem csírázó hagymával borogatást készítünk, és nyers levét a fülbe cseppentik. Tejjel és mézzel megfőzve szemkötőhártya gyulladást és könnyezést mulaszt.

Bőrbetegek ne éljenek vele. Szoptató anyák lehetőleg kerüljék a hagymás ételeket, az illóolajok átmennek a tejbe.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!